Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

We gaan niet naar de kroeg, maar naar een wijnbar!

Is het een nieuwe horeca-trend? Een wijnbar is in feite niets nieuws, al heeft het wel aan populariteit gewonnen. Vooral binnen de leeftijdscategorie van rond de 30 en ouder. Het leuke is dat de meeste wijnbars ervoor zorgen dat je niet op een lege maag drinkt. Wel zo verstandig.

Bij de ene wijnbar krijg je volwaardige gerechten, bij de ander bites. In elk geval meer dan het obligate kaas- of charcuterie plankje. Wij zetten een paar Amsterdamse wijnbarren voor je op een rij die volgens ons het concept wijnbar ‘nieuwe stijl’ goed hebben begrepen:

Winehouse SOMM
Je moet het weten te vinden, tucked away in de Baarsjes, maar dan heb je ook wat. Deze wijnbar wordt gerund door chef Sascha, die ooit werkte bij Beluga en Bord’eau maar het hectische leven in het traditionele restaurantwezen vaarwel zei om voor zichzelf te beginnen. Interessant detail: bij voorgenoemde sterrenzaken was Sascha niet de chef maar Maître Sommelier. Hij is zelfs nog restaurantmanager bij Gordon Ramsay geweest. Maar, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en als je eenmaal een passie hebt voor wining & dining op niveau  hebt dan komt het in de keuken ook wel goed. Bij Winehouse SOMM (de naam is afgeleid van Amy Winehouse en het woord sommelier) kan deze selfmade chef lekker z’n gang gaan en met dagverse producten werken. Dat betekent ook dat de happen, die je bij de (zeer goede) wijnen geserveerd krijgt, steeds kunnen verschillen. En dat is helemaal niet erg want je kiest hier de wijn en daar een gerecht bij in plaats van andersom. De menu’s zijn dan wel variabel maar smaakgewijs afgestemd op de ruim 100 wijnen in het assortiment (waarvan je zeker de helft per glas kunt bestellen).

Wij nemen op een gure novemberavond plaats bij SOMM, in het fijne gezelschap van mede-foodies en krijgen een goede indruk van de mooie gerechten bij de wijn. Er wordt afgetrapt met oesters en een bubbeltje. Daarna volgt een bijzondere crème brulée. Niet als dessert maar als voorgerecht. Deze is gemaakt van Foie Gras. Prachtig klassiek Frans en toepasselijk voor de wintermaanden. Erbij een Honigberg Riesling. Dit is al een behoorlijk vullend gerecht maar er komt nog meer! Coquilles staan regelmatig op het menu en wij krijgen ze met bloedworst. Een combinatie die je vaak ziet in klassieke restaurants, maar wel eentje die niet altijd in de smaak valt. Na de crème brulée van eendenlever vind ik het iets te heftig dus eet ik alleen de coquille. Wat volgt kan mij meer bekoren. Sascha vertelt mij waar hij zijn verse vis haalt terwijl hij een prachtig stuk zalm op twee verschillende manieren bereidt: de zalmzijde torched op z’n Aziatisch met lente-ui en rode peper en de filets in de pan met een beurre blanc van basilicum. Gepaard met een excellente witte Bourgogne. We kunnen inmiddels geen ‘pap’ meer zeggen als er een rode mul met ratatouille op tafel verschijnt. Een herkenbaar Zuid-Frans gerecht, en die inspiratie komt wellicht van een van Sascha’s collega’s die afkomstig is uit Nice. Daarna proeven we nog van de eendenborst, gevolgd door Entrecôte Béarnaise en sluiten we af met een chocolade moelleux.

In principe bestel je hier gerechten om te delen en zijn 2 à 3 gerechten bij de wijn al vullend. De prijzen zijn heel schappelijk voor de kwaliteit van het eten (reken zo’n €26 voor 3 gerechten), en elke laatste zaterdag van de maand organiseert SOMM een Table d’Hôte waarbij je in 4 gangen culinair wordt verrast voor €43 p.p. Winehouse SOMM is door de knusse inrichting ook heel geschikt voor date night.

Winehouse SOMM
Baffinstraat 1
Amsterdam

Alex + Pinard
Dat Oost er voor ons als Westsiders er toch steeds vaker om vraagt om bezocht te worden heeft natuurlijk te maken met leuke plekken. Daar willen we best een eind voor fietsen. Zo togen we op een vrijdagavond naar de Dappermarkt waar een aantal maanden geleden Alex + Pinard z’n deuren opende. We werden hartelijk ontvangen door Sanna -zij is de Alex van het duo- en aan een hoge tafel in de (voor een wijnbar) lichte (beetje Scandinavisch ogende) zaak gezet.

