Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Voorbereidingen voor de Filipijnen

Ga je binnenkort op reis naar de Filipijnen (of andere Aziatische droombestemming) dan ga je heel blij worden van dit artikel van guest editor Mariëlle. Ten tijde van het publiceren is ze al onderweg naar Palawan, maar dat hoeft de pret niet te drukken want een goed voorbereide reiziger is niet aan tijd gebonden: eerst de preps, dan de pret.

De Filipijnen here I come! Nog twee weekjes, maar de hel wat moet ik nog veel doen. We hebben heus wel wat meetings – borreltje… pizzaatje… gezelligheid – over de Filipijnen achter de rug, maar wat hebben we nu echt al gefixt?

Check. Check. Check.
Vaccinaties: check. Dit heb ik via Thuisvaccinatie.nl laten doen. Je hoeft zelf helemaal niet meer na te denken, zij stellen een cocktail voor je samen en komen bij je thuis om de prikken uit te delen.
Vlucht van Nederland, via Bangkok naar Manila: check.
Vlucht van Manila (want daar wil je zo snel mogelijk weer weg) naar Puerto Princesa: check, eerste nacht in Puerto Princesa, en de eerste nacht in El Nido: checkerdecheck. Koffer staat paraat (backpacken met koffers, hoe vind je die?), de malariapillen (want: malariagebied), klamboes en mummies zijn binnen, en ik vergeet nog iets… MIJN BIKINI! Waar blijft mijn tien dagen geleden bestelde bikini?! De bikinibody’s waren overigens uitverkocht.

Anyway: ik heb nog nodig: kleren – nooit genoeg zomerkleren – zonnebrand, pillen en poedertjes voor als we ziek worden, sandalen, niet charmant, wél portverdikkeme handig. Zeker omdat we willen canyoningen. Dat is kort samengevat een avontuurlijke tocht door rotskloven waar meestal water doorheen stroomt. Probeer daarbij maar eens je slippers aan je voeten te houden. Lukt je niet. Over slippers gesproken, die moet ook ik nog hebben. En echt nog veel meer. Nog twee weken en zeeën van tijd. Dus dat loopt wel los. Gelukkig heb ik ook van een vriendin a.k.a. reisgenoot een lijstje gekregen waar alles op staat wat zij op haar reis door Indonesië nodig had.

Het plan
Terug naar het begin: we gaan met een groep vrienden helemaal naar de Filist… Filipijnen. Twee vrienden zijn op wereldreis en een aantal vrienden van die vrienden bedacht zich dat het leuk was om ze in de Filipijnen op te zoeken. Tof idee! Vonden wij ook! Dus hup, tickets geboekt en uiteindelijk meeten we elkaar straks met z’n tienen (TIENEN!) op El Nido in het noorden van Palawan.

We vliegen niet allemaal tegelijk. Mijn vriend en ik en nog een stel vliegen eerst met z’n vieren naar Puerto Princesa, midden op het eiland Palawan en tevens de hoofdstad van de Provincie Palawan. Palawan is het grootste eiland van de Filipijnen. Voor de beeldvorming: het is één groot langwerpig Bounty-eiland. Inclusief de clichématige helderblauwe zee, door de thuisblijvers uitgekotste hagelwitte stranden en zwierige palmbomen on the side. U hebt een beeld. Daarna vliegen/rijden/treinen/kruipen (vervoer is vooralsnog onbekend) we naar El Nido in het noorden van Palawan, waar we een dag na aankomst de hele bende zullen treffen. Volgens velen is El Nido de mooiste plek op aarde, dat vooral bekend staat om haar Bacuit Archipel. De Bacuit Archipel is een groep van kleine eilandjes en een van de plekken waar je het bekende eilandhoppen kunt doen. We hebben gezien dat je daar in een doorzichtige kajak van eiland naar eiland kunt hoppen, dus dat is het doel, maar dat ligt nog niet helemaal vast. Op El Nido is één nacht geboekt and the rest is mysterie. Die nacht heb ik in een opwelling geboekt voor tien personen, omdat ik totaal zenuwachtig werd van het idee dat er nog niks was geboekt voor zo’n grote groep en dat ik ondertussen overal lees dat je op de Filipijnen -en dan met name op Palawan- alles van tevoren moet regelen en boeken. Mocht de rest het er niet mee eens zijn dan kan het verblijf nog tot een dag voor vertrek kosteloos geannuleerd worden. Maar eigenlijk heeft iedereen al ingestemd.

