Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Skitrip gepland? Ga voor #Girlpowder naar de Savoie Mont Blanc!

Het heeft even geduurd, maar in het kader van ‘je bent nooit te oud om te leren’ heb ik onlangs leren skiën in een van de allerleukste skigebieden van Frankrijk: de Savoie Mont Blanc. Zoals de hashtag #girlpowder al aangeeft was het een ‘meidentrip’, maar dat haalt niet weg dat je ook gewoon met je lief of gezin hier een heerlijke wintersport kunt beleven.

Over het gebied

Savoie Mont Blanc is de overkoepelende naam voor de Franse departementen Savoie en Haute Savoie en het gebied beslaat maar liefst tweederde van de Franse Alpen. Best flink dus! Je kunt eigenlijk wel stellen dat de leukste skigebieden hieronder vallen. Het zijn er welgeteld 110 (zoals de bekende gebieden les Trois Vallées, les Portes du Soleil, Paradiski, le Grand Massif…), waarvan er 18 met elkaar verbonden zijn  en ze behoren tot de top van de wereld. Bovendien zijn het vanuit Nederland makkelijk te bereiken skigebieden, zowel met de auto, de trein of het vliegtuig (je vliegt op Genève of Lyon) en zijn de skipassen -volgens recent wereldwijd vergelijkingsonderzoek- de goedkoopste ter wereld.
Wij hebben een deel van de ‘Portes du Soleil’ bezocht en drie bestemmingen ervaren om zo een beetje een beeld te krijgen van de diversiteit die het gebied te bieden heeft.

Les Gets

Onze trip ging van start in Les Gets. Een knus dorp met authentieke chalet-bouwstijl. Het is gelegen tussen het meer van Genève (Lac Leman) en de Mont Blanc, biedt zo’n 120 km aan skipistes (van beginners tot gevorderden) en is de meest familievriendelijke van de drie bestemmingen die we bezochten. Alles is op loopafstand en ze hebben er Nederlandstalige/sprekende skileraren. Ik spreek zelf Frans, dus voor mij maakt het niet zoveel uit, maar het werkt wel bevorderlijk om uitleg te krijgen in je eigen taal. Onze skileraar Florian, een Fransman, sprak bijna net zo goed Nederlands als m’n moeder die ruim veertig jaar in Nederland woont…just saying ;)

To do in Les Gets

In Les Gets kun je behalve skiën ook genoeg andere activiteiten vinden. Er is voor ieder wat wils; langlaufen, snowhiken, paragliden, schaatsen, een rit met de hondenslee…Laatstgenoemde heb ik mogen doen, want: bucketlist item! Ik droom ervan dit ooit in Lapland te gaan doen, dus het was een leuk voorproefje! Eigenlijk is deze rit met de hondenslee bedoeld voor kinderen tot 12 jaar (of moeder met 1 klein kind op schoot). Er werd een kleine uitzondering voor ons gemaakt. Didier, de eigenaar van de slee en de hondenroedel, is eigenlijk timmerman van beroep. Zijn honden zijn z’n passie en hij stelt hun welzijn voorop. Een rit duurt niet langer dan een half uur en in principe doet hij er maar een paar per dag zodat de honden niet oververmoeid raken. Fjord, een teefje van 11 jaar, is de leider van de roedel en, ondanks haar nog goede conditie, is dit haar laatste seizoen. Ondertussen is Didier een jongere hond aan het trainen om het van haar over te nemen. Meer info vind je hier.

Berg & zen

Na een intense dag skiën is het tijd voor ontspanning. Je kunt natuurlijk gelijk de après-ski in duiken, óf kiezen voor een zen-moment. Kan natuurlijk in een spa, al klinkt yoga met uitzicht op Mont Blanc ook niet verkeerd, toch? Yogalerares Barbara van Keolan yoga biedt deze ‘yoga with a view‘. Als je liever een yogasessie doet om op te warmen alvorens de skipiste op te gaan, dan kan dat ook. Het rooster kun je vinden op Barbara’s website.

Avoriaz

Na een dag en een nacht in Les Gets te hebben doorgebracht zijn de gevorderde skiërs van onze groep al skiënd naar Avoriaz vertrokken. Dat durfde ik na één les nog niet aan, ook al bracht ik het er goed vanaf voor iemand die nog nooit op de lange latten had gestaan (dat zei de skileraar en ik geloof hem ;)) Toch leek het me (voor iedereen) verstandiger om mee te rijden met de auto die onze bagage naar het nieuwe onderkomen bracht (waarover meer in ons volgende artikel), dan dat ik kamikaze de berg af zou roetsjen.

Wellicht komt de naam Avoriaz je bekend voor als we je zeggen dat hier al heel lang het ‘Festival du Film Fantastique’ plaatsvindt. Dit bekende skistation is pas in de jaren 70 gebouwd en ziet er totaal anders uit dan Les Gets. Hier vind je geen knusse châlets maar juist meer hoogbouw. Toch heeft het ook zo z’n charme en het is een autovrij dorp, ofwel: ski in-ski out. Je verplaatst je hier verder lopend, per sneeuwscooter of met paard en wagen.

To do in Avoriaz

De vibe in Avoriaz is uitermate geschikt voor de après-ski pro’s. De feest-liefhebbende wintersporter kan hier elke dag tot zonsondergang los bij La Folie Douce, hét après-ski concept van de Franse skigebieden. Toevallig had ik dit al eens eerder meegemaakt tijdens de jaarlijkse skitrip met een voormalig werkgever naar Val Thorens, dus ik wist dat de sfeer er lekker in zou zitten. Toeters, bellen, roze rook, spuitende champagneflessen en meer van zulks. Tijdens de après-ski in Avoriaz draaiden ze zelfs een mix van Lil’ Kleine. Ik verdenk de DJ er stiekem van dat ie zich had laten omkopen door een groepje dronken Hollanders…Enfin, het is een mooie tent, de bubbels smaakten naar meer en je schijnt er ook goed te kunnen eten.

