Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Op St Patrick’s Day eten we Guinness stoofpot

Twee redenen voor een Guinness stoofpot vandaag: het is weer berekoud (is die Siberische beer terug??) en een nationale Ierse feestdag: St Patricks Day. Ik ben nog geeneens in Ierland geweest maar dankzij een pubquiz over het land een week of wat geleden weet ik er gelukkig iets meer over (mijn kennis beperkte zich tot Lepricons en U2). Nu ben ik ook niet een onwijze bierliefhebber behalve als ik het met iets eetbaars kan combineren, dus tadaaaaa, Guinnes Bierstoof! Daarbij heb ik een mooie gietijzeren pan die perfect is voor een stoofpot.

En wist je dat Iers rundvlees ideaal is voor stoofpotten? Ze scharrelen op de uitgestrekte landerijen en grazen het sappige gras en klavers (het klavertje vier is tevens een Iers gelukssymbool) wat ten goede komt aan de smaak.

Je hoeft het woord ‘Guinness Beer stew’ maar te Googlen en het regent resultaten. Er is een makkelijk recept van BBC Good Food wat ook redelijk snel klaar is (ik ben mevrouwtje ongeduld), en waar je zelf nog naar smaak ingrediënten aan kunt toevoegen. Dit is gewoon een goede basisstoof:

Ingrediënten (voor 8 personen)

•Twee blikken Guinness bier van 0,5 l
•800 gram rundvlees (magere runderlappen of riblappen) in blokken gesneden
•1 à 2 winterpenen
•1 à 2 stronken selderij
•1 à 2 pastinaken
•1 l runderbouillon
•verse tijm en rozemarijn
•aardappels (om evt te pureren)

Bereiding
Bak het vlees aan tot het zacht is en doe het in de gietijzeren pan.
Voeg de groenten en kruiden toe.
Giet het bier en de runderbouillon erbij.
Roer goed om en laat 2 uur op laag vuur stoven.
Kook ondertussen de aardappelen. Stamp ze eventueel tot een puree.
Serveer de stoof met de aardappelen/aardappelpuree.

Koken is experimenteren en variëren dus wees niet bang om een beetje te spelen met ingrediënten. Jamie Oliver heeft ook een recept voor een Guinness-stoof en hij gooit er bijvoorbeeld champignons en boerenkool aan toe. In plaats van aardappelen serveert hij de stoofpot met parelgort. Ook lekker!
Daarbij is een goede voorbereiding het halve werk dus als je ‘s ochtends al het voorbereidende werk hebt gedaan heb je er de rest van de dag geen omkijken meer naar. Kun je gewoon weer verder met de dagelijkse gang van zaken. Wel in de buurt van je pan welteverstaan want die staat natuurlijk op het fornuis te pruttelen.

Zoals met de meeste stoofpotten is ie eigenlijk een dag later op z’n best. Omdat het een flinke portie is, kun je eventueel nog een deel invriezen, of de hoeveelheid ingrediënten halveren.

Dublin is trouwens echt de stad van het Guinness bier. Lees hier meer >>>>> Dublin: legendarische literatuur en Guinness

Geniet ervan! En als je er nog een Guinness-biertje bij opentrekt: Slaínt!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.