Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

MY SRI LANKA STORY – DEEL 2

Vraag mij Sri Lanka in één woord te omschrijven, dan is dat: DI-VERS! Hoewel Sri Lanka (voormalig Ceylon) niet heel groot is -denk Nederland en Belgiё bij elkaar- biedt het een breed scala aan bezienswaardigheden. Indrukwekkende cultuur, wonderschone natuur, mooie wildparken, fijne zandstranden, geweldige surfspots; Sri Lanka has it all! In dit tweede deel neem ik je mee naar Ella, op een safari en naar de zee. Ga je mee?

Ella, de Nine Arch Bridge en op safari

Van Nuwara Eliya zijn we verder naar Ella getrokken, weer per trein maar dit keer helaas geen reserved seats. Gedurende de 2 uur durende reis is het ons niet gelukt om een zitplaatsje te bemachtigen, maar wel hadden we het geluk dat we bij een deuropening stonden, zodat we alsnog konden genieten van de mooie views! Ella is een superleuk en gezellig bergdorpje met een chille backpackers vibe. Het gebied rondom Ella is ongelooflijk mooi, zo kan je de bekende Ella Rock en de Little Adam’s Peak beklimmen en de unieke Nine Arch Bridge bewonderen.

Sri Lanka leent zich ook goed voor safari’s in een van de vele nationale parken. Wij hebben voor een halve dag een jeepsafari in het Yala National Park geboekt. In dit park kun je namelijk zomaar een luipaard in het wild tegenkomen! Helaas lieten de luipaarden zich niet zien, maar wel zagen we andere prachtige dieren zoals apen, pauwen, krokodillen, waterbuffels, herten en nog veel meer olifanten.

 

Eindelijk…strand!

Na al het gereis is het nu tijd voor beach life! Wij trekken verder door naar de zuidkust en verblijven aan de stranden van o.a. Tangalle, Hirikitya, Dikwella, Mirissa en Unawatuna. Alle strandjes hebben zo hun eigen unieke karakter, de ene is nog knusser dan de ander, maar allen hebben ze dat echte laidback gevoel. Er heerst zelfs een beetje een reggae-achtige vibe; zo vind je er vele chille hangouts waar rastafari Sri Lankanen -dreadlocks included- hun best doen om het de gasten naar hun zin te maken. Leun lekker achterover op de heerlijke loungekussens of ga liggen in een van de hangmatjes, kokosnootje erbij, Bob Marley-muziek op de achtergrond … niks meer aan doen!

Walvissen en dolfijnen spotten

Vanuit Mirissa is het goed mogelijk om de nabijgelegen strandjes te ontdekken en ook worden hier speciale boottours georganiseerd om walvissen en dolfijnen te spotten. Kies echter wel voor een organisatie die hier verantwoord mee omgaat! Raja & the Wales bijvoorbeeld biedt verantwoorde tours aan met ontbijt (je vertrekt namelijk al om 6.00 uur ’s ochtends!), fruit, sap, thee, water en cake inbegrepen. Ook hebben ze pillen tegen zeeziekte aan boord. Wel handig om ze van tevoren in te nemen als je al weet dat je last krijgt, want de zee is ongelooflijk ruw! 100% garantie is er natuurlijk niet om walvissen te spotten, maar Raja & the Wales doet er alles aan om ze te vinden, wij zagen in ieder geval hele groepen dolfijnen, een grey whale én een zeeschildpad!

Mirissa is redelijk toeristisch en hier zijn de strandjes dus wat drukbevolkter. Wil je echter de wat rustigere stranden opzoeken, dan vind je die zeker tussen Mirissa en Unawatuna, zoals het heerlijke Talpe. Sri Lanka staat trouwens ook bekend om de coole surfspots, zo vind je voor elke type surfer – van beginner tot vergevorderde- wel een geschikte baai. En loop even binnen bij een sea turtle farm, mooi om te zien dat de bevolking er alles aan doet om de zeeschildpadjes te beschermen.


Uit de VOC-tijd

Neem ook een bezoekje aan Galle, een oud-Hollands vestingsstadje uit de tijd van de VOC toen Ceylon nog in handen van de Hollanders was. Je vindt er het oude VOC-fort en een kerk wat destijds door de Hollanders is gesticht. Heel bijzonder om de Nederlandse invloeden hier te zien, dus als echte Hollander mag je dit zeker niet overslaan!


Wij hebben onze reis afgesloten in de hoofdstad Colombo en hebben hier nog de drukke wijk Pettah bezocht met de bekende Jami Ul-Alfar moskee en verschillende hindoetempels. Hoewel Colombo wordt afgeraden vanwege de drukte, zijn we toch blij dat we het even gezien hebben. We verbleven een nachtje in een wat luxere hotel en hebben hier heerlijk genoten van het lekkere warme douchewater want die hadden wij niet overal in Sri Lanka.

Sri Lanka heeft mij zeer verrast met haar diversiteit aan natuur, cultuur, wildlife en beach life. Een vakantie naar deze parel in de Indische Oceaan kan ik dus iedereen aanraden, maar ga dan snel voordat de grote massa dit geweldig mooie land ontdekt!


Beeld © Shirley Kasidin
Header Photo © by sasha set on Unsplash
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.