Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: nieuwe West-favoriet Sjas, blij aan ‘t IJ bij Kanteen25 en diner at Vinnies

De frequentie waarmee we nieuwe zaken/concepten ontdekten en food-gerelateerde events bijwoonden is zoals te verwachten een stuk lager dan voorheen, maar dat haalt niet weg dat we nog heus ergens komen en dat blijven we graag delen. Vooral als het nieuw en goed is! Zie hier de nieuwste Food Feed sinds Corona met een paar hele fijne nieuwkomers!

Nieuwe West-favoriet Sjas

Dat er een dansstudio zat in de Chassé straat wist ik. Wat voor soort gebouw het was had ik nooit echt opgemerkt (een voormalige pastorie), dus dat er ook een hotel en nu een restaurant zit zou me niet zo snel zijn opgevallen maar oh wat een fijne aanwinst voor West/De Baarsjes is dit!

 

Eigenaressen Floor en Kelly zijn vriendinnen die elkaar bij Ron Blaauw hebben leren kennen. Deze dames weten dus wat goed eten is en dat serveren ze in een heel toegankelijke zaak met een echt buurtgevoel. Dit zijn de zaken waar we nu zo’n behoefte aan hebben. Of je er nu neerstrijkt voor een spontaan etentje met een vriendin, even komt happen met de fam of date night met je geliefde.

Grote trots – en met recht- van de zaak is de Big Green Egg. Daar komen de meesten van de hoofdgerechten vandaan rollen en dat proef je! Wij zitten er op een zomerse avond op het aangename en ruime terras (op het zuiden!) en mijn hondje is ook gezellig mee ( zolang hij bij het baasje is met zijn kleed en speeltjes gedraagt hij zich voorbeeldig). Een koel glas witte wijn en oesters om mee af te trappen. Als Vivian (The Daily Dutchy) en ik ergens eten proberen we zoveel mogelijk te proeven dus kiezen we vaak elk een ander gerecht om te delen. Voor nemen we de pulpo met Antiboise en de ceviche van Corvina met kroepoek van inktvis. Als we ergens een grotere portie van zouden willen dan weet je dat we het lekker vinden.

Van de hoofdgerechten valt de Tuna Wellington met paddenstoelen en Beurre Blanc mij gelijk op. Dit moét ik proeven. En daar ben ik me een partij blij mee! Het deeg licht en krokant met daaronder de laag paddenstoelen en de tonijn met perfecte cuisson (rare dus). Daar kom ik maar al te graag een keer voor terug. Tafelgenote Vivian heeft de hele gegrilde zeebaars van de Big Green Egg met kruidensalade en gegrilde citroen en ook die is lekker. We laten ons nog verleiden tot een dessert: zowel de Chocoholic (lavacake-mudcake-brownie-mousse) en de Sundae met kersen, pinda’s en karamel moeten eraan geloven. Lichte voorkeur voor laatstgenoemde door het zoetzure van de kersen en het hartige van de pinda’s met het zachte roomijs.

Over het interieur hadden we het nog niet gehad en ook dat mag er wezen met een heerlijke serre heb je zelfs met Hollands zomerweer het gevoel nog een beetje buiten te zitten.

Sjas
Chasséstraat 62
Amsterdam

Blij aan het IJ bij Kanteen25

Zo’n dag dat je van de hitte niet weet waar je het zoeken moet. Tijdens de zomervakantie ook nog eens en dan weet je dat je niet de enige bent die verkoeling zoekt. Half Amsterdam is naar het strand (lekker rustig) of ligt aan het IJ bij het Marineterrein. Ons te druk, maar we gaan er wel in de buurt zitten. Een stukje verderop bevindt zich namelijk Kanteen25. Je kunt vanaf de kade zwaaien naar Science Museum Nemo en verderop aan de overkant zie je Hanneke’s Boom.

Bij een gebrek aan de SAIL dit jaar is dit wel een opperbeste spot om boten voorbij te zien varen. Er staan genoeg bomen voor schaduwrijke plekken met her en der een zitzak en tafels verspreid over het terras. Wij zitten zo dicht mogelijk aan het water en bestellen vast een ijskoffie.