Dat we het leuk gaat hebben staat buiten kijf, want er is al ontdekt dat je er rum kun kopen voor minder dan twee euro per fles. Verder vallen de ‘goedkope deals’ tot nu toe nogal tegen. Waar je in de rest van Zuidoost-Azië voor een prikkie een hotel boekt, betaal je hier toch zeker een schamele twee prikkies. En dat is nog steeds prima te overzien.

Palawan_-_Palm_Forest

De laatste voorbereidingen
Er is al het een en ander geregeld, maar er moeten nog wat dikke punten op de i worden gezet. Dit moeten we nog regelen:

 • Reisverzekering, vrij essentieel. Ik heb al wel uitgezocht dat het een doorlopende reisverzekering wordt, want dat scheelt een hoop geld als het een periode van drie weken betreft en hij is per dag opzegbaar, dus ik kan hem na de vakantie direct stopzetten.
 • Mijn pinpas is inmiddels voor die periode ingesteld op Azië, de creditcards moeten nog wel goed worden ingesteld.
 • Een waterbestendig hoesje voor mijn telefoon moet ik nog regelen. Want we gaan ook nog ergens eilandhoppen, wat je echt gedaan móet hebben als je in een land bent met om en nabij 7.000 eilanden.
 • I need deet! 200 ml per persoon. We zitten vol in het gebied waar muggen strooien met ziektes. Overdag met de knokkelkoorts en ‘s nachts met malaria.
 • Slippers, ik heb nog geen slippers. Ik ben me ervan bewust hoe belachelijk dit klinkt, want iedereen heeft slippers. Behalve ik dus. Ik heb al verschillende paren Havaianas versleten en die dingen bevallen me nog steeds prima. Het enige dat rest is ze daadwerkelijk bestellen.
 • Naast slippers wil ik ook een paar sandalen aan mijn bagage toevoegen. Dit wordt veelal aangeraden. En dan vind ik die van Teva nog het minst vreselijk.
 • Zonnebrand factor 50 is echt nodig met zo’n felle zon. Naast dat het mij zal beschermen tegen verbranding zal het ook mijn pigmentvlek pontificaal op mijn voorhoofd beschermen al te donker te kleuren. Met zonnebrand ben ik behoorlijk kieskeurig. Alleen merken die ik 100% vertrouw mogen mij beschermen tegen de zon. Dat zijn Paula’s Choice, Dermalogica en Vichy. Ze zijn wat duurder, maar met zoiets neem je geen risico’s. Ik niet in elk geval.
 • Nog zo’n beauty-dingetje waarin ik graag investeer: mascara. Normaal gebruik ik Hypnôse Drama van Lancôme. Alleen met temperaturen van rond de 30 graden en de klamme aura van het eiland heb ik mijn prioriteiten verlegd. Met de waterproof-variant van de Chanel volumemascara heb ik goede ervaringen, dus waarschijnlijk duikt die de koffer in.
 • Reishanddoek, een grote en een kleintje. Het voordeel van een reishanddoek is dat ze snel drogen en dat je niet met zo’n nat, zwaar ding op pad hoeft.
 • Het werd mij aangeraden om bouillon en lichte crackertjes mee te nemen voor het geval (dikke kans) van voedselvergiftiging.
 • Omtrent de bovenstaande situatie zullen we ook loperamine inslaan dat diarree (brr, het woord is alleen al vies) stopt in plaats van louter vermindert.
 • Eveneens betreffende de eerdergenoemde situatie moet ik nog ORS-preparaat halen bij de apotheek. Dat is een vloeistof dat zout en zoet bevat, en uitdroging tegengaat. Als je met zulke hitte gepest wordt door buikloop is de kans op uitdroging een stuk groter dan in ons koude kikkerlandje.
 • Opoe hier heeft ook een opblaasbaar kussentje nodig om lekker te kunnen tukken in het vliegtuig. Top idee.
 • Een bikini. Ik had een bikini besteld op Zaful – een maand voor vertrek – maar daarvan kreeg ik last minute het bericht dat hij niet geleverd kan worden. Mijn twee opgegeven alternatieven evenmin, dus de stress kietelt mijn hart. Het is ook niet zo dat ik een fatsoenlijk ding in de kast heb liggen, anti-vrouw die ik ben…
 • Als ik niet kan eten verander ik langzaam, maar zeer zeker, in het evenbeeld van de Hulk. Dus ik neem voldoende mueslirepen mee zodat ik altijd kan eten als ik trek heb. Dat is beter voor iedereen.
 • Poncho’s. Poncho’s? Ik wil er liever niet over praten, maar ik heb het weerbericht voor de komende periode gecheckt en het ziet ernaar uit dat we die stukken plastic hard nodig zullen hebben. Huilen! Maar we hebben goedkope rum!
 • Sommige hotels en hostels schijnen Europese stopcontacten te hebben zoals we die in Nederland gewend zijn, alleen kun je het risico dat het niet zo is beter niet lopen als je uit een cultuur komt waar geen stroom geen optie is.
 • Google even de woorden ‘snorkelen’ en duiken op de Filipijnen’ en je snapt het.
 • Een pet tegen de zon.
 • Een taalgids. Dit wordt waarschijnlijk in de vorm van een app, als we maar duidelijk kunnen maken wat er aan de hand is in het geval van benarde situaties.

