Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Een roadtrip naar de Elzas brengt je volledig in kerstsfeer

Talloze kerstmarkten heb ik vroeger gezien. In Duitsland voornamelijk. Nu werd het tijd om een pre-Xmas roadtrip naar de Franse streek Elzas te maken. En dan met name de pittoreske bestemmingen die bekend staan om hun heerlijke kerst vibes. Volgens Travel & Leisure zelfs een van de 50 beste bestemmingen van 2019! Met de leukste ladies, Naomi van Authentic Chic Lifestyle, Lieke van Littlewanderbook en fotografe Remke (Bold Sourcing & Licensing), gingen we stijlvol gekleed in outfits van POM Amsterdam de Elzasser kerstweelde tegemoet.

Hitting the road!

In een fonkelnieuwe Peugeot 508SW reden we van Amsterdam naar Straatsburg. Ruim 6 uur doe je erover, mits je geen files hebt. Maar de route is mooi en onze auto de ideale reispartner. Onderweg om de paar uur stoppen om even de benen te strekken en/of een bakkie te halen (er was een Starbucks bij een van de stops!), en de rit is goed te doen. Op de kaart hieronder zie je onze route op de heenweg -via de Ardennen en Luxemburg (je pakt onderweg drie landen mee)- en terugweg via Duitsland. In dit reisverslag volg je per bestemming onze pre-Xmas roadtrip:

 

Straatsburg en Château de L’Île

Onze eerste bestemming en overnachting is Château de L’Île in Ostwald, vlakbij Straatsburg. Onderdeel van Grandes Etapes Françaises. Oude kastelen zijn gerenoveerd tot 4- en 5 sterrenhotels dus je waant je echte royalty! De kamers zijn immens (zo groot als mijn A’damse stulpje), waarvan sommigen voorzien van hysterisch bloemenbehang, maar dat geeft het extra karakter. En leuk voor de kiekjes natuurlijk. Want daar moesten er veel van gemaakt worden!

Royaal ontbijt

Een smakelijk 3-gangen menu wacht ons op in het knusse restaurant en daarna kruipen we voldaan in onze Queen-size bedden. Het ontbijt is net zo royaal als de setting. Je kunt er zelfs bubbels bij nemen! Doen wij niet want er moet gereden worden, maar leuk is het wel. Pers en nog een sinaasappeltje bij en je hebt een mimosa for breakfast ;)

**Dit hotel boeken? >> Klik HIER**

Straatsburg: Capitale de Noël

Een charmante stad waar (naast Brussel) het Europese Parlement zetelt en barstensvol (ook wel roerige) historie. Een goede manier om in korte tijd veel van de stad te zien is om op de boot te stappen. Met de Batorama panorama-boot krijg je via een koptelefoon in eigen taal uitleg over wat je ziet. Je stapt op vlakbij de kathedraal (wat overigens een imposant gotisch bouwwerk van roze zandsteen is) en waar de kerstmarkt begint. De kerstmarkt strekt zich verder uit over het plein van de kathedraal en de metershoge kerstboom bevindt zich op de Place Klêber.

Ga bij een bezoek aan Straatsburg vooral langs de wijk Petite France. Langs de rivier Ill, wandelend over de kades, vind je de typerende architectuur met vakwerkhuizen. ‘s Zomers versierd met bloemen, rond de feestdagen met kerstversiering.

Veel tijd om de gastronomische kant van Straatsburg te verkennen hebben we niet (daarvoor moeten we écht een keer terug), maar we lunchen wel bij een hele fijne spot: Sébastien (20, Quai des Bateliers). Deze pâtisserie/lunchroom is niet alleen mooi van binnen (terrazzo!) en buiten (authentieke gevel!), ze hebben er ook prachtige en verrukkelijke gebakjes. Voor zoetigheden als Bredele-koekjes, Kugelhopf en peperkoek ben je in deze Eurometropool sowieso op de juiste plek.

