Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: verleng je vakantiegevoel bij deze Amsterdamse zaken

Het zit erop. De lome vakantiedagen waarbij je even niet aan werk dacht en je liet meevoeren door het ritme van de dag. Je genoot van de lokale keuken en dacht bij jezelf: ‘kon ik dit thuis ook maar ergens eten!’. Wat als je dat vakantiegevoel kon verlengen? Je smaakpapillen reizen in deze Food Feed weer mee terug naar Peru, Hawaï en de Franse Côte d’Azur.

NAZKA – de échte smaak van Peru

Op de plek waar de Stadskantine ongeveer een decennium heeft gezeten kom je nu binnen in een moderne kleurrijke oase. Peruaans restaurant NAZKA heeft daar nu zijn intrek genomen. Er zijn maar weinig Peruaanse restaurants -zeker niet in het hogere segment- in Amsterdam (of zeg maar gerust Nederland) terwijl de Peruaanse keuken geldt als een van de beste internationale keukens. Het is een multi-etnische keuken die allerlei wereldse smaken in zich verenigt – invloeden uit Spanje, Japan (Nikkei), Italië, Creools en de inheemse keuken van de Indianen.

Het bekendste gerecht uit de Peruaanse keuken is ceviche: een gerecht waarbij de verse, rauwe vis wordt ingekookt door het zuur van het limoen- of citroensap (vaak wordt de dressing ‘Leche de Tigre’ genoemd’ – het citrussap met zout, aji amarillo pepers en andere kruiden). Als ze ergens weten hoe ze ceviche moeten maken, dan is het wel bij Nazka. De zus van mede-eigenaar Raul Lansink geeft er namelijk ook workshops in. Peru is het land van hun moeder dus dat verklaart eveneens een hoop. Tel daar de kookkunst van andere eigenaar en chef van Nazka, Christian Motte, bij op en de uitkomst is een verdomd goede ceviche. Klassiek, van rauwe zeebaars gegaard in de Leche de Tigre, met avocado, een veeg zoete aardappelpuree en twee bereidingen van maïs waarvan de gekookte choclo verrassend grote maïskorrels zijn en de cancha (geroosterde maïs) heerlijk crunchy.

Daar blijft het niet bij want wat je verder proeft bij Nazka is even bijzonder en verrukkelijk. Zelfs een van de lekkerste vega gerechten ooit kregen we hier: aubergines gebakken in een korst van maïsbloem, liggend op een lobbig bedje van gerookte yoghurt op smaak gebracht met citroen en honing en een jus van ají panca (een Peruaanse sambal), miso en hoisin. Er bovenop gegrilde padrón peppers en fijngehakte geroosterde pinda’s voor de crunch. We zouden je niet eens raar aankijken als je je bord zou aflikken, maar juist aanmoedigen.

Een ander origineel gerecht met een veelbelovende naam is Tacu Tacu. Terwijl het van origine Creoolse gerecht eigenlijk bestaat uit kliekjes. Rijst, bonen en linzen worden tot een soort rösti-reep gebakken en bij Nazka knap gepresenteerd met een saus van garnalen, ernaast een stukje tarbot (naast zeetong onze favoriete vis!), een gebakken kwartelei, calamares erbovenop en een frisse salsa van rode ui, tomaat en koriander om het af te maken.

De naam Lomo Saltado doet vast een bel rinkelen. Het is een populair Peruaans vleesgerecht, roergebakken met ui, tomaat en een inheemse Peruaanse aardappel. Zou je het letterlijk vertalen, dan betekent het zoiets als: vlees waar je van een gat in de lucht springt. Bereid zoals bij Nazka is dat zeker waar. Stukjes diamanthaas, rode ui, tomaat, drie inheemse aardappelsoorten (wist je dat er in Peru wel zo’n 2500 soorten knolgewassen te vinden zijn?) -de mashua, oca en olluco- en een jus van pisco en soja.

Dan het dessert. Een waar de non-zoetekauwen zelfs blij van worden. Ze noemen het de ‘Peruvian Mess’ en is een allerlekkerste combinatie van quinoa-ijs (no joke!), aardbeien, meringue en granita van huacatay (Peruaanse zwarte munt) op een dot slagroom met Peruaanse cacao. In één woord geweldig! Daarbij een glaasje frisse yuzu sake.

Voor wie op zoek is naar een stukje Peru in Amsterdam, schotelt Nazka jou dit op hoog niveau voor. Geopend van woensdag t/m zondag. Je kunt er vanaf oktober terecht voor een zondagse lunch (ofwel Peruaanse Sunday Roast).

