Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: San Pellegrino’s Young Chef Award, met AH ‘on tour’ en Deliveroo viert feest

In deze Food Feed even geen restaurantbezoeken maar food gerelateerde events. Variërend van een awardshow tot achter de schermen bij, jawel, de AH en het tweejarig jubileum van Deliveroo.

San Pellegrino’s Young Chef Award
Naast mijn verslaving aan programma’s als Chef’s Table, kan ik ook uren browsen door allerlei food-gerelateerde websites. Eén daarvan is Fine Dining Lovers van het water- en frisdrankmerk San Pellegrino. Kende je dat nog niet? Foei! (ik wil dus ook graag voor dergelijke websites schrijven, dus wie dit leest, denk aan mij! ;))

Je vindt in menig toprestaurant het water van het Italiaanse merk op tafel, dus de weg naar een Young Chef’s Award was snel gemaakt. Er staan zoveel jonge talenten in de keukens dat ook zij het verdienen om gezien te worden! In samenwerking met het internationale culinaire opleidingsinstituut ALMA is er een jaarlijkse competitie uitgezet waarbij jonge, getalenteerde chefs wereldwijd de kans krijgen om mee te doen. Er worden 21 regionale talenten geselecteerd, waar uiteindelijk jaarlijks tijdens de ‘grande finale’ een winnaar uit de bus rolt.
Voor onze regio -de Benelux- vond afgelopen 25 september de halve finale plaats in het prachtige Central Park by Ron Blaauw in Voorburg. Met een chique bus (en de meest Haagse maar zeer vermakelijke busschauffeur die ik ooit heb meegemaakt) togen we die kant op. Blaauw was zelf overigens jurylid, samen met Jaimie van Heije en drie Belgische collega’s Peter Goossens (Hof van Cleve in Kruishoutem), David Martin (La Paix en BOZAR in Brussel) en René Mathieu (Château de Bourglinster in Luxemburg).

Tijdens een diner verzorgd door sterrenrestaurant de Treeswijkhoeve werd de winnaar uitgeroepen. De eer ging naar de Belgische Frederic Chastro van restaurant Sõma in Antwerpen die de jury verraste met zijn signature dish: een rolletje van Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologische witloof met pittige saus op basis van donker bier. Op en top Vlaams toch? De jury beoordeelde op basis van de vijf gouden regels: ingrediënten, vaardigheden, talent, schoonheid en de boodschap.

Wij kregen trouwens niet de gerechten van de deelnemende chefs voorgeschoteld, maar andere heerlijkheden. Bij ontvangst een aantal bijzonder geserveerde amuses met onder andere krab en gerookte paling (uit een rokende sigarendoos – instagramwaardig dingetje).
De rest van het menu aan tafel was als volgt:
• Langoustine/Tomaat/Watermeloen/Scheermes/Verveine
• Griet/Beurre Noisette/eekhoorntjesbrood/Cevenne ui/merg
•’Kempisch’ gevogelte/ganzenlever/truffel/Madeira/cichorei/schorseneer
• Cheesecake met blauwe bessen

Een waar culinair festijn om te vieren dat jong talent gezien mogen worden! We wensen Frederic Chastro dan ook succes bij de finale in Milaan in 2018. You go rock it!

Met AH ‘on Tour’
Nieuwsgierig als ik ben, leek het me wel eens leuk om een kijkje in de keuken te nemen bij ‘s lands bekendste kruidenier: de AH. Dus ging ik in op de uitnodiging van AH on Tour, waarbij ook nieuwe producten die met de herfst in de schappen zullen liggen aan bod kwamen. Even naar Zaandam dus. Daar werden tijdens een lunchpresentatie wat trends besproken, gevolgd door een bezoek aan de Ahold Coffee Company, waar de Perla koffies worden geproduceerd. Daar aangekomen worden we eerst even bijgepraat over de chocolade. Het eigen merk chocolade van AH –Delicata– heeft een make-over gehad. Het Delicata-assortiment werd uitgebreid naar 36 verschillende smaken/repen. Van de vertrouwde basissmaken: puur, melk en wit tot nieuwe, verrassende smaakcombinaties zoals bosbes-viooltjes en yuzu-zeewier. Ook is een landenserie toegevoegd. Deze serie bestaat uit chocolade, gemaakt met cacao uit verschillende werelddelen. Er zijn vier lijnen: Everyday Happiness, Sparkling Happiness, Discover Happiness en Original Happiness.

