Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Cider is de nieuwe champagne!

Voordat je naar de winkel rent om een fles champagne te halen, willen wij je er even op wijzen dat er een ander Fizzy & Feestelijk alternatief bestaat voor de bekende bubbels: cider! Hier komen dan wel geen druiven aan te pas maar appels. Klinkt voor ons als een topcombi met appelbeignets en oliebollen, niet?

Chique cider
Afgelopen zomer werden we al ingewijd in de wereld van de cider en daar ontdekten we onder andere de knappe flessen van Cidrerie Stassen. Doet niet onder voor een fles champagne. Bovendien is cider relatief laag in alcohol en zijn er ook alcoholvrije varianten. Waar vele diners starten met een bubbel als aperitief, is cider het perfecte alternatief. De intentie van een aperitief is dat het de eetlust opwekt want afgeleid van het Latijnse woord ‘aperire’, dat ‘openen’ betekent. Meestal wordt er gekozen voor bitter (denk aan de Italiaanse roodoranje longrinks) of zoet. En laten wij een voorliefde hebben voor een zoetje.

Meestal dronken we thuis cider bij de pannenkoeken, een traditie die mijn moeder had overgenomen van een vriendin uit Normandië. Een Franse streek waar men veel appels verbouwt en waar onder andere calvados en cider van wordt gemaakt. De cider van Stassen, de Grand Cru onder de ciders, komt echter uit België en vind ik een echte ontdekking! De lekkerste cider die ik tot nu toe heb geproefd. Favoriet is de rosé variant. Niet zo gek, want champagne drink ik ook het liefst rosé, die is iets zachter van smaak.

Verfrissend
Behalve de klassiekere cider zoals die van Stassen zijn er ook de hippe ciders die er bij mij tijdens festivals altijd goed ingaan in plaats van bier (nogmaals, ik ben niet zo dol op bittere smaken) want zoet maar ook niet té en bovenal verfrissend. Cidermerken als Apple Bandit en Old Mout Cider (deze komt all the way from New Zealand!) geven hun ciders nog een extra twist. Zo voegt Old Mout er ander fruit aan toe zoals kiwi en lime of passievrucht.

Schenk je cider goed gekoeld in mooie glazen en zo ga je ook een Fizzy & Feestelijke jaarwisseling tegemoet. En vergeet niet: drink met mate en #geen18geenalcohol. Cheers!

Beeld: ©Stassen (header), The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.