Winter vertier

In Avoriaz besloot ik een tweede skiles te nemen (zat toch in de flow) en dat betekende dat we als skiënd naar een kaasboerderij zouden gaan –La Ferme de Seraussaix– voor een kleine proeverij en de rest van de groep te meeten. Als beginner heb ik helaas een paar leuke dingen gemist omdat je daar alleen al skiënd kunt komen, maar ik zal ze toch even benoemen: Village IGLOO en Lil’ Stash. De eerste is een heel tof iglo-dorp van 180m2 midden op de skipiste waar je een bar/restaurant hebt. Je kunt er aan de kaasfondue mits je op tijd reserveert. IGLOO is per ski of te voet te bereiken.
Lil’ Stash is eigenlijk het ski-speelparadijs voor de kids, echter niet minder leuk voor volwassenen. Er is een heel parcours met boomhutten en dat ziet er wel heel Insta-waardig uit zo midden in de sneeuw. Het ecologische sneeuwpark is ontwikkeld door Jake Burton en de echte free riders kunnen hun snowboardkunsten loslaten bij de volwassen versie The Stash.

Avoriaz is helemaal gericht op de wintersporter, wat betekent dat je tal van activiteiten kunt ondernemen. Welke dat precies zijn kun je hier vinden, evenals de specificaties wat betreft de hoeveelheid en lengte van de pistes en andere belangrijke details over het skigebied.

Chamonix

Zo’n 1,5 uur rijden van Avoriaz ligt Chamonix. Onze laatste bestemming van de trip en door locals liefkozend ‘Cham’ genoemd. De stad ligt aan de voet van de Mont Blanc en is een ideale uitvalsbasis voor wie de imposante berg op (of af) wilt. De skipistes zijn hier steiler en pittiger dus mijn ski-avonturen hielden hier op. Dat is overigens helemaal niet erg want ik ben een stadsmeisje en Chamonix is een hele leuke stad met veel geschiedenis omtrent het alpinisme. Op veel creatieve manieren zie je daar verwijzingen van, zoals muurstickers op een pand in de binnenstad of de rood gekafte koffietafelboeken die over het onderwerp worden uitgegeven door lokale uitgeverij Guérin. Daarnaast is het door zijn perfecte ligging in het alpengebied aantrekkelijk voor wintersporters en toeristen uit alle delen van de wereld waardoor er een relaxte, internationale sfeer hangt. Van het nachtleven heb ik helaas niet kunnen proeven dus ik zal een keer terug moeten. De après-ski bars en het net geopende (allereerste) La Folie Douce hotel waren in elk geval veelbelovend.

To do in Chamonix

Voor de fervente skiërs en snowboarders is de Vallée Blanche een must do. De populaire gletsjerroute heeft oneindige hellingen. Er wordt wel aangeraden met een berggids te gaan, omdat het off-piste tracks zijn in een hooggebergtegebied.
De Vallée Blanche is te bereiken via de kabelbaan naar L’Aiguille du Midi, en dat is precies wat wij hebben gedaan. Behalve dat wij niet gingen skiën maar op 3842 meter hoogte van het (letterlijk) adembenemende uitzicht over Chamonix en de vallei gingen genieten. L’Aiguille du Midi bestaat niet alleen uit een kabelbaan. Er is ook een museum, een drielanden uitzichtpunt en een bijzondere attractie: step into the void. Hoogtevrees kun je maar beter niet hebben om deze glazen cabine te betreden want je zweeft letterlijk boven de afgrond. Ondanks dat ik daar normaliter geen last van heb, vond ik het zelfs iets té spannend en was ik blij toen ik er na het nemen van het obligate kiekje weer af kon. De grote sloffen die ik aan heb op de foto zijn verplicht en je mag ook niet je telefoon in je hand hebben terwijl je daar staat. Het is immers een glazen plaat…

Ice, ice baby

Wat ook een aanrader is in Chamonix, is het beroemde rode treintje naar de Montenvers op 1913 meter hoogte. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een indrukwekkend panorama van de Mer de Glace gletsjer, de Drus en de Grands Jorasses. Als je de tocht naar de “Grotte de glace” (ijsgrot) maakt, wordt je als bezoeker meegenomen naar het hart van de gletsjer. Het wordt elk jaar opnieuw gebeeldhouwd en beschrijft het leven van de bergbewoners in het begin van de 19e eeuw. Je kunt deze betreden over een voetpad (ongeveer 20 minuten) of met een gondellift. Er zijn wel ongeveer 480 treden vanaf de aankomst van de gondellift tot aan de ingang van de grot. Dan weet je dat alvast.

Onze skitrip sloten we af met een bezoek aan de QC Terme. Een immense en prachtige spa waar ik gerust een halve dag zou kunnen vertoeven. Ik bedoel: 3000 m2 aan wellness uitgerust met zo’n 30 verschillende ruimtes voor een multi-zintuiglijke ervaring, met als toppunt een verwarmd buitenzwembad met imposant uitzicht op de bergen? Wat een heerlijkheid! Er zitten trouwens geen zakken in de badjas die je daar aantrekt dus laat die smartphone maar lekker in de kluis. Even offline time is op zo’n plek heus geen straf.

In het volgende artikel lees je alles over de accommodaties waar we verbleven en de restaurants die we bezochten.

 

Beeld © The Digitalistas
Deze reis was in samenwerking met Checkin PR, het toerismebureau Savoie Mont Blanc en de diverse skistations die we hebben bezocht.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.