Op onze culi lijst voor de volgende trip staan in ieder geval de volgende adressen:
La Corde à Linge (2, Place Benjamin Zix) – voor een vers bord spätzle of ander lekkers
Le Comptoir à Manger (10, Petite Rue des Dentelles) – een erg gewilde plek (met jonge vrouwelijke chef!) sinds ze een vermelding in de gids van Le Fooding kregen.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van Straatsburg’s kerstmagie:

Weetjes: de stad is door de eeuwen heen meerdere malen afwisselend onder Duits en Frans bewind geweest, waarna het na 1945 definitief bij Frankrijk hoorde. Het Franse volkslied, de Marseillaise werd -ondanks de naam- niet in Marseille gecomponeerd maar componist Claude Joseph Rouget de Lisle deed dit in Straatsburg tijdens een diner van de toenmalige burgermeester. Meer over wat er in de stad allemaal te zien en te doen is vind je op Visit Strasbourg.

Schilderachtig Kaysersberg

De Fransen hebben dit pittoreske dorp in 2017 uitgeroepen tot ‘s lands favoriet. En dat snappen we! Na ons bezoek aan Straatsburg komen we al in het donker aan bij Hôtel des Remparts (4, rue de la Flieh). De allervriendelijkste uitbaatster Françoise heet ons warm welkom en raadt ons aan via een korte wandeling door het dorp naar het restaurant te lopen. Dan zien we Kaysersberg by night. Doe dat ook vooral want het dorp met z’n sprankelende lichtjes is magisch!

**Overnachten in Hôtel des Remparts? >> Boek HIER je kamer **

Het hotel heeft geen restaurant dus dineren we bij Art is Show (1, rue Haute du Rempart), waar chef Mathieu zowel lokale gerechten als moderne, lichte gerechten uit zijn keuken tovert.

Ambacht

Overdag is het vestingdorp minstens zo charmant met kabbelende beekjes onder de stenen bruggen en kleurige huizen. Je vindt hier nog veel ambachtslieden en een keur aan bakkerijen en delicatessenwinkels waar ze specialiteiten als peperkoek in alle mogelijke vormen, pretzels, Münster kaas en pâté in allerlei smaken verkopen.

Van 20 t/m 23 december is er de authentieke kerstmarkt.

Weetjes: Kaysersberg is het geboortedorp van schrijver/filosoof Albert Schweitzer en het ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Heerlijke ‘choucroute’ in Riquewihr

Tussen de wijngaarden ligt het Middeleeuwse stadje Riquewihr, ook wel ‘Juweel van de Elzasser wijngaarden’ genaamd. Je snapt dat we om die reden alleen al nog een keer de wijnroute willen doen! Het is erg druk in het levendige stadje maar zodra je een zijstraat pakt is er weer vredige rust. We warmen op met een beker glühwein, struinen door de pastelkleurige en met keien geplaveide straten en eten onze buik vol tijdens de lunch in het knusse Le Manala (5, rue du Cerf), welke onderdeel is van Hôtel Saint Nicolas. Ze serveren hier namelijk een bijzondere variant van de choucroute Alsacienne (ofwel de lokale zuurkoolschotel): de ‘Choucroute Verte’. Niet dat deze opeens een vegetarische variant is, maar wel heerlijk fris door de groene kruiden en daarom niet zwaar op de maag. Het recept vind je hier.

Nog een kleine tour over de kerstmarkt waar veel kraampjes met ambachtswerk te vinden zijn zoals mooie handgemaakte sneeuwballen, houten speelgoed en steekvormpjes om je eigen Bredele koekjes mee te maken (ik koop voor een paar euro een Eenhoorn-vormpje, wie komt er koekjes bakken?) en we moeten Riquewihr weer verlaten. De dagen zijn kort en we willen nog met daglicht naar onze laatste bestemming: Colmar.

Weetje: Samen met de omliggende dorpen Beblenheim, Bennwihr, Hunawihr, Mittelwihr, en Zellenberg vormt Riquewihr de ‘sentiers viticole des Grand Crus’. Hier worden de beste wijnen uit de Elzas geproduceerd! Je kunt (deze is voor de wijnkenners) maar liefst zeven cépages onderscheiden, waaronder 6 witte wijnen -Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Gris en Gewurztraminer en 1 rode of rosé, de Pinot Noir.

Insta-waardig Colmar

Je kunt er bijna niet omheen, rond deze tijd vult menig Instagram timeline zich met plaatjes van het feeërieke Colmar. Inclusief de onze! Het is hier nu eenmaal fotogeniek. Vooral het gedeelte ‘Petit Venise’ met haar grachtjes heeft een enorme aantrekkingskracht op de toerist. 3,5 miljoen toeristen per jaar bezoeken de stad en dat is niet mis! Gelukkig is er genoeg parkeergelegenheid en hebben we op loopafstand van het centrum binnen no time een parkeerplek gevonden.

