Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

LUKAS VISITS PRAAG – CULINAIR FEEST IN TSJECHIE

Denk je bij Tsjechië enkel aan goulash? Think again! Lukas ging op culinaire ontdekkingstocht in de Tsjechische hoofdstad Praag. Wat blijkt? Ontwijk de tourist traps en vindt een waar foodies paradijs. Daar worden we vrolijk van!

Praag is een prachtige stad die ik altijd al eens wilde verkennen. Maar, je wordt er makkelijk bedolven onder de touristen, die net als ik de stad ontdekken. Tijdens mijn eerste wandeling door de stad met haar prachtige Charles bridge, de gekke dancing houses en het natuurrijke Petrin park voelt het soms een beetje alsof ik door de Kalverstraat en op de Dam loop. Heel erg mooi, maar ook heel erg toeristisch.  Gelukkig heb ik de hulp ingeroepen van Eating Prague Tours. Het team van Eating Prague kent de stad als geen ander en deelt graag hun favoriete culinaire hotspots met me. Die ik dan weer graag – gecombineerd met mijn eigen ontdekkingen- met jullie deel!

Diner – Café Mistral
Lekker centraal in de wijk Josefov ligt Café Mistral, een restaurant dat de hipheid van de wijk vertegenwoordigt. Je kunt hier terecht voor lokale gerechten, maar ook heerlijkheden van internationale origine. De gerechten hier zien er appetijtelijk uit, en worden gekruid met herbs uit eigen tuin! Ik maak hier mijn eerste kennismaking met Tsjechische wijn: dat smaakt naar meer!

Cocktails – T- Anker
Ik stap echter over op het bier! Ik ben gek op rooftop bars, en kon daarom mijn geluk niet op bij T-Anker. Deze rooftop bar ligt op een shopping mall waarvan de bovenste verdieping een aantal toffe merken en progressive fashion verkoopt. Zin in een shopping spree? Laat je dan hier lekker gaan en drink daarna een biertje bij T-Anker met adembenemend uitzicht over de stad! Het team hier is enorm vriendelijk en biersommelier George vertelt me waar ik de rest van mijn Praag verblijf écht heen moet gaan en wat ik echt moet vermijden terwijl ik van lokale biertjes én van het uitzicht geniet.

Ontbijt – Cafe Lounge
De volgende ochtend wil ik op aanraden van menig blogger graag ontbijten bij Café Savoy. Zoals dat vaak gaat met goed gehypte ontbijtrestaurants zie ik echter een flinke rij staan voor het café – geen zin in! Om de hoek ligt gelukkig Café Lounge; wat meer onontdekt maar een feestje om hier te ontbijten! Met verse gemberthee, avocado toast met een gepocheerd eitje én klassiek Tsjechische Semolina pudding start ik de dag vol energie. Praag, here I come!

Lunch – Peklo
De speciaalbiertjes zijn ook Tsjechië binnengedrongen, en kloosterbrouwerij Peklo maakt daar optimaal gebruik van. Het restaurant bevindt zich half in een grot uit de 12e eeuw en ligt naast het prachtige Strahov klooster, nabij het Petrin Park. Ze serveren er traditionele Tsjechische gerechten. Dat betekent vlees; veel vlees…Omdat Goulash écht nog op mijn ‘to-eat’-lijstje staat bestel ik dit. De laatste keer dat ik goulash heb gegeten moet 15 jaar terug zijn geweest en ik had er niet de meest fijne herinneringen aan (sorry, mam). Maar hier bij Peklo, onder het genot van een koude pul IPA in de tuin van het restaurant, smaakt de goulash naar meer.

Bites – Our Meat & Sisters
Na een flinke wandeling (gelukkig downhill) langs de vrolijk gekleurde huizen van Praag kom ik aan bij Sisters en Our Meat, twee delicatessenzaken die tegenover elkaar liggen aan de Noordoostkant van de oude stad. Ik heb hier afgesproken met het team van Eating Prague, die mij vertellen dat het hippe Our Meat in 2014 is geopend door  Frantisek Ksana junior, een bekende TV chef. Our Meat is een slager slash bistro slash deli en de rij is tientallen meters lang. Het succes achter Our Meat? De combinatie tussen een celebrity butcher, het beste biologische vlees en bereidingswijzen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Het tegenovergelegen Sisters mag dan qua design iets minder fancy/hipster zijn, voor de smaak doet deze culinaire hotspot niet onder! Sister is opgestart door een culinair schrijfster, wederom een bekende Tsjech dus. Je kunt hier de hele dag terecht voor Chlebíček, kleine sandwiches met de kleurrijkste toppings. Echt een aanrader!

Chlebíček van Sisters
De Chlebíček van Sisters zien er niet te versmaden uit!


Diner – Duplex
Hell, waar ben ik beland? Ik heb bij Duplex afgesproken met vrienden uit Parijs, die toevallig ook in Praag zijn dit weekend. Duplex ligt aan het Václavske Nám plein en is een restaurant dat ’s nachts verandert in een nachtclub. Herinner je je die tourist traps waar ik over schreef? Volgens mij ben ik er beland, haha! Schaars geklede dames dansen op het dak van Duplex terwijl mijn vrienden en ik -genietend van een fles rosé- over het plein turen naar de ondergaande zon. Eerlijk is eerlijk, het uitzicht is prachtig en hun sea food risotto smaakt goed. Het restaurant wordt langzaam omgeturnd in een club en we besluiten na het diner het Praagse nachtleven elders onveilig te maken. De nacht is nog jong en Praag heeft veel te bieden.

digis_breakfastbotega2

Ontbijt – La Bottega Bistroteka
Een beetje brak stap ik deze Italiaanse bistro binnen. Wat was het een leuk feestje gister! Ik heb gehoord dat ze bij La Bottega Bistroteka de beste eggs benedict serveren, en in combinatie met een mimosa kan ik me geen beter katerontbijt bedenken! De bistro met open keuken ziet er te gek uit: instant instagrammable. En die Eggs Benedict.. die zijn inderdaad niet te versmaden!

Mijn kater verdwijnt als sneeuw voor de zon en na een korte run in het Vitkov park (dat uitzicht!) ben ik klaar voor mijn vlucht terug naar Amsterdam. Praag, je was heerlijk en prachtig. Tot ziens!

Met dank aan EatingPragueTours en CzechTourism. Fotocredits aan Lukas Foks, La Bottega Bistroteka, Sisters, Our Meat, T-Anker & Cafe Lounge.

Eén reactie

  1. Sebas januari 6, 2022

    Overgehaald!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.