Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wonderschoon Wenen cityguide

Wenen wat ben je toch wonderschoon! Grootse steden zoals Wenen (hier zetelde ooit een keizer, ter info voor wie Sissi vroeger nooit gezien  heeft) staan vol met prachtige bouwwerken en je hebt al geluk als je daar een paar van kunt meepakken. In vier dagen alles zien wat deze wonderschone stad te bieden heeft is schier onmogelijk. Wat we wel hebben gezien én geproefd in Wenen hebben we voor jou samengevat in deze cityguide.

Happy Go Vienna

Leuk weetje: Wenen is onlangs uitgeroepen tot meest leefbare stad van Europa. Of dat echt zo is moesten we (reisgenote Little Wanderbook en yours truly) ook even uitzoeken. Conclusie: ja, het is er best relaxt. Een vriendin van mij die er 5 jaar heeft gewoond kan dat beamen.

Ons verblijf hebben we verdeeld over twee hotels: Ruby Marie Hotel (Kaiserstraße 2-4) en 25 Hours at Museumquartier (Lerchenfelderstraße 1-3) –allebei anders maar beiden origineel en funky- (over beide hotels volgt nog een aparte #hotellife), van waaruit we met het OV, te voet of fietsend de stad een beetje hebben verkend. Wenen kent ook een systeem voor elektrische stepjes die je kunt huren. Die bewaren we voor een volgend bezoek.

Dag 1: Dineren bij het nieuwe Andaz Wenen

Net toegevoegd aan de reeks Andaz hotels in Europese steden is het Andaz am Belvedere in Wenen (Arsenalstraße 10). Gloedje nieuw dus!

Wij vielen met onze neus in de spreekwoordelijke boter want we mochten komen dineren bij het bijbehorende restaurant, Eugen21. De boter die we bij het knapperige zuurdesembrood kregen was er een met bietjes en een met bier. Het menu bevat moderne gerechten en de onbetwiste Oostenrijkse klassiekers als Wiener schnitzel, goulash en een Pork Roast. Onze keuze viel op moderne voorgerechten en traditionele hoofdgerechten, zo konden we de schnitzel gelijk afvinken. En zo’n enorme lap vlees kun je prima delen.

Na het diner pakten we de lift naar boven voor de Aurora Rooftop Bar. Het was helaas al donker maar dan heb je ook wel echt een top uitzicht over de stad. De cocktailkaart is geïnspireerd op Scandinavië en zoals we dat bij het Andaz in Amsterdam gewend zijn, is dit een origineel boekwerk met leuke, goed doordachte namen voor de cocktails.

Dag 2: Struinen en ontdekken

De beste manier om een stad te ontdekken is om er rond te struinen. Ik wilde graag wat goede koffietenten ontdekken dus beginnen we de dag met een bakkie bij GOTA Coffee (Mariahilfer Straße 192). De barista’s winnen er prijzen, just sayin’. Volgens koffie-experts zelfs een – zo niet- de beste koffie van de stad. Locals pakken er een krantje bij en genieten in het kleine tentje van hun kop koffie. Het zit op loopafstand van ons hotel in een verder niet al te boeiende straat, maar aan de overkant heb je een soort vaste marktstalletjes met biologische etenswaar, waaronder Landkind (Schwendergasse 29), een boerenwinkel en café dat enkel producten van de kleinschalige regionale landbouw biedt.  Voor de deur rijdt de tram die we een paar haltes terugnemen om over te stappen en verder de stad in te komen.

We zijn namelijk op weg naar ons lunchadres. Dat bevindt zich in het Museum voor Volkenkunde. Verborgen, een paar gangen verder (je gaat het museum zelf niet in, alleen het gebouw waar het in huist) struikel je binnen in een knus tentje genaamd Hildebrandt Café (Laudongasse 15-19). Maar, nu komt ie: ze hebben er een heerlijk terras in de tuin van het museum! Noem het gerust een hidden gem. De menukaart is overwegend vega en ze hebben er allerlei verschillende lattes zoals matcha of kurkuma. De taartjes zagen er ook veelbelovend uit maar het is de locatie die het ‘m doet.