chromodoris-pixabay

Dingen die ik al in huis heb gehaald of al geregeld heb (mocht je dit interessant vinden voor je eigen reis):

 • Dat spul is echt briljant om muggenbulten van het gekriebel af te helpen.
 • In plaats van een grote, lompe badhanddoek neem ik een dun hammamkleedje mee. Dat neemt een stuk minder kofferruimte in beslag.
 • Linnen tasje, want dat is altijd handig als je op pad bent.
 • Mini backpack, eveneens mijn handbagage.
 • Een weegding noem ik het altijd. Het is een haak waar je je koffer aan kunt hangen om te checken of je niet een tikkie te veel bagage mee het vliegtuig in neemt.
 • Zaklamp
 • Ibuprofen, wespenpen, enzymen die je kunnen helpen om eten te verteren dat je lichaam minder goed kan verwerken en Rennies.
 • Klinkt als ‘duhuh’, maar het ding moet wel een vastgestelde periode geldig zijn bij dergelijke reizen.
 • Tickets zijn grotendeels binnen. Het kan niet lang meer duren tot alle binnenlandse vluchten zijn geboekt. Op de Filipijnen moet je de binnenlandse vluchten van tevoren boeken, want anders heb je dikke vette pech. Net zoals overnachtingen. Die kun je ook maar weinig last minute boeken.
 • Oordopjes voor in het vliegtuig. We zitten er lang genoeg om een lekker filmpje mee te pakken.
 • Een dun winddicht jack. De winterjas aan naar Schiphol is geen optie. Dat ding vult de hele kofferinhoud. Laagjes is key.
 • Een groot deel van de kleding, korte broekjes en dergelijke. Het plan is om zeven setjes kleding mee te nemen voor drie weken. Eén daarvan bestaat uit een dunne, lange broek en een dunne sweater met lange mouwen.
 • Aftersun, heb ik nog van afgelopen zomer. Die heb ik toen bijna niet gebruikt en is nu, iets meer dan een half jaar later, nog steeds houdbaar.
 • (Blaren)pleisters en vitaminepillen. Al vind ik die laatste wat eng vanwege alles wat er nu in de Filipijnen speelt rondom drugs. Het zal je maar gebeuren dat ze de vitaminepillen voor iets anders aanzien.
 • Dat is altijd handig, al ga je een weekendje naar Antwerpen. Heb je ooit in een hotel geslapen waar ze genoeg stopcontacten hadden en waar die dingen ook nog eens op de juiste plek zitten? Ik bedoel maar. En dan komen wij ook nog eens aan met welgeteld één wereldstekker per twee personen.
 • De juiste camera en toebehoren. Ik heb een spiegelreflexcamera die ik thuislaat. Aan mijn Activion (soort Go Pro) en camera op mijn iPhone 6S denk ik genoeg te hebben.
 • Genoeg vermaak mochten we een dagje bij het hotel willen blijven, voor tijdens de reizen en voor ’s avonds (leesmateriaal, spelletjes en dergelijke).
 • Nike Air max, in zwart lak, geschikt voor alle gelegenheden.
 • Ik twijfel nog een beetje of ik ze meeneem, want ze wegen nogal wat.
 • En natuurlijk de standaard bagage. Zonder schone onderbroek ga ik geen drie weken van huis.

Ik ga ervan uit dat het alleen maar fantastisch wordt en ik wil zoveel mogelijk magische momenten uitschrijven en delen. So stay tuned!

 

2 Comments

 1. Sandra februari 20, 2017

  Handig om dit zo te lezen! Ik ben over een kleine 5 weken ook op Palawan in El Nido, haha. Inderdaad genoeg malaria pillen en deet inslaan ja, dat laatste moet ik nog even fixen. Ik zou trouwens echt Teva sandalen halen. Ze hebben wat hippere modellen nu, dus iets minder vreselijk… Ik neem ze ook mee. :’) Have fun alvast!

  • Karine Bloem februari 23, 2017

   Leuk!:) Geniet daar over 5 weken! Van de foto’s die ik van Mariëlle op Instagram voorbij zie komen krijg bijna zin om zelf te gaan haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.