Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

9 X Slapen en Eten in de Savoie Mont Blanc

In ons vorige artikel hebben we de verschillende activiteiten belicht die je tijdens een skitrip in de skigebieden van de Savoie Mont Blanc die wij hebben bezocht, kunt doen. Denk maar niet dat we zomaar zouden vergeten je te vertellen waar je kunt slapen en eten! Daarom hier op een rij: 9 x Slapen & Eten in de Savoie Mont Blanc.

Les Gets

Slapen

La Marmotte

In châlet-stijl slapen kan in Les Gets overal wel want dat is de meest gangbare bouwstijl. Lekker knus en kneuterig met veel hout, plaids, schapenvachten en antieke ski-accessoires of geweien her en der aan een wand. La Marmotte ligt vlakbij de skipiste en de skiverhuur (mocht je je ski gear willen huren), en is een traditioneel 4-sterrenverblijf met een spa (die overigens ook voor de niet-hotelbezoekers toegankelijk is). De kamers variëren er van écht traditioneel naar stijlvol ingericht. Ik verbleef er in een gezinssuite van het aangrenzende hotel La Tapiaz (van dezelfde eigenaar), wat inhoudt dat je twee slaapkamers hebt, waarvan één met stapelbedden voor de kids. Elke kamer heeft een eigen badkamer. Je moet er even voor zorgen dat je niet verdwaalt want van de kamer naar de receptie/ontbijtruimte van het hotel is een wirwar aan gangen.
Behalve een heel comfortabel bed, een prachtige badkamer en een open haard in de kamer is het balkon met bevallig uitzicht over het dorp ook het vermelden waard. Vooral als je ‘s ochtends ontwaakt en naar buiten gaat met een kop koffie of thee, krijg je wel het ultieme wintersportgevoel wat ik me erbij had voorgesteld.

Eten & drinken

  1. Wild Beets

Ook in Les Gets weten ze dat vegetarisch en vegan een plek verdient. Misschien komt het wel omdat eigenaren Jo en Mark uit Engeland komen en wat van de food trends uit de UK hebben meegenomen, hoe dan ook, je kunt hier goed ontbijten en lunchen! Op het menu staan onder meer salades, wraps (zowel vega/vegan als met vlees), verse smoothies (neem vooral de groene!) en vegan baksels. Wild Beets biedt ook take-away. Wie trek heeft in een goede bak koffie met amandel- of sojamelk, is hier ook aan het goede adres.

Les Durs à Cuires

Nieuw geopend en daarom moest hier natuurlijk gegeten worden. Ze hebben zich laten inspireren door de tijd van de drooglegging en speakeasy’s (met name door de woordspelingen op de kaart). Drank is hier in elk geval genoeg want als je binnenkomt loop je direct langs de wijnkasten. Je bestelt hier naast streekgerechten ook gewoon een hamburger of een risotto. Sommige gerechten zijn iets verfijnder – denk aan een voorgerecht met mousse van geitenkaas en bietjes of een hoofdgerecht met coquilles- maar wij hielden het vooral bij de streekgerechten zoals de kaasfondue en Tartiflette.

 

 

  1. Le QG

Niets zo leuk om na een hele ochtend skiën langs de piste te gaan lunchen. Dat deden we bij Le QG. Eerst hadden we dorst dus werd er bier besteld. Ze hebben aardig wat op tap maar ook een lokaal speciaalbier wat gebrouwen wordt met bosbessen. Ik hoopte dat het zou smaken als kriekbier, echter heeft dit gerstenat een iets bittere ondertoon. Desalniettemin vind ik het altijd een goed idee om lokale specialiteiten te proeven en bestelde ik als lunchgerecht de typische aardappelkroketten -een soort rösti-kroketten- ‘rapins’ genaamd,  met gerookte zalm en crème fraîche. Lekker dat ze zijn!