We starten met een ‘natuurlijke’ bubbel. Beetje troebel van kleur, even wennen bij de eerste slok, maar daarna best wel aangenaam. Erbij krijgen we fine de claire oesters en Iberico ham. Prima kickstart van de vrijdagavond als je het mij vraagt.
Bij Alex + Pinard serveren ze vooral biologische- en natuurwijnen, waarvan bij sommigen de druiven op de ouderwetse manier gestampt zijn. Deze zul je op de kaart herkennen als ‘skin-contact’ wijnen. Ciders staan er ook op. Doorgaans kan ik cider wel waarderen maar we hebben er een geproefd die we toch iets minder vonden smaken. Misschien komt het doordat we het tussen de wijnen door kregen en dat onze smaakpapillen daar niet op bedacht waren. Enfin, wat ons bij Alex + Pinard vooral charmeerde waren de kleine gerechten. Er is een goede verdeling tussen vega en vlees/vis, dus voor ieder wat wils. En: de gerechten zijn seizoensgebonden, dus wat wij hebben gegeten kan inmiddels vervangen zijn door andere gerechten.

Ons eerste gerecht is Octopus met Pompoenpuree en Peterseliepoeder. De octopus is goed gegaard (5 uur op 76 graden) want mals. Erbij komt een dot pompoenpuree die een zoetige noot geeft aan het gerecht. Octopus heeft ook geen tierelantijnen nodig, daarom vinden wij ‘m helemaal prima zo. Daarna volgt de Spicy Bonito op Toast. Bonito behoort tot de tonijn/makreel-familie, en neigt qua smaak ook meer naar tonijn maar dan iets zachter. Een beetje spice past daar goed bij, wat met deze Bonito op toast geslaagd is. De winnaars in onze gerechten-proeverij zijn echter de vega gerechten. Te beginnen met Gepofte biet, Mierikswortel en Hazelnoot. Gevalletje ‘niks meer aan doen’. De mierikswortel geeft een bescheiden kick en maakt deze combinatie echt zó lekker! Nog zo’n succesvol trio, is die van Cavalo Nero met Aardpeer en Paddestoelen, met erbovenop een eidooier, fleur de sel en wat reepjes Pecorino. Dit zijn gewoon aardse smaken die je graag op je bord wilt met de gure kou buiten.

Omdat we niet zo goed kunnen kiezen proeven we na zowel de kaasplank als de Chocolade ganache met Olijfolie en Zeezout. Eigenlijk zitten we al veel te vol voor de laatste, maar ja, chocolade he…Het ziet eruit als een soort paasei, en wat we eerder zeiden over succesvolle trio’s, geldt ook hier.

Alex + Pinard
Dapperstraat 10
Amsterdam

Wester Wijnfabriek
Het is geen newby maar wel een van onze favorieten in de buurt waardoor de Wester Wijnfabriek niet mag ontbreken. Deze wijnbar completeert namelijk mooi het aanbod op het Westergasterrein waar je o.a. bij Troost terecht kunt voor bier, bij de Espressofabriek voor koffie en dus bij de Wester Wijnfabriek voor wijn. Ze zitten zelfs in een soort strategische driehoek bij elkaar.

Vooral in de zomer is het hier goed toeven op het terras en als je niet snel genoeg bent loopt het hier ook snel vol, zeker in het weekend. De bites zijn hier wel overwegend kaas- en charcuterie georiënteerd, maar ze hebben bijvoorbeeld ook vishapjes (pulpo, forelpaté, boquerones, gepekelde kabeljauw) en de charcuterie is net iets chiquer zoals een ganzenrillette en Ibérico Bellota.

Er worden bij de Wester Wijnfabriek ook regelmatig proeverijen of workshops georganiseerd voor als je interesse in wijn net iets dieper gaat. Wij hadden er afgelopen winter bijvoorbeeld een champagne tasting van champagnehuis René Jolly door Jerôme’s Champagne.

Wester Wijnfabriek
Pazzanistraat 10


Xampanyeria Centra

Centra is een Xampanyeria. Een wat? Een plek waar ze cava’s serveren. Kunnen we ook best categoriseren als wijn, toch? En verder ook bier, ciders en cocktails. De huis-cava met eigen label op de fles is voor €2,50 per glas heel betaalbaar en past prima bij de tapas-achtige happen. Wij gingen er naartoe voor een gezellige bijklets-avond met Lotte (Culi Amsterdam) en Frank (Frankehollywood) en hebben een groot deel van de sharing gerechten op de kaart geproefd. In ieder geval een aantal van de signature dishes.

We begonnen met de Paëlla-bal. Een beetje te vergelijken met een risotto-bal (Frank zei ‘nasi bal’ maar klinkt minder chicque) maar dan met meer vulling. Wel origineel bedacht. De gefrituurde artisjokharten vonden we lekkerder. De Manchego met een compôte van kweepeer en de Jamon Ibérico Cebo smaakten ons ook goed.

Ronde twee bestond uit de geroosterde pulpo, Duroc-ribs (smeuïg en vielen van het bot), Patatas Bravas met draadjesvlees , saffraanmayo en olijfkruim (de aardappelen waren niet allemaal even gaar, het draadjesvlees met de saffraanmayo gingen daarentegen schoon op) en Ajo Blanco met romanesco, bloemkool, amandelschaafsel en druiven. De topper is toch wel de chorizo hotdog mét foie gras, zuurkool en appelketchup.

