Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Inspirerende boeken om te lezen tijdens deze Quarantaine

Tja, waar moet je over schrijven als de pijlers van je platform zich concentreren op eten, reizen en andere sociale activiteiten? Veel van onze collega’s schrijven over wat je allemaal kunt doen tijdens deze quarantaine, de lijsten met Netflix-series en nieuwe restaurantbezorgmogelijkheden van de tijdelijk gesloten horeca vliegen je om de oren. Om het een beetje dicht bij mezelf te houden zal ik beginnen met het delen hoe ik mij vermaak, als mijn reguliere werk erop zit.

Tijd voor een boek

Is dit semi-onvrijwillige thuiszitten wel zo erg? Het dwingt ons te onthaasten en weer tijd te maken voor dingen waar we doorgaans geen tijd voor kunnen of willen maken. Zo ook het lezen van boeken.

Mijn huidige boekenlijst bestaat momenteel uit drie boeken. De een is inspirerend, de ander zakelijk en motiverend en de laatste vooral entertainend:

1. Wat je leven je kan opleveren – door Nina Karnikowski (Laurence King Publishing)

Van deze uitgever verschijnen geregeld inspirerende en leerzame boeken. Recent is onder hun hoede het boek ‘Wat je leven je kan opleveren’ uitgekomen. Zowel de titel als de pay-off ‘succes door te doen wat je het liefste wilt‘ hadden gelijk mijn aandacht. De meesten van ons willen succesvol worden door hun droom te verwezenlijken, maar niet iedereen kan dat. Er is een bepaalde instelling voor nodig en je moet bereid zijn offers te brengen. Nina’s eigen verhaal is daar een goed voorbeeld van. Haar carrière als (reis)schrijver en fotograaf ging ook niet over een nacht ijs, maar inzet en volharding hebben haar wel verder gebracht om te kunnen leven van wat ze het liefste doet. Ze is eerlijk over de minder leuke kanten (altijd onderweg zijn is vermoeiend, je hebt nauwelijks een sociaal leven, weinig verdiensten…) zodat je een realistisch beeld krijgt van wat ze doet. Echter wegen deze mindere kanten niet op tegen wat het haar oplevert: “Het voedt mijn verstand, mijn creativiteit en mijn geest en het maakt een leven mogelijk dat ik me in mijn wildste dromen niet had kunnen voorstellen”, aldus Nina.

 

Nog een reden waarom dit boek mij aantrok is dat het duidelijk onderstreept dat succes niet wordt gedefinieerd door geld of roem maar door passie en creativiteit. Nina interviewde creatieven met uiteenlopende beroepen -van chocolatier tot pottenbakker, van wijnmaakster tot tiny house-bouwer. Ze vertellen elk hun verhaal -inclusief de tegenslagen- en geven tips om doelgericht en gefocust te blijven- die voor de lezer makkelijk toe te passen zijn. Het boek is overzichtelijk opgebouwd zodat je het er elke keer weer bij kunt pakken als je even afwijkt van je droomdoel.

Bestel het boek hier. En leuk om auteur Nina op Instagram te volgen.

2. Originals – How Non-Conformists Move The World- door Adam Grant (Penguin Books)

Deze #1 New York Times bestseller heb ik nog niet uit. Als ik even zin heb lees ik er een hoofdstuk uit. Dit is de categorie ‘motiverende’ boeken. Aan de hand van diverse cases toont de auteur (zelf psycholoog en professor) dat het niet per se de mensen zijn die een cum laude studie hebben afgerond die het ver schoppen in het leven, maar juist de non-conformisten. Mensen die out of the box denken. Wat overigens niet betekent dat ze altijd risico’s nemen. Soms is de slow approach verstandiger.

 

Al zou je denken dat dit boek vooral geschikt is voor ondernemers of mensen met ambities daartoe, is dat zeker niet geval. Het helpt je ook je mindset te veranderen als je het gevoel hebt vast te zitten in je baan. Dat is bij veel mensen die nu thuiswerken wellicht het realisatiemoment. Dan heb je bij dit boek either way wel baat. In het boek wordt een case van Google beschreven die zijn administratie- en sales medewerkers middels een workshop in wilde laten zien dat hun werk net zo waardevol is als die van bijvoorbeeld de ingenieurs. Ze leerden andere eigenschappen van zichzelf in te zetten binnen hun werk, zoals een creatieve salesmanager die vrijwillig aanbood een logo te ontwikkelen en een sociaal vaardige administratief medewerker die in plaats van per e-mail met zijn klanten te communiceren, gebruik maakt van video-chat. Het zijn soms kleine aanpassingen die maken dat je weer lol hebt in wat je doet.

Het overkoepelende thema in dit boek is dat je verder moet kijken dan maatschappelijke verwachtingen. Je hoeft niet al een ‘original’ te zijn, je kunt het ook worden. Iets voor jou? Koop het hier.

Older but better, but older -Caroline de Maigret & Sophie Mas (Ebury Press)

Een beetje humor kunnen we goed gebruiken op het moment. Comes in het vervolg op het lifestyle boek How to be Parisian, wherever you are. De twee Parisiennes die hun anekdotes en observaties over het Parijse leven neerpenden zijn naar eigen zeggen ouder en wijzer geworden, en wat ze wel én niet daaraan bevalt delen ze graag.

Vooral geschikt voor de eind millennials (de 30 gepasseerd) en veertigers (onthoud: da’s het nieuwe dertig) want de dames zijn beiden in de veertig dus schrijven voor hun eigen doelgroep. Maar wel op een manier waarop je dat graag ziet, beginnend met de quote van Louis Buñuel: “Age is something that doesn’t matter, unless you’re a cheese.” Waarheid als een koe.

Eén ding wat we deze Parisiennes sowieso kunnen nageven is hun waanzinnige chic/bohemian stijl. Dat sausje gooien ze over al hun tips & tricks over liefde, flirten, daten, familie, werk, al dan niet samenwonend, en het accepteren van je flaws.

Als bonus vind je achterin nog een paar favoriete adressen van de dames, waar je alvast over kunt wegdromen om te bezoeken wanneer dat weer kan. Het boek vind je hier.

Header: © Anthony Tran via Unsplash
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.