Sprookje

We besluiten via de kerstmarkt aan de Place des Dominicains (waar ook de bekende vlooienmarkt wordt gehouden) gelijk door te wandelen naar Petit Venise. En ja, nu we het met eigen ogen zien, het is alsof je in een sprookje bent beland. De laaghangende mist ligt als een knusse deken over de stad. Ietwat mysterieus maar immer zo mooi. De gekleurde vakwerkhuizen maken het moeilijk kiezen; blauw, groen, rood, roze of geel?

Gastronomie!

In dit kerstparadijs voor jong en oud staat de tijd even stil, maar ook wij worden even stil van al die pracht. De geur van eten schudt ons wakker. Achter de roze Art Nouveau gevel van bakkerij en tearoom ‘Au Croissant Doré’ (28, rue Marchands) worden goudbruine croissants gebakken, er is een winkel gewijd aan alles met truffel en de slijterij is een feest met lokale speciaalbieren en gin waarvan de etiketten ware grafische kunstwerken zijn. Echter houdt het foodie feest hier niet op, want Colmar beschikt zowel over een permanente overdekte ‘terroir’ markt (13, rue des Ecoles) met specialiteiten uit de streek, als ‘Le Marché Gourmand(Place de la Cathédrale) waar maar liefst 9 chefs dagelijks heerlijke gerechten bereiden!

Andere niet te missen bezienswaardigheden in Colmar zijn:
Le Musée du Jouet (40, rue Vauban) – de geschiedenis van speelgoed is leuk voor iedereen!
Musée Unterlinden (Place Unterlinden) – gevestigd in een 13e eeuws klooster vind je kunst van de Middeleeuwen tot nu.

Onderstaande video geeft een goed beeld weer van de stad:

Weetjes: Maison Pfister is een symbool van de oude stad en werd gebouwd in 1537. Als je Colmar vanuit het noorden binnenrijdt merk je gelijk een vrijheidsbeeld op. Een kleine versie, dat wel. Het bekende Vrijheidsbeeld werd in 1886 namelijk door de Fransen geschonken aan Amerika. En, voor de kerst afficionados: bij het stadshuis vind je de brievenbus van de kerstman. Deze staat hier permanent om brieven, wensenlijstjes, gedichten en wat al niet meer aan geschreven of getekende post naar de kerstman te sturen.

Ontspannen in Château d’Isenbourg

Tot slot verblijven we, alvorens terug te keren naar Nederland, in een ander kasteel, temidden van de wijngaarden. Château d’Isenbourg in Rouffach is een oase van rust. Als we in de mist met onze moderne koets, de Peugeot 508SW, de laan op komen rijden verschijnt ook hier een verlicht kersttafereel in de tuin.

Bed met baldakijn

We worden warm welkom geheten en naar onze bijzonder mooie en één voor één verschillende kamers geleid. De een heeft een fenomenale plafondschildering, de ander een magnifiek uitzicht en ik heb zowel een uitzicht over de wijngaarden als een bed met baldakijn. Komt daar even een prinsessendroom in vervulling! Toen ik als klein meisje met mijn ouders Franse kastelen bezocht wilde ik niets liever dan zo’n bed.

Bubbelbad & bubbels

De laatste avond staat in het teken van ontspanning na ons oh zo leuke avontuur. Op naar de spa! Er is een groot binnenzwembad, een sauna, hammam en bubbelbad. Drie keer raden waar ik het langst in heb gezeten?
Nog rozig van onze wellness sessie nemen we plaats in de oude ridderzaal in het souterrain wat is omgetoverd tot restaurant Les Tommeries. We heffen een glas bubbels (Château d’Isenbourg’s eigen Crémant!) op een geslaagde roadtrip. Wanneer mogen we weer?

** Ook slapen in een prinsessenkamer bij Château d’Isenbourg? >> Boek HIER**

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Peugeot Nederland, Grandes Etapes en France.fr
Beeld: © The Digitalistas en Bold Sourcing & Licensing (met de Peugeot 508SW en de laatste foto).
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.