Avoriaz

Slapen

Flying Nest

Voor bijzondere verblijven ben ik altijd te porren! Zeker als het in de vorm is van een duurzaam concept wat er ook nog waanzinnig tof uitziet. Flying Nest is een nomadisch pop-up hotelconcept bedacht door Accor hotels, ontworpen door de bekende designer Ora-ïto. We haalden het eerder al aan in dit artikel. Toen wisten we nog niet dat wij hier ook zouden slapen, dus als een kind zo blij, dat snap je.
De zeecontainers zijn aan de rand van de piste gedropt en gestapeld in twee lagen. Het beste uitzicht heb je als je in een container met nummer 4 of 5 slaapt. Ze zijn van alle gemakken voorzien. Een beetje zoals een tiny house. Er staat een riant bed aan het raam, er is een klaptafel met twee krukken, een Bluetooth speaker, een kast met Nespresso-apparaat, waterkoker en een minibar. De badkamer is nog vrij ruim en beschikt over een douche en toilet. Ook op de receptie/ontbijtruimte hebben ze hun best gedaan door het knus in te richten met zitjes en een lange ontbijttafel met aan weerszijden een bank met schapenvachten eroverheen gedrapeerd. Het voelt daardoor huiselijk. Verwacht bij het ontbijt dan ook versgebakken pastries, granola met yoghurt, sappen en desgewenst koffie of thee. Er wordt goed voor je gezorgd zodat je niet met een lege maag de piste op gaat.

Eten & drinken

  • La Réserve
    Het diner in Avoriaz nuttigen we bij La Réserve. Met een ‘Assiette Gourmande’ vermelding in de Michelingidsen van 2018 en 2019, weet je dat je goed zit. Het interieur is ook hier in ‘châlet-stijl’ dus warm en uitnodigend. De keuken is een mix tussen Savoyard en Zwitsers, maar wel verfijnd en het menu is uitgebreid. Dat maakt het voor mij als foodie altijd lastig kiezen want ik lust alles wat erop staat. Aangezien ik licht heb geluncht en de volgende dag energie nodig heb om voor de tweede keer op de latten te gaan, neem ik als entree de Foie Gras met een chutney van bosbessen en een versgebakken, licht gegrilde brioche. Als hoofdgerecht neem ik de grof gesneden Steak Tartare met geschaafde zomertruffel en Beaufort kaas en toe laat ik me verleiden door het dessert van de dag: de Mont Blanc. Nog niet wetend dat ik er anderhalve dag later tegenover zou staan…Deze zoete zaligheid bestaande uit kastanjepuree, slagroom, vanille-ijs en merengue is er ook een om te trotseren want als een soort sneeuwbal loop ik terug naar mijn ‘Flying Nest’ om lekker te gaan slapen.

  • L’Epicerie
    Lunchen doe je in Frankrijk niet ‘even snel’, dus worden de plannen aangepast zodat we genoeg tijd hebben voor onze middagmaaltijd. Op loopafstand van de skipiste is L’Epicerie. Ook hier een typisch winters restaurant in zowel uitstraling als keuken. De wijnvoorraad is on point in een paar hoge wandkasten, maar die laat ik even aan me voorbij gaan. Ik twijfel tussen het gerecht met romige polenta en een Ceasar salad en kies voor het laatste. De stukken kip zijn bedekt met een laag cornflakes waardoor het wat zoetig smaakt en er weinig associatie is met een klassieke Ceasar. Even heb ik spijt dat ik niet de pasta pesto met burrata heb genomen want daar zie ik een paar tafelgenoten van smullen. Je gaat hier in elk geval met een goed gevulde maag weer richting piste.

     

Chamonix

Slapen

Heliopic Hotel & Spa****

Chamonix is een wintersportstad op stand maar wel met een relaxte vibe. Er is net een flagship hotel van La Folie Douce geopend, je hebt er een boel leuke restaurants, brandstores van wintersportkleding, delicatessenzaken met specialiteiten uit de Savoie en de pâtisserie 4850 die -naast prachtige gebakjes-  de Mont Blanc in chocoladevorm verkoopt.
Wij verbleven er in het Heliopic Hotel & Spa****. Een ruim opgezet hotel pal naast het skilift-station die je naar de (ruigere) skipistes en L’Aiguille du Midi brengt. Het is er modern ingericht en de kamers zijn in Scandinavische stijl (hou ik van!) in wit/grijze tonen. Mijn  kamer had een breed balkon met prettig uitzicht op de bergen, ware het niet dat het al donker was en hevig sneeuwde, maar op een mooie dag is het hier denk ik wel fijn zitten. Het bad nodigde me uit om na het avondeten even ontspannen te badderen en dat was deels ook te danken aan de amenities van Nuxe. Tevens het merk dat wordt gevoerd in de spa. Dit Franse beautymerk is favoriet bij veel dames en staat in menig lijst van ‘uit Frankrijk mee te nemen beautyproducten’. De mini’s gingen uiteraard mee in de toilettas.
Van de spa in het hotel heb ik wegens tijdgebrek geen gebruik kunnen maken (denk dat ik eens terug moet voor een dedicated wellness artikel…). Dat werd gelukkig gecompenseerd met een bezoek aan het bijzondere QC Terme de volgende dag. Verder beschikt het hotel ook over appartementen en een in house skishop.

