Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Felix: Grandeur aan de Amsterdamse gracht

Een Oudjaarsfeest in Marie-Antoinette stijl. Dat was de laatste keer dat ik het pand van Felix Meritis had betreden. Ondertussen waren er al andere pop-up restaurants geweest voordat de boel daadwerkelijk op de schop ging en sinds 31 januari restaurant Felix er zijn intrek heeft genomen. Zo’n prachtig monumentaal pand verbouwen gaat niet over een nacht ijs. Zou de grandeur van weleer behouden zijn gebleven?

Het nieuwe Felix

We worden in de marmeren hal ontvangen met een aperitief en daarna geleid naar restaurant Felix waar Floris van Stralen (voorheen Envy, Vinkeles, Pure C, Oud Sluis) en zijn team ons helemaal in de watten gaan leggen met zijn kijk op New Dutch Cuisine.

Het restaurant is modern en clean ingericht als een moderne interpretatie van een 17e-eeuwse stijlkamer. Grijze, (nacht)blauwe en rosé tonen geven het geheel een kalme sfeer. Banken verdelen de ruimte en aan de muurkant -waar een tapijt dienst doet als behang met een dessin van een zonsondergang- staan losse tafels voor twee of vier.

Sommelier uit duizenden!

Voordat we aan de eerste gang beginnen staat sommelier Saskia Smeenk bij ons aan tafel met grootse glimlach en sprankelende ogen. Bij het gerecht ‘Frozen Sea’ (Zeeuwse platte, sambai, limoen) wordt een frisse Auxerois Schwartztrauber, Phalz 2018 geserveerd. Saskia’s aanstekelijke enthousiasme zet de toon voor de rest van de avond. Ik heb veel sommeliers meegemaakt die heus kennis van zaken hebben maar die hun passie en keuze voor de wijnen niet helemaal weten over te brengen. Niets van dit alles bij Felix. Alleen al voor Saskia’s innemende persoonlijkheid, eigenwijze keuzes en leuke anekdotes wil je hier al komen eten!

7 gangen geluk

7 is mijn geluksgetal, maar dat een diner bij Felix zou resulteren in 7 gangen geluk kan dat alleen maar bevestigen. Een diner waar je met moeite een favoriet gerecht kunt kiezen omdat alles zó waanzinnig lekker is. Tot het breekbrood en de fluffy met ‘Viking’ zout geklopte boter aan toe.

Na eerdergenoemde ‘Frozen Sea’ volgde weer zo’n topper: ‘Chef’s Eggs on the Beach’. Eidooier sous-vide gegaard op 62 graden, aardpeer, kaviaar en jonge knoflook. Een kruisbestuiving van aards (ei, aardpeer) en zee (kaviaar). Felix Meritis was in de 18e eeuw een broeinest van creativiteit, ideeënvorming en kruisbestuivingen. Dat klinkt niet alleen terug in de namen van de gerechten. Ook op het bord wil Floris kunst visualiseren en je culinair uitdagen.

Sake is ook wijn

Na de ‘Ceasar No. 56.51-3.515’ met een prachtig stuk langoustine, spek en ansjovis volgt -toepasselijk- ‘Next in Line’: snoekbaars, sake en pruimen. Krijgen we daar wijn bij? Jazeker! Rijstwijn! Sommelier Saskia heeft onder meer bij Yamazoto in Hotel Okura gewerkt en daar zoveel over sake geleerd dat ze lekker eigenwijs (juichen wij toe) een Denshin Ine, Junmai Ippongi Kubohonten Fukui inschenkt. Dezelfde sake die verwerkt is in de saus. Had geen betere match kunnen zijn.

Hulde aan het pré dessert

Gerecht nummer 5, de ‘Bullseye’ is wederom een schot in de roos. Malse rosbief, bloedworst en pastinaak worden voorzien van een rode, Israëlische ‘Ela’, afkomstig van de Galil Mountain Winery. Ik proef ook het vegetarische gerecht ‘The Vulcano’, wat een vulkaan aan smaken blijkt, opgebouwd uit knolselderij, ei, yuzu en Kombu dashi.

Net voor het pré dessert krijgen we een rondleiding door het majestueuze pand waar de culturele programmering in handen zal zijn van collectief Amerpodia: Rode Hoed, Compagnietheater en De Nieuwe Liefde.

Ja en dan het pré dessert. Ook al ben ik best een zoetekauw, ik moet toegeven dat de hartige desserts mij steeds meer kunnen bekoren. Zo ook de ‘Smokey Buffalo’ van koolrabi, mierikswortel en buffelyoghurt. Dat is op papier misschien een combinatie bij wie menigeen de wenkbrauwen bedenkelijk omhoog krullen, maar waar ik me qua smaken juist wel wat bij kan voorstellen. In je mond speelt zich een soort flipperkast spelletje af wat schiet van zout, naar zuur, naar fris. Bestaat er zoiets als frisse Umami? Dan is dit het. De Tribaumer Traminer Spätlese uit Burgenland, Oostenrijk weet al deze smaken perfect te verbinden.

You had me at Sticky Toffee

De uiteindelijke afsluiter is een waardige zoete tegenhanger: deze ‘Sticky Licky’ sticky toffee cake met sinaasappel, amandel en Jamaicaanse peper wordt ondersteund door een 15 jaar oude Madeira Verdelho. Nu ben ik te porren voor alles wat karamel of toffee is, vooral in combinatie met een andere smaak in het spectrum -zout. In dit geval is het geen zout maar een peper. Subtiel speelt deze handjeklap met de bitterzoete noten van de sinaasappel en de amandel. De Madeira rondt de scherpe randjes af zodat zich bij elke hap en slok een romige toffeesmaak ontwikkelt.

Gaan dus. Want Felix belooft grandeur aan de Amsterdamse gracht. In het gebouw én op je bord.

Het restaurant is dagelijks geopend voor lunch en diner. Je kunt kiezen tussen 3, 5 (lunch) 4, 5 of 7 gangen (diner). Prijzen vanaf €39,50 p.p. voor een 3-gangen lunch tot €79 p.p. voor een 7-gangen diner. Reserveren doe je hier.
Na afloop van je lunch of diner krijg je een door de chef ontworpen chocoladereep mee. Als jij een gouden gebrushte reep hebt ontvangen mag je terugkomen voor een geheel verzorgd diner voor twee!

 

Beeld: © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.