Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

4x Best Breakfast recepten

Ja ja, we zijn er weer met een aantal heerlijke recepten. Nu je meer tijd hebt om te ontbijten (want thuiswerken) of gewoon omdat je er meer tijd in wilt steken aangezien het de belangrijkste maaltijd van de dag is: deze Best Breakfast recepten wil je wel op je repertoire.

All-time favourite: American pancakes

Als je een beetje een fervente Instagrammer bent, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat dit een van de meest gefotografeerde ontbijtjes aller tijden is. En niet bepaald zonder reden, want wie houdt er nou niet van een toren van pannenkoekjes gedecoreerd met zoetigheden en vers fruit? Wij delen graag dit goddelijke pancake-recept van Deus Ex Machina.

Ingrediënten (10 pannenkoeken):

 • 1 liter melk
 • 1 kilo gram bloem
 • 160 gram suiker
 • 120 gram gesmolten boter
 • 50 gram bakpoeder
 • 4 gram zout
 • 8 eieren

Bereidingswijze:

 1. Mix alle ingrediënten met een garde of staafmixer in een grote kom tot een dik beslag;
 2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een klontje boter en schenk per pannenkoek 2 eetlepels in de pan. Dit zorgt voor een klein formaat. Als je een wat grotere pan gebruikt, kun je meerdere pannenkoeken tegelijk maken;
 3. Stapel de pannenkoeken op elkaar, voeg wat verse blauwe bessen toe en top af met honing of maple syrup. Of smeer wat Nutella op de pannenkoeken en top af met dungesneden banaan en geschaafde amandelen. Klaar is Klara!

Tip: Geen tijd of in a hurry? Sinds kort kun je nu ook bestellen bij The What Of Why, het restaurant van Deus Ex Machina in Amsterdam.

Vliegensvlug ontbijtje met een eitje

Verse broodjes, gerookte zalm, een gepocheerd eitje en die geweldige Hollandaisesaus. Hiervoor kunnen we de Kanarie Club bedanken, want deze geniale combinatie is van hun hand. En nee no worries, wij zullen niet doorvertellen dat je dit gerecht vanaf nu elk weekend gaat maken……voor jezelf (oeps). Want een eitje, een eitje, een eitje hoort erbij!

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 4 geroosterde broodjes
 • 4 plakjes gerookte zalm
 • 4 eieren
 • Scheut azijn
 • 100 gram verse spinazie
 • Klontje boter
 • Peper
 • Zout

Ingrediënten Hollandaisesaus:

 • 3 eierdooiers
 • 125 gram boter
 • 2 eetlepels dragonazijn
 • ½ citroen
 • Peper
 • Zout

Bereidingswijze:

 1. Rooster het brood lichtjes of bak het in de oven en beleg de broodjes vervolgens met de plakken gerookte zalm;
 2. Maak dan de hollandaisesaus. Smelt de boter heel langzaam in een kleine pan en schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is (ook wel geklaarde boter genoemd);
 3. Zet daarna een pan met water op het vuur en pak een vuurvaste kom of schaal die op de pan past. Doe de drie dooiers, twee eetlepels dragonazijn en het sap van een halve citroen in de kom. Zet de kom op de pan met water en klop de eidooiers met een garde tot een schuimige stevige saus;
 4. Haal de kom van de pan en schenk in een dun straaltje de geklaarde boter erbij. Blijf ondertussen goed kloppen en breng de hollandaisesaus op smaak met wat peper en zout;
 5. Bak daarna de spinazie in een pan met wat boter en maak op smaak met peper en zout. Leg daarna de spinazie op de gerookte zalm;
 6. Dan is het nu tijd om de eieren te pocheren. Verwarm een pan water, breng deze net niet aan de kook en voeg het azijn toe, want hierdoor stollen de eieren sneller in het water. Roer dan met een lepel zachtjes rondjes in het water, maar niet te hard. Doe een ei in een kommetje en laat deze in het midden van de ‘draaikolk’ glijden. Laat het ei ca. 4 minuten garen in het water;
 7. Haal de gepocheerde eieren uit de pan met een schuimspaan, laat ze uitlekken en leg ze op de broodjes met zalm;
 8. Schep als laatste de saus eroverheen en bestrooi het geheel met een snufje peper en zout.

Ontbijt klassieker: het wentelteefje 

Hoezo verloren brood? De gouwe ouwe wentelteefjes zijn een hit bij elk familielid en je gaat ook nog eens voedselverspilling tegen door het oude brood een verdiende tweede kans te geven. Het basisgerecht is snel in elkaar geflanst, maar je kunt de ingrediënten en toppings naar hartenlust veranderen. Iets meer inspiratie nodig? Neem dan een voorbeeld aan de kanjers van Kanarie Club. Dit pracht en praaltje – versierd met aardbeiencompote en verse aardbeitjes, nootjes en een muntblaadje – verdient zeker een plekje op je ontbijttafel.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • Oud brood
 • 2 eieren
 • 1 deciliter melk
 • 2 eetlepels suiker
 • 50 gram boter
 • Poedersuiker/kaneel

Bereidingswijze:

 1. Klop de eieren met de melk en suiker;
 2. Haal dan de korstjes van het brood en haal de sneetjes door het mengsel (niet te lang want dan wordt het brood zacht);
 3. Verhit een klontje boter in de pan en bak de sneetjes op matig vuur één voor één aan allebei de kanten lichtbruin. Dikke sneden moeten ongeveer 4 minuten bakken aan elke kant, dunne sneden 2 minuten. Draai zo nodig regelmatig om;
 4. Bestrooi met poedersuiker/kaneel of voeg je favoriete toppings toe.

Croque-Mmmmmonsieur Pulitzer style

Het is nu ook mogelijk om Pulitzer’s garden café Pause in huis te halen. De chef deelt zijn geheim uit eigen keuken… namelijk de ingrediënten van de Croque-Monsieur, ook bekend als de Pulitzer Tosti. Deze klassieker wordt gekenmerkt door de romige saus van gruyèrekaas.  Wil je zelf Pulitzer’s overheerlijke tosti maken? Lees dan vooral verder!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • Meerzaden landbrood Vlaamsch Broodhuys
 • 400 gram ham
 • 280 gram Gruyère Mix  (zie recept hieronder)
 • 80 gram Boter

Ingrediënten Gruyère Mix

 • 250 gram Crème Fraîche
 • 200 gram Gruyère Rasp
 • 30 gram Mosterd
 • 20 gram Eigeel
 • 8 gram Nootmuskaat
 • 2,5 gram Zout
 • 1 gram Peper

 

Bereidingswijze: 

1.Mix alle ingrediënten van de gruyère mix in een kom.

2.Besmeer de bovenkant van de sneeën brood met boter. Beleg vervolgens de sneeën op de volgende manier: landbrood – gruyère mix – ham – gruyère mix – landbrood.

3.Bak tot slot het geheel in een pan totdat de Croque-Monsieur goudbruin kleurt.

Bon appétit!

Header beeld © Brooke Lark | Unsplash

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.