Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

3X French Dining: klassiek of met een twist

De Franse keuken geldt nog vaak als basis voor de meeste chefs. Deze kan door een ‘twist’ weer spannend en interessant zijn terwijl voor puristen geldt: hoe klassieker, hoe beter. In de afgelopen maanden schoven we aan tafel bij drie Amsterdamse restaurants die French Dining op ‘eigenwijze’ manier presenteren: klassiek of met een twist.

L’Invité
Al geruime tijd zit dit restaurant op de Bloemgracht. Voor mij lekker dicht bij huis en dat is wel zo fijn na een geanimeerde avond met eten en ‘du vin’. En het is het restaurant wat met de vorige editie van SAIL een pop-up restaurant over het IJ had. We aten er al eerder in 2013 en 2015 (toen proefden we het SAIL-menu). Wel grappig om hier om de twee jaar weer aan te schuiven en het moet gezegd dat de kwaliteit constant is gebleven.
Bij L’Invité -wat het Franse woord is voor ‘gast’- eet je dus Frans georiënteerde gerechten, ofwel: Franse klassiekers met een Nederlandse twist.

linvite_3

Eigenaar Sico de Moel is tevens de selfmade cuisinier en kookt het liefst biologisch: “De producten waarmee we werken zijn van de allerbeste kwaliteit. We gebruiken pure ingrediënten, geen poeders of andere fabrieksproducten. We werken met kleinschalig lokaal geproduceerde producten.”

Wij trapten af met oesters met vinaigrette van sjalotten en rode wijn (as classic as can be) en genoten daarna van de ‘Proeverij’ waarbij je een goede indruk krijgt van het menu en dat zag er als volgt uit:
•Rauwe makreel met een sorbet van cornichon
Het sorbet was verrassend en de lichtzurige smaak past goed bij de makreel. Een verfijnde appetizer om het diner mee te starten
•Hollandse scheermessen met zoetzure venkel
Ik ben dol op scheermessen en venkel is naar mijn mening altijd een goede match met vis. In combinatie met schelpdieren werkt het ook. Een verfijnd gerechtje en een van de favorieten van de avond.
•Capuccino van Franse uienbouillon met Amsterdamse oude kaas
Hét voorbeeld van Frans klassiek meets Hollandse twist. In capuccino-vorm lekker en lichter dan de tradionele uiensoep.
•Frans kwarteltje met zoete aardappel, gebakken bloedworst en kruidnagel
Een subtiel wildgerecht met mooie smaken
•Hert van de Veluwe met groenten en een mousseline
Nu ben ik geen ontzettende liefhebber van wild maar een mals stukje hertenrugfilet op z’n tijd kan ik wel waarderen. Een prima seizoensgerecht en weer een mooi Hollands product in de hoofdrol
•Jardin d’Antan
Ofwel: de tuin uit vervlogen tijden. Vergeten groenten krijgen steeds vaker ruimte op menukaarten en dat vind ik een goede zet. Het betrof hier alleen wat saaiere stukken groenten (waaronder peterseliewortel en koolraap) op het bord die naar mijn mening beter uit de verf waren gekomen met een ‘extraatje’ of als ze elk in een andere vorm waren bereid
•Crème Brulée van vossenbessen
Op dit onmiskenbaar Franse dessert zijn al tal van varianten gemaakt maar deze vond ik wel vernieuwend. Een iets andere structuur maar wel erg lekker en niet zo mierzoet

Het restaurant is licht en knus ingericht met een Franse Bistro feel (mede mogelijk gemaakt door de zwart/wit geblokte vloer en wit linnen op de tafels). L’Invité telt 35 couverts en het allerliefste terrasje aan de overkant voor zwoele zomeravonden. Moeten we weer even op wachten, maar laat dat je zeker niet weerhouden een bezoek te brengen aan dit pareltje van een ‘petit restaurant’.

linvite_6

L’Invité
Bloemgracht 47
Amsterdam
Reserveren doe je hier.

___________________

The French Connection
Allereerst moet er even vermeld worden dat de chef van The French Connection – Jef van den Hout- door Gault Millau genomineerd is voor ‘Meest Getalenteerde Chef 2018’. Dat is natuurlijk iets om trots op te zijn en een gegeven wat ons nog nieuwsgieriger maakte naar wat hier uit de keuken komt…

Het ruime soutterain aan het Singel in het Odeon-gebouw is waar The French Connection gevestigd is. Weinig licht? Dat draagt juist bij aan de sfeer! Zodra je de drempel over bent kom je in een rustiek/moderne ruimte met bakstenen wanden en houten balken op het plafond. Het eten wat hier geserveerd wordt is juist allesbehalve rustiek, want Chef Jef  toont lef en ‘werpt de gevestigde orde omver en neemt Franse klassiekers mee in de strijd’. Rebels. Houden we van!

TFC_2

De amuse is gelijk al een vorm van rebellie: het lijkt op een zwarte olijf, maar dan ‘revolutionary style‘. Namelijk een staaltje moleculair koken want zodra je de zwarte ellipsvormige bal in je mond neemt, spat het uiteen tot een zilte olijf-emulsie. Erbij een hartige cannelé met Comté kaas en de toon voor bijzondere smaak-ervaringen is gezet.
We vervolgen met een Consommé van tomaat met mosterdijs die gepaard gaat met een Sloveense natuurwijn, Movia Sauvignon. Een troebele, ietwat zwavelachtige wijn die de smaak van het gerecht een extra dimensie geeft. Zo zullen gedurende ons hele diner perfect gekozen wijnen worden geserveerd die echt een aandeel hebben in het versterken van de smaken in de gerechten. Hier is goed over nagedacht!

