Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Travel Diary TEL AVIV: DOUZE POINTS, TWELVE POINTS!

Duncan Laurence kwam, zag en overwon er het Eurovisie Songfestival. Onze Shirley ging ook naar Tel Aviv om zelf te ondervinden wat de stad tot zo’n populaire bestemming maakt. Stad en strand, toffe street art en natuurlijk het eten. Je leest het allemaal in Shirley’s Travel Diary Tel Aviv.

Two sunny cities, one break …

Tel Aviv stond al een tijdje op mijn bucketlist, dus toen ik met mijn lieve vriendin Manuela het plan had opgepakt om een stedentripje te doen, was de keus al snel gemaakt! Tel Aviv in combinatie met Jeruzalem moest het worden: ‘two sunny cities, one break’. Oh ja, en de Dode Zee, laten we die meteen meepakken, als we dan toch in de buurt zijn …

Dus zo vertrokken wij naar deze bruisende stad, slechts op 4,5 uur vliegen van Amsterdam.
Bij aankomst op Ben Gurion airport hadden we al heel snel onze bagage en so far so good, probeerden we onze weg te vinden naar de uitgang. Totdat we werden tegengehouden door een zogenaamde politieagent, die ons vroeg om even met hem mee te lopen. In een apart kamertje kregen we een heel vragenvuur (hoe heet je vader, hoe heet je moeder?, dat soort vragen …), ook werden onze koffers helemaal binnenste buiten gekeerd (dus jullie komen uit Amsterdam …???). Toen alles in orde bleek, mochten we gelukkig weer gaan en konden we opgelucht de stad in:
SHALOM TEL AVIV!!!

Vintage in Old Jaffa

Wij verbleven in een prima Airbnb -met alleraardigste superhost Elena-, nabij Old Jaffa, het oude centrum van Tel Aviv. In Old Jaffa leven Joden en Arabieren vreedzaam naast elkaar en dat levert een kleurrijk geheel: een prachtige aaneenschakeling van smalle steegjes, met daartussen trendy café’s, kunstgalerijen, barretjes en hippe boetieks en dat tezamen met moskeeën, kerken en synagogen. Overdag kun je hier de Flea Market bezoeken met vele vintage-zaakjes, leuk voor liefhebbers van brocante en antiek. Ben je muziekliefhebber en op zoek naar een oude vinylplaat van die ene favoriete artiest, dan zou je die zomaar hier kunnen vinden!

Het hogere gedeelte van Old Jaffa heeft een klein parkje en biedt geweldig mooi uitzicht over de stranden en de skyline van Tel Aviv. Hier vind je overigens ook de ‘Wishing Bridge’, een houten brug waarop alle twaalf sterrenbeelden zijn vertegenwoordigd. Volgens een oude legende mag je hier een wens doen: leg je hand op jouw sterrenbeeld, en doe een wens terwijl je naar de zee staart. Benieuwd of mijn wens uitkomt!
Old Jaffa heeft ook een gezellig haventje, Port Jaffa, met vele seafood restaurants en indrukwekkende musea, kunstgaleries en foto-exposities. Zelf zijn wij naar het Ilana Goor Museum geweest. Ilana Goor is naast kunstenares, ontwerpster en beeldhouwster ook een hele bekende, invloedrijke persoonlijkheid in Israël. In haar museum, gevestigd in het oudste gebouw van Jaffa (daterend uit 1742), zijn veel van haar eigen ontworpen kunstwerken en -objecten te bewonderen, maar ook objecten die zij verzameld heeft tijdens haar vele reizen. Aan de muren zie je ook veel foto’s van Ilana in haar jongere jaren (zij is zelf rond de 83 jaar op het moment), met heel veel andere bekende persoonlijkheden: van presidenten tot acteurs en andere bekendheden zoals Michael Jackson en d Dalai Lama! Wij waren impressed!

