Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Fiets & Food tour, Hippie Fish, zalig ZUID en buurten bij Nelis

Voordat ik op vakantie ging leken mijn weken voller gepland dan normaal, maar hey, that’s part of the foodie lifestyle. Ik ontdekte weer een paar fijne plekken. Lees je mee?

Fietsen, eten, fietsen
Om een fietsende food tour te organiseren is eigenlijk best wel slim: je verbrandt gelijk weer die calorieën! Op initiatief van Miss Publicity gingen we op fietsende food tour door Amsterdam. Nu sjees ik doorgaans op m’n eigen omafiets de stad door dus om die voor een dag in te wisselen voor zo’n leuke Union Bike vind ik geen straf.

Union bike_gracht

Het hing er die dag een beetje om wat het weer zou doen maar we konden relatief droog een boterham van Mech Make & Take nuttigen op een picknickkleed in het Vondelpark. De broodjes werden geleverd door Foodora. Ongeveer elke food delivery levert tegenwoordig op plekken buitenshuis zoals bijvoorbeeld park of boot. Worden we straks alleen maar luier van ;)
Om de combinatie koffie + fietsen even kracht bij te zetten stopten we voor een bakkie leut bij Rapha in de 9 straatjes. Nooit geweten dat ze daar een koffiebar hebben met nog verdomd lekkere koffie ook! Ze willen dan ook niet als fietswinkel worden beschouwd maar als clubhuis (cycling club) voor hobby- en professionele fietsers.

Rapha koffie
Van de koffie gingen we naar de cocktails. Onderweg poseerden onze knappe fietsen nog even op de gracht voor de nodige Insta-kiekjes. Mojito’s gingen we maken. Bij Weesper Bar & Spijs, aan de Weesperzijde. Ze hebben daar een waanzinnig grote (en mooie) wijnkelder waar de ingrediënten voor de mojito’s voor ons uitgestald lagen. Eerst kregen we van de ‘mixologist’ uitleg en daarna mochten we los met een eigen variant. Het werd een fruitige met een twist van tijmsiroop.

Het zou niet bij deze cocktail blijven want de volgende pitstop werd gedaan bij Chiapas Taco Cartel op de Van Woustraat. Je waant je even in Mexiiiiiico op deze plek waar we een Paloma hebben gemaakt: een cocktail met tequila en grapefruit-sap. Om ervoor te zorgen dat de drank niet te heftig insloeg, proefden we van de taco’s -zowel vlees als vega.

Taco cartel_gringo

Taco cartel_food2

En weerrr door. We besloten onze fietsende food tour bij de Bierfabriek op het Nes, die in het pand van het voormalige Harkema zijn intrek heeft genomen. Het is een plek waar de bierliefhebber zich helemaal thuis voelt want je kunt er zelf je biertje tappen en je pindaschillen op de grond smijten. Wij wagen ons liever aan de signature dish: een Frans boerderijkippetje die lekker is gegrild boven de houtskool bbq. Hij was heerlijk sappig want hij marineert 24 uur in een mix van olijfolie en verse kruiden. En aangezien wij onszelf inmiddels een beetje bbq kip experts kunnen noemen… mogen ze met recht trots zijn op dit kippetje! Even dopen in een van de huisgemaakte sauzen en smullen.

Bierfabriek_kippetje

Als ik op het strand zou wonen, woonde ik bij Hippie Fish
Op één van die schaarse mooie zomerdagen die we in juli hebben gehad togen vriendin L en ik naar Zandvoort. Bestemming: Hippie Fish. En man, wat is het daar fijn toeven! Ten eerste is het een prachtige strandtent waar de meubelen van Ibiza Outdoor staan en ten tweede is het terras buiten ruim en als je een beetje op tijd bent zit je er de hele dag tiptop op een loungebank. Het credo hier luidt: ‘Slow down and stay a while’. Maak van dat ‘a while’ maar ‘nooit meer naar huis’.

Eenmaal gezeteld op de chille kussens en een koele rabarber drank van het Duitse Fritz Kola (in Berlijn mijn to-go drankje)  kon ik het natuurlijk niet laten om iets te eten. Je bent foodie of niet…Ik bestelde de pulpo voor en de salade Niçoise met tonijn tataki als hoofd. De pulpo (mag qua portie iets groter) was mals en een beetje pittig door de jalapeños – een prima voorgerecht. De salade bestond vooral uit veel groen (bladspinazie en haricots verts). Overigens wel met een goede portie tonijn, al hadden de haricots verts een tikje langer mogen garen en vind ik een salade Niçoise het allerlekkerste met romaine sla. De meiden die ons bedienden waren ondanks de drukte snel en gezellig (L maakt graag kletspraatjes). Dat missen we nogal eens bij andere strandtenten dus zeker een pluspunt.

Hippie Fish
Boulevard Paulus Loot 3
Voor meer info en reserveringen klik je hier.