Alles wordt in de keuken vers bereid (zelfs het pizzadeeg) van lokale ingrediënten en…tromgeroffel: ze hebben een Franse pâtisserie-chef in huis! Ruimte overhouden voor iets zoets dus. Wij zijn bij Kanteen25 om te lunchen maar ze hebben een all-day menu. Aangezien ik voorlopig niet op vakantie ga en toch een beetje dat gevoel wil opwekken ga ik voor de gegrilde dorade met salsa verde. Er komt me toch een knoepert van een dorade op tafel en hij is zálig! Perfect gegrild, heerlijk vlezig en die salsa verde is om je vingers bij af te likken. Als jij niet naar de Méditerranée kunt, dan komt ie wel naar jou! Oké, het IJ is niet zo azuurblauw, palmbomen zijn in geen velden of wegen te bekennen maar we doen gewoon alsof.

Soms kun je beter ‘s middags even goed lunchen dus we willen natuurlijk ook de creaties van pâtissier Guillaume proeven. Keuzes, keuzes…daar zijn tafelgenote Stefanie en ik beiden geen helden in. Al helemaal niet als het om taartjes en toetjes gaat. We komen tot het compromis van de kokos cheesecake, de citroen-merengue tartelette en de éclair van de dag met pistache. De homemade Twix werd ons ook aangeraden dus je snapt: we moeten terug.

Kanteen25
Kattenburgerstraat 5 (gebouw 025)
Amsterdam

Diner at VINNIES

Je kent VINNIES vast als ontbijt-lunch-brunch-koffiezaak met twee vestigingen in Amsterdam. De heren achter Vinnies -Vincent de Cloet en Jules Ex- hadden eens zin in verandering en dachten: ‘laten we ook eens diner gaan aanbieden’. Dus zo geschiedde. Sinds juni kun je in de vestiging aan de Scheldestraat elke donderdag- en vrijdagavond nu ook terecht voor een 2- tot 5 gangenmenu.

Dat Vincent en Jules dit wilden komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Beiden hebben hun sporen verdiend als chef bij diverse horecazaken als The French Café en George WPA, om er een paar te noemen. Dus wij bewegen ons op een (loeihete, want hittegolf) donderdagavond richting Rivierenbuurt om de proef op de som te nemen. Jules staat ons al met een vriendelijke lach op te wachten en we kiezen buiten onze stek voor de avond. Vincent staat in de keuken.

Een glas rosé om mee te beginnen en een frisse gazpacho. Precies wat je nodig hebt bij tropische temperaturen. Jules is een relaxte gastheer en gaat mee met onze joligheid (kwam door de warmte, echt).

Ook hier heerst het buurtgevoel. Iemand van de brillenzaak aan de overkant komt een wijntje doen. Twee dames komen langs voor twee gangen. De Scheldestraat telt best wat horeca maar mist een beetje reuring. Slim van de mannen om juist nu een paar avonden in de week te openen.

Ondertussen staat de tweede gang voor onze neus: een ceviche van harder met leche di tigre en stukjes kumquat die als een kunstwerk naast de blokjes vis op het bord zijn neergevlijd. Het is me een partij lekker! Kumquat is een kleine zuur-zoete smaakbom maar overheerst de vis niet. Gouden combi.

Het hoofdgerecht is gebakken lamsrugfilet op een doperwtencrême, gebrande doperwten en een aardappelsalade van Opperdoezer ronde aardappeltjes. Ook dit is weer genieten want ik wil bijna mijn bord aflikken. Voor het dessert krijgen we nog een kaasplankje van Hollandse kazen en heerlijk licht zuurdesembrood uit de bakkerij van de zus van Jules in Amsterdam-Noord (onthoud deze: Broodbakkerij Ex!). De afsluiter is hangop met compôte van, en gemarineerde en gegrilde Reine Claude pruimen en een dessertwijn. Trip down memory lane die pruimen want de boomgaard van mijn Franse grootouders stond er vol mee. Ik heb aardige hoeveelheden pruimenjam genuttigd in mijn leven maar ondanks deze nostalgische pruimen-overkill vond ik dit dessert nog steeds zeer goed te pruimen ;)

VINNIES diner (do en vr avond)
Scheldestraat 45 BG
Amsterdam

 

Beeld: ©The Digitalistas (Kanteen25 en VINNIES) en ©The Daily Dutchy (Sjas)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.