Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zit er deze winter warmpjes bij: regie over je energie

Er zijn van die dingen waar ik dus geen held in ben. Ik ben namelijk zo’n chaoot die als ze al op de fiets richting afspraak of -of erger nog- in het vliegtuig zit zich vaak nog afvraagt: “Heb ik al mijn lichten uitgedaan? De verwarming uitgezet?” Meestal heb ik het wel gecheckt, maar toch slaat de twijfel dan toe.

Daar zijn tegenwoordig hele slimme oplossingen voor. Halleluja! Echter zijn ze vaak nog duur en vragen om een ingewikkeld besturingssysteem. Domotica heet zoiets, ofwel Home Automation. De ingewikkelde termen laten we maar even achterwege, want het komt er eigenlijk op neer dat je hiermee op afstand apparaten in je huis kunt besturen. Variërend van beveiligingscamera tot televisie. Heel leuk als je een huis in de Hollywood Hills hebt en dito bankrekening…Niet aan arme journalisten zoals ik besteed dus.

Totdat een vriendin met wie ik op reis was bij terugkomst op Schiphol ineens zei: “Oh heerlijk, ik ga onderweg in de trein alvast mijn verwarming aanzetten.” “Je verwarming?? Hoe dan?” riep ik verbaasd terug. “Kan gewoon met een app hoor.” reageerde zij alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Daar viel ineens het kwartje. Had ik niet eerder zoiets op tv gezien? Was er niet een commercial van een energiemaatschappij waar ze het hadden over ‘smart home’ en een ‘energie-assistent’? Ik had het nog niet eens ge-Google’t en daar kwam gelijk de E.ON EnergieAssistent tevoorschijn. Aha. Dit wil ik ook! Ik dook even iets dieper in de materie, en er zit een veel groter voordeel aan vast naast het op afstand kunnen instellen van, bijvoorbeeld, je verwarming: je kunt je energieverbruik monitoren en daarmee op je kosten besparen. We blijven toch een beetje Hollands hè, dus als blijkt dat ik dat wasje beter om 10 uur ‘s avonds kan draaien omdat ik daarmee electriciteit bespaar, dan ben ik natuurlijk stom als ik dat niet doe. Goed voor de portemonnee en bijdragen aan een beter milieu. Een betere win-win situatie kun je niet bedenken, toch?

Het is allemaal gesneden koek waar waarschijnlijk ie-de-reen in mijn omgeving al van op de hoogte was behalve ik, denk ik dan. Zo komen we op het tweede waar ik niet zo’n held in ben: energiezaken. Ik ben ook altijd te laat met het invullen van mijn meterstanden. Ook daar hoef ik me dus geen zorgen meer om te maken.

We zijn niet voor niets ‘your digital guide to enjoy the good things in life‘, dus alle dingen waarmee je je leven makkelijker, en dus aangenamer kunt maken, zijn altijd welkom. Helemaal nu de winter er aankomt, is er niets fijner dan dat behaaglijke gevoel van thuiskomen in een warm huis na de zoveelste regenbui getrotseerd te hebben.

Heb je nu ook al zo’n behoefte gekregen aan de EnergieAssistent? Klik hier voor meer informatie. Op Youtube kun je video’s bekijken om te zien hoe het allemaal werkt. Altijd makkelijk. Maar we kunnen je verklappen dat er niet meer nodig is dan slimme stekkers, een slimme thermostaat en de app of je telefoon of tablet. Wellicht handig om te weten: je kunt de EnergieAssistent ook los bestellen als je een energiecontract bij een andere leverancier hebt lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.