Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Boven in (de) NOK: de plek voor het mooiste uitzicht van Groningen en heerlijke en dynamische gerechten

Forum Groningen is een veelbesproken cultuurcentrum in de Groninger binnenstad. Zowel geliefd als verguisd, maar wel één van dé trekpleisters van de stad. Binnen drie maanden hadden al één miljoen mensen Forum bezocht. Veel bezoekers maakten ook gelijk gebruik van de gelegenheid om een hapje te eten bij NOK. Het populaire restaurant stond ook al enige tijd op mijn lijstje. Afgelopen week was het eindelijk zover en het wachten was zeer zeker de moeite waard!

Genieten van Groningen

Met de bovenste etage – jawel, in de nok– van Forum tot hun beschikking, heeft het restaurant een uitzicht waar je ondersteboven van bent: de Groninger (binnen) stad. Er is zo veel te zien en je ontdekt elke keer wat nieuws. Met de komst van de duisternis gingen de talloze lichtjes van de stad ook aan; dit zorgde voor een gevoel van rust. Voor een weids vergezicht en een nadere kennismaking met de Martinitoren kun je terecht op het prachtige dakterras.

Rust en schoonheid

Het oplopend aantal besmettingen in de stad Groningen is zorgwekkend, maar NOK hield zich netjes aan de maatregelen. Wij hadden een tafel op een rustige plek, dus dat was erg fijn. Bij binnenkomst valt het interieur ook op. De vele grote ramen, rustige kleuren en de ruime hoeveelheid aan diverse planten zorgt voor een relaxte ambiance en een natuurlijk, warm en ruimtelijk gevoel.

Het personeel was spontaan en vriendelijk. Ook de bereidheid van zowel de bediening als de mensen in keuken om mee te denken met dieetwensen was het beetje extra dat de restaurantervaring afmaakt.

Heerlijke start

De gerechten van NOK waren een goede weergave van de ambiance. Rijke, interessante en kleurrijke composities die de smaakpapillen prikkelden, maar ook de andere zintuigen verwenden. Shared dining is ook een optie vanaf 2 personen (voor de volgende keer), maar vanwege corona en bepaalde dieetwensen hebben we gekozen voor à la carte. Er stonden aantrekkelijke gerechten tussen de NOK Specials dus dat was een goede beslissing.

Als voorgerecht koos ik voor sous-vide gegaarde kip in boemboe bali, met Granny Smith en radijs. De kip was perfect bereid; heerlijk sappig en de kruidenbalans was ook zoals het behoort te zijn, het overheerste de rest van de ingrediënten niet. De reepjes appel en radijs zorgden voor zowel een krokantje als een fris contrast. Mijn gezelschap koos voor gebrande coquille/koude bouillon van Indische Soto/zoetzure snack-komkommer/zeewier/limoen/ seroendeng en borage. De opmaak was werkelijk een plaatje! Ik heb, op hygiënische verantwoorde wijze, een coquille plus komkommer gehad en ook hiervan was de bereiding perfect. Het kwarteleitje was ook zeer smakelijk.

Comfort food in een spannend jasje

Vanwege het gure weer was ik in de stemming voor een hartig en stevig hoofdgerecht. Mijn ribeye met polenta, aubergine, paprika, beurre noisette en jus de veau voldeed aan de verwachtingen. Heerlijke lokale en simpele ingrediënten zorgden voor een afwisseling van smaken. Het stuk vlees was perfect gegaard –medium rare- zoals ik had gevraagd. Mals met af een toe een boterzacht randje vet dat net dat beetje extra smaak aan de ribeye gaf. De eerste hap van de polenta verraste mij met een lekkere rijke en lichtelijk pittige smaak. Het gaf een kick aan het gerecht. De combinatie met het aardse van de aubergine vond ik geslaagd. De smaak van de gerookte zoete puntpaprika kwam ook goed tot zijn recht in het gerecht en bleek een interessante match te zijn met zowel de smaak als de consistentie van de beurre noisette. Niet te vergeten de intense jus de veau; deze zorgde niet alleen voor de ideale balans, maar maakte het gerecht ook af.

Zelf kan ik niet oordelen over de gebakken harder met ui, prei, aardappel, scheermes, mossel en bouillabaisse, alleen dat de presentatie er wederom mooi uitzag, maar ik heb mij laten verzekeren dat het net zo goed smaakte als ik vermoedde.

Zonnige en zoete traktatie

Met recht de afsluiter van de avond; het dessert. Eton mess mango. De geelwitte opmaak deed mij nog even denken aan de laatste nazomerdagen. Zonnig en fris. Mango is een van mijn favoriete vruchten, dus ik heb werkelijk genoten. Het mango-ijs was romig en de smaak was gelukkig niet te zoet, zodat het het gerecht niet overheerste. Het complementeerde de intense smaak van de verse mango. Ook vond ik de hangop heerlijk, niet te zuur en lekker vol. Een rustmomentje voor de smaakpapillen. De stukken merengue zorgden voor de gewenste bite. Af en toe werd ik blij verrast door de aanwezige frisse anijs in het gerecht. Een heerlijk contrast met de intense en zoete smaak van de mango. Al met al een uitstekende balans.

Mijn gezelschap had gekozen voor dessert met geroosterde ananas, karamel, vanille-ijs, kletskop en popcorn. Ook dit was een plaatje en aan de gesloten ogen te zien viel dit gerecht ook zeker in de smaak!

Groningen in het avondlicht

Omdat het dessert zo heerlijk was en we de smaak hiervan nog graag vast wilden houden besloten we om deze keer de cappuccino over te slaan. Voordat we weer voldaan richting huis vertrokken wierpen we nog even een laatste blik op de talloze lichtjes van de Groninger binnenstad. NOK is het zeer zeker waard om te bezoeken: het heeft een fijne dynamiek en gezellige ambiance. Hoewel het zich bevindt in het drukke hart van Groningen, kom je er toch tot rust. Ook het feit dat het personeel goed luisterde en met ons meedacht zorgde ervoor dat we met een goed gevoel weggingen. We komen er graag weer voor lunch, diner of gewoon een lekker kopje koffie en of thee.

NOK
Nieuwe Markt 1
Groningen

Beeld © Annika Hoogeveen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.