Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Als je geen voornemens hebt maar toch een beetje bewust het jaar wilt starten

Voor het begrip voornemens zijn wij altijd een beetje doof geweest. Waarom zou je aan de start van een jaar alles radicaal anders doen terwijl dat op elk moment wel kan? Maar ach, als je het toch echt niet kunt laten en toch een beetje bewust het jaar wilt starten hier een paar drank- en food gerelateerde tips:

De alcoholvrije kroeg

Het is een pop-up in het kader van Dry January dus aan het eind van de maand (bijna!) sluit Bar 0.020 alweer de deuren, maar niet voordat er nog op 1 februari een knallend afsluitfeest wordt gegeven. Volgens oprichtster Mariska Leising is ‘de bar bedoeld voor gezellige mensen die als doel hebben om een maand niet te drinken en die ook nieuwsgierig zijn naar alcoholvrije dranken’.

Het echte café gevoel

Wellicht smaakt het naar meer en geven ze het goede voorbeeld voor meer alcoholvrije kroegen. Soms heb je gewoon even geen zin om tussen de lamme kegels te staan terwijl je wel snakt naar de gezelligheid van een kroeg. Want, zoals in andere kroegen kun je hier in het weekend dansen, van 0.0 bieren proeven en -vinden wij dan weer leuk- op zondag wordt de bar omgetoverd tot spelletjescafé! Gauw gaan nu het nog kan.

 

UPDATE! Wegens succes blijft Bar 0.020 ook in februari open!

Bar 0.020
Nieuwezijdskolk 25
Amsterdam

Less calories (vegan) mayo

Het is weer eens tijd voor een kleine confession van ondergetekende…ik houd er een kleine mayo verslaving op na. Terwijl ik het niet per se het lekkerst vind bij patat (dan liever met pindasaus). Toch gaat er vaak ergens een kledder mayo ergens op of doorheen. Doorsnee mayo hoeft het ook niet te zijn: truffelmayo, wasabi-mayo, Sriracha mayo, Gin mayo, lichtzure Franse (of is het Vlaamse?) mayo…Ik vind dat ‘mayomenaise’ ook best in een lied bezongen mag worden.

Guilt free mayo

Goed, ik dwaal af, mayonaise dus. Nu lijkt het wel vloeken in de kerk maar vegan (ja vegan) mayonaise is dus ook heel lekker! Die van The Mayo Sisters moet je hebben. Want die is romig met een licht Frans zuurtje. En zonder ei en suiker. Vegan dus. Bovendien bevat deze mayo 25% minder calorieën dan gewone mayo. Say what?! Tijdens het Start Up LAB van de Horecava is deze guilt free mayonaise gelanceerd maar je kunt The Mayo Sisters een handje helpen via CrowdAboutNow zodat de mayo straks nog beter verkrijgbaar wordt.

Vlezig zonder vlees

In huize Digi’s wordt steeds vaker vleeschloos gekookt. Vleesvervangers worden met de dag beter en vleziger. Klinkt een beetje weird, echter ben ik ervan overtuigd dat dit de meest verstokte vleeseters over de streep zal helpen om minder vlees te eten en daarmee ons milieu minder te belasten. De schappen van de supermarkt vullen zich in rap tempo met plantaardige producten die niet van vlees te onderscheiden zijn, waaronder de recente toevoeging van de burgers en worsten van Moving Mountains®.

Echt geen vlees

Volledig plant based maar zó vlezig dat gerechten met de burger of worst in de horeca met enige regelmaat werd teruggestuurd naar de keuken. Eco entrepreneur en oprichter van het merk, Simeon van der Molen,  beschouwt dit als een compliment en is verheugd dat de producten nu ook via de supermarkt hun weg naar de consument vinden.

Voor de ontwikkeling is meer dan drie jaar research aan voorafgegaan met ruim 500 testrecepten, in samenwerking met wetenschappers, chefs en telers. De producten worden op milieuvriendelijke wijze in Nederland geproduceerd en zitten in een unieke verpakking met 90% minder plasticverbruik. Je vindt de burgers en worsten van Moving Mountains® bij de Jumbo voor €4,99.

Steeds meer mocktail mogelijkheden

Het zaadje werd in de Amsterdamse cocktailscene zo’n twee jaar gelee al geplant door Seedlip, een alcoholvrij distillaat wat perfect volstaat om G&T’ (maar dan zonder gin) en andere mocktails te maken. De mocktail, ofwel alcoholvrije of ‘virgin’ cocktail wint alsmaar aan terrein en dat is natuurlijk leuk want dan kun je gewoon cocktails blijven drinken en doen alsof. Naast Seedlip vind je ook andere distillaten zoals de stijlvolle spirits van Fluère en Ceder’s  (die zichzelf wel een alternatief voor gin noemen).

Doorbraak

Interessant is de Fluère Spiced Cane Dark Roast, die wordt gedistilleerd van pure melasse van Dominicaans suikerriet, met tonen van gebrande koffiebonen, toffee, tonkabonen en zoethout. Met een onmiskenbaar vol en rijk smaakprofiel van ‘dark spirits’ als bruine rum en bourbon vormt het een doorbraak in de wereld van alcoholvrije spirits.

Ceder’s is weer een mooi huwelijk (letterlijk en figuurlijk) tussen een Zuid-Afrikaan en een Zweedse. Zo ook het distillaat wat wordt gemaakt uit bijzondere botanicals die groeien in de West-Kaapse Cedervallei en vermengd met zuiver Zweeds water.

En het goede nieuws is dat al deze alcoholvrije distillaten gewoon verkrijgbaar zijn bij de Gall & Gall!

Header beeld: © Unsplash
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.