AH_on tour3

We vervolgen de tour met koffie. Tijdens het chocolade proeven drink ik nog een heerlijke cappuccino van huismerk Perla gemaakt met een La Marzocco espressomachine en voorzien van een scheut opgeschuimde havermelk (my new favorite). Nu gaan we langs het koffielab waar diverse koffiebereidingen worden gedemonstreerd en geproefd. De Perla koffies hebben eveneens een restyling gehad, waaronder een nieuw logo.

Omdat koffie gaat over smaak, wil Perla daarin een gids zijn zodat koffiedrinkers hun eigen smaak kunnen ontdekken en blijven ontwikkelen. Om het kiezen makkelijk te maken, is er het Perla Smaakwiel. Perla koffie is verdeeld in vijf smaken die zijn gekoppeld aan een kleur, welke je terugvindt op de verpakkingen. De tour wordt afgesloten bij de koffiebranderij waar we inzicht krijgen in de diverse processen voor het branden van de koffiebonen.

Het blijft echter niet bij koffie en chocolade. Bij Amsterdam Flavours worden we opgewacht met een ‘borrel’- aanbod waar elke Bourgondiër een vreugdesprongetje van maakt: wijn, kaas, noten, vleeswaren, brood en meer borrelgeneugten (hapjes, spreads etc) verdeeld in 4 werelden: Mezze, Aziatisch, Scandinavië en Zuid-Amerika. Ik krijg de nieuwe Rode Bonen dip te proeven die vanaf deze week in de schappen ligt en het oordeel is: die kun je gerust in je boodschappenmand stoppen!

Wat ik verder een leuke vernieuwing vind (en waar je misschien al over gehoord hebt) is het vleeswarenconcept ‘Streeckgenoten‘. Populaire vleeswaren van topslagers uit de regio krijgen vanaf 23 oktober een plekje bij Albert Heijn op het schap onder de naam ‘Streeckgenoten’. Stuk voor stuk producten met een jarenlange historie, en gemaakt volgens traditioneel familierecept. Mijn ontdekking is het Limburgs gehaktbrood van Roland Tonnaer uit Maastricht. Lekkerrr!!

AH_on tour15

Ook om te onthouden -want origineel- zijn de Craft & Origin wijnen uit Zuid-Afrika. 250 ml witte of rode wijn gebotteld in een bierflesje! Je boy z’n bier, jij je craft wijn. Zo komen we de herfst wel weer door.

Deliveroo viert feest
Ik maak me ernstig schuldig aan het bestellen van eten….Je kunt me dus gerust vaste klant noemen van alle beschikbare bezorgdiensten. Deliveroo was een van de eersten die voet aan wal zette in Nederland, alweer twee jaar geleden. Het van origine Britse bedrijf levert met meer dan 1700 riders in 11 Nederlandse steden, maaltijden voor meer dan 1500 restaurants. In 2016 waren dit nog zo’n 600 restaurants en 1000 riders. In twee jaar tijd werd voor het bezorgen van alle bestellingen in totaal 3.800.000 kilometer gefietst. Oftewel: 9,88 keer naar de maan. Reden voor een feestje!

Dus gingen we varen over de Amsterdamse grachten, onderwijl genietend van Deliveroo bezorgmaaltijden van Sir Hummus, (de bowls van) BAUT Paradijs en zoet lekkers van Peejays Doughnuts. Van de pittige regenbuien hadden wij geen last. Het leverde zelfs een romantisch beeld op vanuit de overdekte boot met knus gedekte tafel, dus werd er lustig op los ge-Instagrammed.

Maar…daar hielden de festiviteiten niet op. Ter gelegenheid van het tweejarig jubileum werden er een week later op ludieke wijze maaltijden in Amsterdam bezorgd: namelijk per fly board! Kon men in ieder geval niet zeggen dat het lang duurde…hoe vliegensvlug wil je eten op je bord hebben?!

Beeld © The Digitalistas, © Kirsten van Santen (Deliveroo 3 t/m 6)
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.