Helaas was de Catalaanse broodpudding op dus namen we na de Huisgemaakte Nutella en de Arroz con Leche. De laatste is een rijstepap die met een toevoeging van rode bessen coulis een aardig comfort food dessert oplevert.

Centra is een leuke, beetje eigenwijze (zijn wij ook) tent voor een avond met vrienden als je eens iets anders wilt dan standaard tapas.  De zaak zit op de Wallen (lekker centraal) dus aan reuring van toeristen en buurtbewoners ook geen gebrek.

Xampanyeria Centra
Lange Niezel 29

4850
Is het een koffie- of wijnbar? De in Oost gelegen zaak is eigenlijk een hybride concept en eigenlijk heel slim bedacht: overdag willen we koffie (soms ook wijn trouwens) en ‘s avonds gaan we over op de wijn. Bij die wijnen worden ‘Nordic Cuisine’ happen geserveerd (de eigenaren zijn Scandinavisch) en laten wij daar nu gek op zijn. Het menu wisselt overigens dagelijks, wat betekent dat je die niet online zult vinden, maar dan weet je wel dat er met dagverse producten wordt gewerkt.
Je kunt hier niet reserveren. Ook weer lekker voor spontane acties.

Een bericht gedeeld door 4850 (@4850nl) op

=4850nl

4850
Camperstraat 48-50

Petit Caron
De Franse chef Alain Caron is natuurlijk alom bekend. Zijn bistro-restaurant Caron in de Pijp, wat hij bestiert met zijn vrouw en twee zoons, loopt als een trein dus werd het tijd voor een tweede zaak: Petit Caron. Op het Gerard Douplein, een steenworp afstand van het restaurant. Deze ‘kleine’ versie is een ‘bar à vin’, wat wijnbar in het Frans betekent. En wijn en eten is in Frankrijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verwacht er dus ook typisch Franse lekkernijen zoals escargots en rillettes.
Het interieur is heerlijk Parijs bistro-achtig met een rustieke bar, mooie tegelvloer, roestige spiegels…voor een avondje romantiek ben je hier aan het juiste adres. Wij kunnen niet wachten om hier ons op een zomeravond even in Parijs te wanen.

Je kunt doordeweeks vanaf 16:00 terecht, in het weekend vanaf 12:00. Aan reserveren doen ze niet en dat past ook niet bij de Franse gastvrijheid waarbij ‘aanschuiven voor een wijntje’ altijd moet kunnen.

Petit Caron
Gerard Douplein 10

Le Baravin
Getipt door onze Frans-Corsicaanse vriendin Marie-Hélène, want wij moeten hier nog even langs. Voordat Petit Caron op het Gerard Douplein landde zat er verderop in de straat al Le Baravin. Gerund door het Franse stel Anthony en Caroline. Uiteraard alleen maar Franse wijnen hier, uit elke regio die je maar kunt bedenken, dus liefhebbers van Franse wijn kunnen hun hart ophalen. Daarbij vinden ze hier ‘Great wine deserves great food’, zijn we het roerend mee eens, en kun je kiezen uit een scala aan Franse borrelhappen. Iets grotere trek? Dan hebben ze bij Le Baravin ook een ‘Plat du Jour’ (klinkt nu eenmaal beter dan daghap) en een ‘Dessert du Jour’. Maar wel à la ‘wat de pot schaft’. En wij weten uit ervaring dat alles wat Franse moeders op tafel zetten smakelijk is.

Le Baravin
Gerard Doustraat 82

Shiraz – Jardin des Vins
Een Oriëntaals klinkende naam voor deze wijnbar annex wijnboutique in de buurt van het Leidseplein. Deze is echter afgeleid van de Shiraz druif en ‘Syrah’, de favoriete wijn van de eigenaar. Een blend van het Midden-Oosten en traditioneel Frans. Zo oogt het interieur ook mysterieus en knus.
De wijnkaart is uitgebreid en voorzien van smaaksymbolen wat het kiezen makkelijker maakt (een wijnliefhebber maakt je nog geen wijnkenner he). Bevalt de gekozen wijn en denk je ‘meenemen!’, dan kan dat bij de naastgelegen wijnboutique.
Qua bites heb je keuze uit meerdere windstreken; zo vind je er bijvoorbeeld ceviche, krabkoekjes, empanadas, een reuze tortellini en een mini kaasfondue.

Shiraz
Lijnbaansgracht 267hs

Santé! En vergeet niet: geniet maar drink met mate. Wat betreft het eten hoef je je niet in te houden ;)

PS. Dit artikel zal regelmatig worden ge-update als we aan (sommige hier genoemde) maar nog niet bezochte zaken wel een bezoek hebben gebracht.

Beeld © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.