Van toffe street art tot geurige marktjes en fijne strandjes

Een ander leuk wijkje die we bezocht hebben is Florentin, een wijk in opkomst met heel veel toffe street art. Je kan hier zelfs heuse graffiti tours doen! Naast al het mooie street art vind je in Florentin ook gezellige koffietentjes, leuke cafés en nog meer kunstgaleries. Wij vonden Florentin meer dan hip!
Florentin loopt over in een van de oudste wijken van Tel Aviv: Neve Tzedek, deze wijk doet heel dorps aan met haar gemoedelijke sfeer, en dat in deze bruisende metropool! Ook hier vind je vele hippe eetspots en coole boetiekjes. Mocht je willen shoppen, zorg dan voor een goed gevulde portemonnee!

Niet ver van Neve Tzedek vind je de kleurrijke Ha’Carmel markt, die je absoluut moet bezoeken tijdens je stedentrip. Al die geuren en kleuren, wowww … vergeet vooral niet af te dingen!

Rotschild Boulevard is een van de belangrijkste straten van Tel Aviv. Deze straat loopt dwars door de stad, je kan hier heerlijk flaneren, fietsen of lekker ontspannen op de groene zoden aan weerzijden van de boulevard.

En de stranden … wat een geweldige stranden heeft deze stad! Bijna elke middag lagen we wel op het strand na een stevige stadswandeling. We lagen er dan meestal rond 16.00 uur want dan werd het qua temperatuur iets aangenamer en bleven er dan vaak tot zonsondergang. Wij vonden Banana Beach en Frishman Beach een van de gezelligste strandjes, maar er zijn nog heel veel leuke andere strandjes, de kustlijn is immers meer dan 10 km lang! Zo heb je ook een strand speciaal voor gay’s en een strand speciaal voor orthodoxe joden. Overigens kun je hier ook prima surfen, de golven in Tel Aviv zijn niet heel extreem, waardoor ze goed zijn voor beginners.


In principe kun je alles te voet doen in Tel Aviv, maar je kunt er ook voor kiezen om per bus te reizen. Hoewel alles in het Hebreeuws wordt aangegeven, kom je er uiteindelijk wel met handen en voeten en heeeel veel engelengeduld. Om per bus te reizen, moet je echter wel in het bezit zijn van een Rav-Kav card, een soort OV-chipkaart, te verkrijgen bij o.a. een centraal busstation. Beter nog: schaf deze meteen aan op de airport! Een ander leuk alternatief: huur een fiets of een elektrische step! Deze kun je aanschaffen met een creditcard of de Rav-Kav card. Langs de kust vind je een kilometers lange boulevard waarop zowel gelopen als gefietst en gestept kan worden. Heel veel locals en toeristen maken gebruik van deze vervoersmiddelen, ongelooflijk cool om te zien!

Heilige stad

Jeruzalem stond ook op onze bucketlist, en op aanraden van onze superhost Elena hebben wij er een hele dag voor ingepland. Een bezoek aan deze heilige stad kan namelijk heel overweldigend zijn! Met hooggespannen verwachtingen zijn we met de bus naar Jeruzalem gereden, wat slechts op een uurtje rijden van Tel Aviv ligt. De oude stad is ongelooflijk indrukwekkend met zijn eeuwenoude historie en wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Klaagmuur, ook wel de Westmuur genoemd. Helaas heeft Jeruzalem ons niet geraakt zoals we verwacht hadden. Achteraf gezien waren we slecht voorbereid en hadden we ons niet goed ingelezen in de bijbelse geschiedenis. Daarnaast was het die dag ontzettend warm met een gevoelstemperatuur van 45 graden (en dat begin juni!), en daardoor niet fijn was om je een weg te banen door de wirwar van steegjes (wat overigens heel  mooi was om te zien) en door de toeristen die in grote getale aanwezig waren. Het beste is dan ook om Jeruzalem tussen maart en mei en in september of oktober te bezoeken wanneer het wat minder warm is. De stroom toeristen zal altijd blijven, maar daar kijk je wel doorheen, want deze stad is en blijft indrukwekkend.Eigenlijk wilden we ook de Dode Zee gaan opzoeken, maar ons dagje Jeruzalem kostte ons zo veel tijd en energie…Behalve dat het ontzettend warm was leverde het soms ook de nodige irritatie op om uit te zoeken hoe alles werkt met het openbaar vervoer. We besloten dus om de Dode Zee te skippen; immers, Tel Aviv telt zoveel leuke plekjes en hotspots waardoor je je prima 6 dagen kan vermaken.