Ten tijde van het ontbijt had ik voor mijn doen weinig trek dus hield ik het bij een donut en koffie, maar uitgebreid is het zeker! En leuk voor de kids (en stiekem ook voor ons) is de pancake machine. Steeds stonden er mensen gebiologeerd naar het apparaat te staren dat we ons al afvroegen wat daar gebeurde. We konden het natuurlijk niet laten om zelf ook een paar pancakes door de machine te laten bakken en ze smaakten nog best aardig ook.

 

Eten & drinken

Le Comptoir Nordique/Fika

Ondanks mijn Franse roots houd ik ook erg van de Scandinavische keuken. In Chamonix heb je Le Comptoir Nordique. Een restaurant met een Italiaanse chef, waar wordt gekookt met een Scandinavische twist. Er is veel vis zoals zalmforel uit de Noorse fjorden (waar ik een geconfijte versie van proef) en kabeljauw die op een hete steen wordt geschroeid. Mijn hoofdgerecht is eendenborstfilet met geroosterde schorseneren en een saus van ahornsiroop, maar zelfs de welbekende lamsgehaktballen met cranberrysaus, zoetzure komkommer en gestampte aardappelen staan op het menu. Ook lekker! Erbij drinken we een rode wijn uit de streek: Mondeuse Prestige van Domaine Jean Vullien & Fils.

Het interieur is warm en minimalistisch, om nogmaals de link met Scandinavië aan te halen. In gele en grijze tinten met de grafische kunst van Charlie Adam op de muur. Hij is een lokale grafisch kunstenaar en illustrator die toffe werken maakt die refereren aan de wintersport (zijn -naar onze mening- mooiere werk wordt via deze site verkocht).  Naast het restaurant is er ook een loungebar/café/tearoom genaamd Fika. Daar kun je ‘s ochtends en ‘s middags terecht voor een goede kop koffie en gebak wat door de pâtissier wordt gemaakt. Op onze desserts zie je ook steeds het label ‘Fika’ terugkomen. Als je via Comptoir Nordique en Fika doorloopt kom je uit in  Boutique hotel Le Morgane.

 

In Chamonix barst het verder van de après ski kroegen en ander leuks. Zoals het eerdergenoemde La Folie Douce Hotel waar dagelijks live entertainment is, de jazzclub ‘Maison des Artistes‘ in een oude villa die tevens dienst doet als opnamestudio, après ski bar Chambre 9 (in hotel Gustavia) en de Insta-waardige brasserie Joséphine (op deze site zie je goede beelden van het interieur). Het is overigens interessant om te zien dat de Scandinaviërs Chamonix een beetje aan het veroveren zijn. Een van de hotels, Pointe Isabelle, wordt bijvoorbeeld gerund door Zweden. Het hotel is vernoemd naar Isabelle Straton, een van de vrouwelijke pioniers in het alpinisme. Door het hotel heen zijn leuke verwijzingen naar haar verwerkt. De moeite waard om even een kijkje te nemen. Er zit ook een gezellige bar/bistro. Maar ook de populaire bar Moö is opgezet door drie ‘vikingen’: Morten, Oscar en Örjan, vanwaar de naam.
Tot slot is Hotel Alpina Eclectic, wat recent compleet verbouwd is, ook het noemen waard. Het panorama restaurant Le Vista, biedt op 180 m hoogte uitzicht op de Mont Blanc.

 

Beeld © The Digitalistas, header ©Jerome Mondiere

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.