Nazka
Van Ostadestraat 352-354
Amsterdam

Hula Hula – Hawaïaans strandfeest aan de Lijnbaansgracht

Als ik aan ‘hula hula’ denk, denk ik aan die Hawaïaanse dans met bloemenkransen en rieten rokjes. En poké bowls zijn inmiddels het bekendste Hawaïaanse food fenomeen. Een Hawaïaans restaurant wat iets anders zou bieden hadden we in Amsterdam nog niet en daar hoopt Hula Hula aan de Lijnbaansgracht verandering in te brengen. Want wat is de Hawaïaanse keuken precies? Zoals veel keukens is het een mengelmoes. In dit geval Aziatische smaken met een Frans (Polynesische) twist: veel vis, zeevruchten en tropische ingrediënten.

Je komt eerst binnen in een smalle pijpenla met koraalkleurige wanden, aan weerszijden spiegels en tafels voor twee. Rieten lampen refereren naar de Hula Hula rokjes. In het hart van de zaak staat de bar waar ze vele soorten rums (zo’n dertigtal) en Tiki-cocktails (van Mai-Tai’s tot een sharing cocktail in een mega schatkist en een kano vol shotjes tot een pina colada slush) serveren. Als je door naar achteren loopt heb je ronde banken en tafels (booths) voor een groter gezelschap. De keuken bevindt zich boven als je de prominente trap voorbij de palmboom oploopt. Ja palmboom, want bij Hula Hula waan je je gewoon op een strandfeestje. Van woensdag tot en met zaterdag kun je de Hollandse kou en druilerigheid ontvluchten. Is toch een stuk goedkoper dan een retourtje Hawaï.

Hula Hula 
Lijnbaansgracht 161
Amsterdam

Marie sur L’Eau – een stukje Côte d’Azur aan de Amstel

Al eerder aten we bij de voormalige Hoofdstad Brasserie, nu genaamd ‘Marie’. Daar hoort dat waanzinnige terras aan de Amstel bij wat nu toepasselijk de naam ‘Marie sur L’Eau’ heeft gekregen. De hele ommezwaai van de restaurants in Hotel De L’Europe zorgt wat meer voor uniciteit en een duidelijke keuze: klassiek Frans. Marie, zo heette ook de vrouw van Gerard Heineken. Deze dame had een verfijnde smaak en liefde voor de Franse Rivièra. Dat zie je terug in de look & feel van het terras (gestreepte parasols, oui oui!) en de menukaart. Overwegend veel gerechten zijn geïnspireerd op de cuisine Niçoise zoals de vissoep, de samenstelling van de salades, de pissaladière, crudités met aïoli, de Pan Bagnat sandwich, de lamskoteletten met aubergine kaviaar, panisse (kikkererwten friet) en oregano jus of zeebaars uit de oven met venkel, sauce vierge en gestampte gekookte aardappelen met olijfolie. Gerechten die ik ken uit mijn jeugd en mij letterlijk met de paplepel zijn ingegoten. Dat maakt dat ik er kritisch over ben want ik weet hoe het hoort te smaken.

In juni genoten we van een lichte lunch op het terras. We bestelden oesters (die waren knisperend vers en zalig met de traditionele sjalot-rode wijn vinaigrette) en elk een salade (de Niçoise en met kip). Ze stelden een beetje teleur (een groter stuk verse tonijn in de Nicoise, de vinaigrette meer op smaak met Dijon mosterd en liever chunks van gebraden kippendij in de salade met kip hadden we graag gezien) waardoor we bijna spijt kregen dat we niet voor een stuk vlees of vis hadden gekozen. De toet van meringue, vanille-ijs en gemarineerd rood fruit maakte gelukkig een hoop goed. Marie was nog aan het warm draaien en moest waarschijnlijk een beetje wennen aan haar nieuwe identiteit dus we hopen dat de salades inmiddels zijn verbeterd. Op de locatie en ambiance is niets aan te merken. Eenieder met heimwee naar de Rivièra sturen we hier met liefde naar toe. Mits de weersomstandigheden het toelaten is Marie (brasserie en terras) dagelijks geopend van 12:00 tot 23:00 uur.

Een Bib Gourmand menu heb je al voor €37. Check even het icoontje op de kaart en je weet uit welke gerechten je kunt kiezen. Elke donderdag en vrijdagmiddag is er L’Apéritif chez Marie: Huîtres et Jazz, waar je van 17:00 tot 19:00 geniet van live jazz en oesters.

Marie (sur L’Eau)
Nieuwe Doelenstraat 2-14 (er is een eigen ingang bij de ‘Doelensluis’)
Amsterdam

 

Foto’s: © The Digitalistas | © Fabian Calis (Hula Hula foto 3,4,5)
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.