Tel Aviv staat ook bekend om haar bruisende nachtleven. Werkelijk iedere avond kan je hier wel losgaan. In Old Jaffa bijvoorbeeld veranderen de straatjes (vooral bij Nakhman Street) in een gezellige boel, de gekleurde lampjes gaan aan, overal zijn de terrasjes geopend. Ook rond Rothschild Boulevard vind je vele hippe clubs. Vraag gewoon aan een passerende local welke club helemaal hot is op het moment, als je geluk hebt, brengen ze je zelfs tot aan de voordeur. Wat een geweldige sfeer!

Tel Aviv street food heaven

En dan nu de Israëlische keuken: ik heb er al zoveel over gehoord, zoveel over gelezen. En niets teveel gezegd, maar het eten is in 1 woord: H-E-A-V-E-N !!! Ik heb op geen enkele bestemming zo geweldig goed gegeten, van hummus tot baba ghanoush, lekkere gevulde pitabroodjes tot shakshuka……. Alleen al daarvoor wil ik terug! Omdat ik geen enkel restaurant tekort wil doen -ze zijn werkelijk allemaal goed- ga ik geen aanbevelingen doen. Of misschien toch eentje: Old Man and the Sea in Jaffa Port. Zodra je aan tafel plaats neemt, krijg je meteen al heel veel verschillende salades uitgeserveerd, en dat voor slechts 55 shekel (1 shekel staat voor EUR 0,24). Zelf gemaakte limoenlimonade krijg je er gratis bij, heerlijk heerlijk heerlijk. En daarnaast kan je de lekkerste visgerechten bestellen, van kreeft tot inktvis…. OK, ik hou al op!

Voor ons zijn er wel tig redenen te bedenken om weer terug naar Tel Aviv, er is nog zoveel te ontdekken! Als je houdt van cultuur, historie en beach life, dan kunnen wij deze stad van harte aanbevelen, al is het alleen omdat onze Duncan Laurence er heeft gewonnen met het Eurovisie Songfestival :) Onze tip is wel om je goed voor te bereiden. Omdat bijna alles in het Hebreeuws en Arabisch is aangegeven, kost het wat tijd om je weg te vinden. Download van tevoren Maps.me bijvoorbeeld, deze app heeft ons aardig op weg geholpen. Voor een volgende keer zouden we een lokale simcard aanschaffen voor een continue verbinding met de navigatie apps. Maps.me was dan wel handig voor de looproutes, maar geeft helaas niet de OV-routes aan. Als je daarbij veel gebruikt van social media apps en je je Facebook-vrienden en Instragram-volgers wil stalken met toffe stories, dan is zo’n simcard verrekte handig! Voor Jeruzalem: koop een goede reisgids en lees je goed in. Zo zonde als je doelloos rondloopt in deze historische stad …. Of misschien nog beter, huur een gids in! Wij geven Jeruzalem zeker nog een tweede kans, maar dan bij betere temperaturen. Oh ja, en de locals … ja ach, die kunnen soms nogal stug en onvriendelijk overkomen, maar we hebben ook alleraardigste Israëliers ontmoet, ze bestaan echt!
Al met al, Tel Aviv really impressed us, en verdient daarom een dikke douze points, twelve points!!!

Beeld: ©Shirley Kasidin
Header: ©Adam Jang/Unsplash
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.