Zalig ZUID
Sinds de opening van het nieuwe restaurant van Michiel van der Eerde had ik ‘m al vrij hoog op mijn lijst, en aangezien mijn eetafspraak vlakbij de Stadionweg woont werd het ZUID. Ik heb zelf ooit 5 jaar in Oud-Zuid gewoond, en ik vond dat er in die tijd maar weinig leuke plekken waren om te eten. Sindsdien is dat gelukkig veranderd en is er nu juist veel om uit te kiezen. Voor van den Eerde is het een vertrouwde buurt (hij woont er zelf al 27 jaar) en in het pand waar eerst een traiteur zat (volgens mijn tafelgenoot) is nu een moderne zaak geland waarbij toch een ongedwongen sfeer hangt. Laat dat ook precies de bedoeling zijn, al dan wel met goed eten. Op de kaart vind je klassiekers met een twist en je kunt er van ontbijt tot en met diner terecht.ZUID_bar

Omdat ik zin had in vis en ceviche mijn nieuwste verslaving is, nam ik vooraf de Ceviche van koningsbaars met ananas, quinoa, zoete aardappel en Chicha Morada. Er zit iets meer een zoetje in door de ananas en zoete aardappel maar ik vind dat zelf niet storend (ik ben er zo één die wel combinaties van hartig en zoet lust). Als hoofdgerecht koos ik voor de Schol met riso nero, zilte groente, haringkaviaar en Pernod. Perfect klaargemaakte scholfilet, licht krokant gebakken aan de buitenkant met een romige riso nero en de ziltige crunch van zeekraal. Pernod vind ik altijd een goede smaakmaker bij vis, mits subtiel verwerkt. In dit gerecht zit het in een luchtige schuimsaus. Toetjes sla ik zelden over en het dessert waar ik mijn zinnen op had gezet was eigenlijk onderdeel van het vaste menu maar ik mocht alsnog genieten van een originele combinatie van mascarpone, een crème van maïs, gezouten karamel en popcorn. Nu ik er zo over schrijf krijg ik er spontaan weer trek in…Snel weer naar ZUID om ook andere gerechte op de kaart te bestellen: ik noem maar even de Buikspek, Salade met kreeft, Burrata, Gegrilde mini-kip en natuurlijk de classic, Steak Tartare.

ZUID_wijnkaart

ZUID
Stadionweg 320
Reserveren kan hier.

Buurten bij Nelis
Mocht je denken dat Amsterdam overbevolkt is qua horeca, dan kan ik je vertellen dat er nog zat plekken zijn waar zich nog fijne eetgelegenheden mogen nestelen. De Witte de Withstraat heb ik bijvoorbeeld altijd een weinig inspirerende straat gevonden. Behalve Meneer de Wit heeft Honger en Kevin Bacon moest je voor een hap toch uitwijken naar het nabijgelegen Lokaal Edel, de Kinkerstraat, de Admiraal de Ruyterweg of de Jan Evertsenstraat. Dat Nelis -al een goedbezochte zaak in Oost- nu ook in West een tweede vestiging heeft geopend aan het Witte de With plein is dus fijn.

Ook prettig: ze hebben een terras! Helaas is het de dag dat wij er komen van dat onvoorspelbare Hollandse weer en gaan we maar binnen zitten. Er is een variatie aan zitjes waar je uit kunt kiezen naargelang het gezelschap. Wij pakken een tafel aan de lange bank. Het is er op de donderdagavond dat wij er komen eten niet heel erg druk. Er komen een paar stelletjes binnen en verderop zitten twee vrienden/collega’s met elkaar aan de dis. Daar is Nelis prima geschikt voor want het is echt een eetcafé plus, met een huiselijke sfeer. Het personeel is vriendelijk en enthousiast en we krijgen vooraf als amuse een soepje, een paar grote groene olijven en popcorn met Ras el Hanout. Het liefst had ik het Naastenliefde-plateau om te delen als voorgerecht besteld om zo meerdere dingen te proeven, maar tafelgenote A. houdt niet zo van vis en dat zit er wel op. We kiezen elk een voorgerecht: de Buffelmozzarella met tomaat en basilicumpesto en de Kalfsrosbief met tonijnmayonaise en gefrituurde kappertjes. Ik vind het goed dat ze het op de kaart geen vitello tonnato hebben genoemd want ondanks de vergelijkbare ingrediënten zijn de verhoudingen anders (meer vlees dan saus). De gefrituurde kappers zijn aan de zoute kant maar het is een smakelijk, goed gevuld bord wat je bij kleine trek ook als hoofdgerecht zou kunnen eten. Hierop volgen de hoofdgerechten: de Bacon Cheddar Burger (op verzoek zonder bacon) voor mijn tafelgenote en de Op de huid gebakken Eendenborst met aardappelfrieten en seizoensgroenten voor mij. De burger ziet er sappig uit, wat wordt beaamd door A. Mijn friet vind ze echter smakelijker dan de hare en daar ben ik het wel mee eens. Al komt dat eerder doordat ik niet zo’n enorme friet-liefhebber ben.Wat mijn eend betreft ben ik dik tevreden over de cuisson; hij is rosé en mals zoals het een eendenborst betaamt. De bimi, sperziebonen, mini-maïs, Chia-biet en stukjes aardappel erbij zorgen voor mijn dagelijkse portie groente-inname. Omdat we allebei al goed vol zitten nemen we een nagerecht om te delen. De keuze valt op de witte chocolade cheesecake met frambozencurd en frambozensorbet. Over cheese gesproken…ze hebben er een aardige kaaskaart met binnen- en buitenlandse kazen.

Nelis_amuse

Het eten bij Nelis is no-nonsense en soms is dat gewoon even een lekkere afwisseling. Een aanwinst voor de buurt waar je gerust met familie of vrienden kunt neervlijen voor een gezellige avond.

Nelis (West)
Witte de Withplein 43
Reserveren kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.