Zoals wijn nummer twee, de Pinot Gris Muller Turgal van de Apostelhoeve uit Maastricht, die de papillen op scherp zet voor de Palingmousse met een groene salade van jonge erwten en rasp van bloemkool. Lekker fris en crunchy.
Daarna volgt een mooi stuk Corvina in een bisque van krab met Boksoy. Een Aziatisch getint gerecht maar direct een van de favorieten en een knap stel met de Rueda Verdejo Malcorta (‘de moeilijk knipbare’ want het ‘knippen’ van de druiventrossen blijkt met deze variant een lastige klus). Overigens is ook dit weer een biologische wijn.
Als ik eend krijg maak ik altijd een vreugdesprongetje. Je snapt dat er van de Eend met 5 spices, Anijskorst en Jus van zoete kersen een grote glimlach op mijn mond verscheen. De Portugese Aguia Mora, een rode Douro-wijn, zorgde ervoor dat mijn wangen ook rood kleurden. Ik ging er net geen Fado van zingen maar het scheelde niet veel…Al zou het Franse volkslied, de Marseillaise, iets beter op z’n plaats zijn. Vive la Revolution! Het wijn-arrangement is voor de liefhebber dus een absolute must.

TFC_7

Een fijn diner is niet compleet zonder dessert en dat dit een zoete verrassing met zoute karamel en schotsen merengue plus een slok weldaad van Willem’s Wermoed inhield, maakte dat we rollend – en meer dan voldaan- naar huis gingen.

TFC_12

Nieuwsgierig geworden naar The French Connection? Reserveren doe je hier.

Verder leuk om te weten:
Le Dimanche 
 Jef experimenteert in een vijfgangendiner dat slechts één avond in de maand voor €37 te proeven is. Met live jazzy tunes op de achtergrond. 
 
The French Connection X Kinboat

In samenwerking met KINboat is de rebelse cuisine van Chef Jef van den Hout dobberend op het water te proeven in een verfijnd viergangendiner. ‘TFC Sur Les Canaux’ is voor gezinnen, vriendengroepen en collega’s van 6-8 personen exclusief te reserveren. Verwacht een volledig verzorgde avond met diner, wijnen, een hostess en een schipper.

The French Connection
Singel 460
Amsterdam

___________________


Bodon – La Grande Brasserie

New Kid On the Block in het niet zo nieuwe maar wel compleet gerestylede Apollo Hotel, is Bodon. Koud een maandje open en het restaurant speelt zichzelf al aardig in de kijker. Want: hier wordt klassiek Frans en mooi gekookt! Als halve Française vind ik dat als je jezelf een Franse Brasserie noemt, dit ook goed dient uit te voeren.

Bodon_interior2

Het interieur alleen al is om door een ringetje te halen (van het hele hotel overigens, daarover later meer in een apart #hotellife artikel) en een blik op de kaart (ook zo mooi klassiek vormgegeven) wekt vertrouwen. Tafelgenote Viv (The Daily Dutchy) is net zo’n alleseter als ik en we besluiten een Plateau de Fruits de Mer te delen. Van tevoren wil ik toch graag de Bouillabaisse proeven omdat veel (vis)restaurants het op de kaart zetten maar het niet als zodanig serveren. Eigenlijk zouden alleen de vissoepen geserveerd in Marseille en omgeving de naam Bouillabaisse mogen dragen, omdat de rotsvissen (Schorpioenvis, Rode Poon, Zeepaling) die erin verwerkt zijn lokaal gevangen worden. We knijpen een oogje dicht voor dit feitje en we worden verrast door een smakelijke soep waarin je goed proeft hoe de karkassen van vis en schaaldieren zijn ingetrokken. De kleur lijkt -ondanks het gedimde licht- op de roest/koraalkleur van een echte Bouillabaisse (door toevoeging van saffraan) en is niet overheersend zout. Het enige wat ik mis is het sneetje geroosterd brood ingewreven met knoflook en een dot Rouille (een mayonaise op basis van olijfolie, knoflook, saffraan en cayennepeper), maar dat komt wellicht omdat we een kleinere proefversie hebben.

Daarna komt de étagère op tafel. Oesters, mosselen, kokkeltjes, krab, garnaal, langoustine en rivierkreeft…Wat een feest! We krijgen al het ‘gereedschap’ erbij maar ik ben al blij dat het meeste voorwerk door de keuken is gedaan. Dat scheelt weer door de zaak rondvliegende krabscharen enzo. Als begeleidende wijn drinken we een PicPoul de Pinet; perfect bij vis en schaal- en schelpdieren.

Bodon_food1

Op een klassiek Frans menu horen ook dito desserts. We bestellen een Tarte Tatin en Crème Brulée toe. Niets op aan te merken want precies zoals ze horen te zijn.

Bodon biedt verschillende tafelbereidingen waaronder de Canard Pressé, een bijna uitgestorven gerecht op de hedendaagse menukaarten. We begrepen dat er binnenkort een nieuwe kaart komt omdat tafelbereidingen erg veel werk zijn. Toch hopen we dat ze zullen vasthouden aan mooie klassiekers. Dan wanen we ons weer even in Parijs bij ons volgende bezoek. Want terugkomen, dat doen we zeker!

Bodon
Apollolaan 2
Amsterdam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.