Ons gestruin brengt ons verder door charmante zijstraten, langs statige gebouwen (waaronder de indrukwekkende Votiv Kirche), een paar parken en uiteindelijk bij een bekende winkelstraat, de Herrengasse. De eerste winkel waar we op stuitten is Urban Speed (Herrengasse 21). Een te gekke fashion concept store waar je even naar binnen moét gaan, al is het gewoon om even een kijkje te nemen. Het heet ‘women’s fashion’, maar genoeg hybride items te vinden (zie meer foto’s bij de overige shop tips onderaan).

Iets verderop is er een mooie passage (Arkadenhof) waar je onder andere Franse bistro Beaulieu (Herrengasse 14) en een andere koffieparel, CaffèCouture (Garmisongasse 18) vindt. Wij lopen weer naar buiten langs Café Central (hoek Herrengasse/Strauchgasse). Een toeristen highlight, want dit bekende koffiehuis is het hartje centrum van Wenen en dateert uit 1860. Maar toch lonken de taartjes en we besluiten daar voor in de rij te staan. De wachttijd valt alleszins mee, de gebakjes zijn verfijnde kunstwerkjes en het glas bubbels smaakt er goed bij.

Voor het diner gaan we naar een andere wijk. Alles is goed met het OV of met Uber te doen. Allebei houden we van de Nikkei keuken (de fusion van Japans/Peruaans) dus we hebben dan ook hooggespannen verwachtingen van Mercado (Stubenring 18) die ons die zaligheid belooft. Aan het interieur zal het niet liggen, de smaken daarentegen hadden we iets verrassender verwacht. Al met al heeft het ons wel gesmaakt. Voordat we weer op de metro naar het hotel springen, geven we toe aan onze nieuwsgierigheid om bij het ertegenover gelegen SalonPlafond (Stubenring 5) te spieken. Een bijzondere en artsy spot (het hoort bij het Museum voor Toegepaste Kunsten -MAK) die we op de lijst voor een volgende keer parkeren.

Dag 3: Een tour langs wat highlights

Als je een ware foodie bent wil je de Naschmarkt niet missen. Zorg dat je niet te zwaar ontbeten hebt en je kunt los! Langs de Naschmarkt heb je ook de Aziatische wijk van Wenen en in plaats van koffie starten we deze ochtend met Matcha thee en mochi bij Cha No Ma (Faulmanngasse 7). Op de Naschmarkt is ook de allereerste vestiging van NENI (Naschmarkt 510). Duidelijk nog even populair!

Vanaf hier meanderen we onze weg terug en ploffen we neer op het terras van Erich (Neustiftgasse 27). Een heerlijke oat cappuccino en Halloumi bowl verder is het tijd om het dakterras van ons inmiddels tweede verblijf -25 Hours Hotel am Museumquartier- te inspecteren.

Na een kleine chill sessie gaan we richting MOTTO (Schönbrunner Straße 30 -ingang aan de Rüdigerstraße). Van buiten lijkt het alsof je een speakeasy binnenloopt. Houden we van. Dit is een plek om mensen te kijken. Heel hipster Wenen komt hier graag en ik moet bekennen dat de binnentuin wel echt een lokkertje is. Helaas iets te fris maar dit is ook zeer zeker een spot om de zaterdagavond mee te beginnen.

Ondertussen is het Eurovisie Songfestival gaande en worden we door het thuisfront op de hoogte gehouden. Wij belanden zelf bij cocktailbar Miranda (Esterhazygasse 12) waar ik verliefd ben op de onderzetters met luipaard (ik heb een luipaard fetisj ja). Locals vertellen ons over een rel die dezelfde dag heeft plaatsgevonden en waardoor Oostenrijk zich officieel regeringsloos kan noemen. We besparen je de details want we vinden het even belangrijker dat Nederland het songfestival gewonnen heeft.

Dag 4: Royaal ontbijten

Franz Joseph, de voormalig keizer van Oostenrijk, dat was een chique peer. Of het was de invloed van zijn Sissi. Hoe dan ook, het stikt in Wenen van de klassieke koffiehuizen en banketbakkers. Sachertorte, je weet wel. Enfin, een van de hofleveranciers, al dan niet dé hofleverancier is Demel (Kohlmarkt 14). Wij mogen er komen brunchen. Dit vráágt natuurlijk om de obligate Insta kiek, onderwijl mini sandwiches, de welbekende Sachtertorte en Kaiserschmarren etend.

De rest van de dag staat in het teken van het vastleggen van een aantal interessante must-sees. Dit doen we per fiets. Aan bod komen onder andere de Österreichische Nationalbibliothek (Josefplatz 1) – Ga hier naartoe! Al ben je geen boekenwurm, het is indrukwekkend hoeveel boeken daar staan en hoe prachtig de bibliotheek zelf is-  het Operagebouw, de Spaanse Rijschool (verklaart ook de hoeveelheid paardenkoetsen), de Hofburg, het uitzicht vanaf de Stephansdom, Graben (bekende straat), de St Peterskerk, de Karlskirche, het Paleis van Justitie en de Maria Theresien platz (meer een park dan een plein). De koffie stop maken we bij Joseph Brot (hier zijn meerdere vestigingen van) en de late lunch nuttigen we bij Palmenhaus (Burggarten 1).

Ons verblijf aan wonderschoon Wenen komt al bijna tot z’n eind en we hebben geeneens de tijd gehad om het keizerlijke paleis Schönbrunn of het kleurrijke Hundertwasserhaus te bewonderen. Voor zulke grote steden moet je duidelijk een week uittrekken. ‘s Avonds schuiven we aan bij wijnbistro MAST (Porzellangasse 53). Een knus zaakje waar ze vooral natuurwijnen serveren. De volgende dag voor vertrek halen we nog een vegan ijsje bij Veganista (meerdere vestigingen, wij gingen naar Neustiftgasse 23) en nemen we alweer afscheid van deze majestueuze stad.

 

Nog een paar spots & shops die je aan je to do/see list mag toevoegen:

Bezienswaardigheden

Albertina: alles wat te maken heeft met grafische kunst en Impressionisme

Secession Vienna -The Association of Visual Artists: voor liefhebbers van Moderne Kunst. Gustav Klimt was een van de oprichters en het bizarre gebouw heeft met z’n koepel iets weg van een moskee.

Planetarium: men is 50 jaar geleden op de maan geland. Wellicht wekt dat je interesse voor ons heelal. In het Planetarium staat de modernste sterrenkijker.

Prater: het openbare amusementspark met enorm reuzenrad. Voorgenoemd planetarium bevindt zich ernaast dus dat kun je mooi combineren.

Shoppen

culi:

Meinl am Graben: Oostenrijkse en internationale delicatessen vind je hier.

Cuisinarum: als koken je hobby (of werk) is.

Jumi käse: te leuke kaaswinkel die we in een zijstraat toevallig tegenkwamen.

fashion:

Vienna Insider heeft een handige lijst met vintage shopadressen.

WE BANDITS: Koreaanse en Scandinavische labels.

Burggasse 24: conceptstore.

Radio The Labelbar: drankjes, platen, fashion.

Koffie

Kaffemik: compact en clean.

Balthasar: mooie zaak, knappe latte art.

Süssmund Kaffee: minimalistische zaak, specialty koffie.

Café EL.AN: vernoemd naar eigenaren Elke en Anna.

Phil: café en boekwinkel in één.

Lunch/diner

Edison: die lichtbak trok m’n aandacht.

Ulrich: van dezelfde eigenaren als Erich.

Mochi: Asian food!

Bar/cocktails

Krypt: mooie cocktailbar

Lamée: knappe, kleurrijke rooftop bar

Dansen

Pratersauna: strandclub slash nachtclub slash Berlijnse vibes.

Volksgarten: ‘Wir machen ein kleine tanz’.

* * *

Meer foto’s van onze trip vind je op onze Instagram!

Wij vlogen met easyJet naar Wenen. Je kunt vanaf € 30,16* de komende periode 6 dagen per week met easyJet naar Wenen vliegen, de vlucht duurt ongeveer 2uur.

*Prijs gebaseerd op een enkele reis voor één persoon bij een boeking voor twee personen. 

Deze city guide kwam tot stand in samenwerking met easyJet, Ruby Marie Hotels, 25 Hours Hotels, en Andaz Wenen (Eugen21 en Aurora Bar).
Fotografie: © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.