Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Laat de zomer maar komen! 3x de zomer op je bord

Komt ie nou, of komt ie niet? De zon heeft óf de neiging om zich te verschuilen óf ons juist te voorzien van uitzonderlijk tropische temperaturen, maar dat mag de pret niet drukken. Want, op deze plekken heb je hoe dan ook de zomer op je bord.

Culinaire trip naar Portugal met Nomads

De culinaire wereldreizigers van Nomads zijn weer op pad geweest en kwamen terug met een koffer vol inspiratie van een nieuwe bestemming. Een stuk dichter bij huis dit keer (de afgelopen keren waren Peru en Jordanië aan de beurt) en ook een van onze geliefde food bestemmingen. Namelijk Portugal. Veel verse vis, niet te duur.

Op het menu (€37 p.p.) staan traditionele Portugese gerechten als Bacalhau Abras, gezouten kabeljauw met krokante aardappelsliertjes en olijven-, gezouten makreel met groente-escabèche en tomatenwater, de bekende sardines uit blik en de Bolhinos de Bacalhau (viskroketjes). 

Begin vooral met het zuurdesembrood en de verrukkelijke zeewierboter. Ik bleef er maar van eten. Naast bovengenoemde klassiekers volgden nog een gerecht met witte en groene asperges, een tomaten/paprika riso, een stukje varkensvlees (volgens mij een soort Iberico) in een hartige saus waarvan ik het schaaltje bijna wilde aflikken omdat ik het zo lekker vond, maar per abuis vergat wat het nou was. Ik vermoed dat er port in zat. Helaas heb ik de Pulpo Açorda (gebrande pulpo, açorda met zongedroogde tomaat en een venkel citroen crème) niet geproefd, maar als je een liefhebber bent van pulpo denk ik wel de moeite waard.

We kregen twee desserts om mee af te sluiten waaronder Pudim de Arroz: gebrande rijstpudding, met komkommergel & watermeloen foam. Echter, de afsluiter waar iedereen eigenlijk met smart op zat te wachten was de Pastéis de Nata. Dat bleek uiteindelijk de verrassing om mee naar huis te nemen. Vers uit de oven en nog knapperig…mmmm.

Nomads
Oranje Vrijstaatkade 52
Amsterdam

Bewust genieten op het terras van Kitchen & Bar Vondelpark3

Wist je dat je bij Kicthen & Bar Vondelpark3 goed terecht kunt voor ‘bewuste’ gerechten? Het menu is geïnspireerd op de keto lifestyle (laag in koolhydraten, hoog in eiwitten en vetten). Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw rondje joggen voor niets is geweest als je na afloop bij Vondelpark3 neerploft. Naast de ‘bewuste’ gerechten kun je ook nog steeds kiezen voor ‘guilty pleasures’. Want hé, ze zijn de beroerdste niet daar bij Vondelpark3. Omdat ik aardig wat vegetariërs en almost vegans binnen mijn vriendenkring heb en ik juist een omnivoor ben, zijn de keuzemogelijkheden hier ideaal.

Onlangs heb ik van het nieuwe lentemenu mogen proeven en dat beviel goed. De gerechten hebben gezellige -vaak allitererende- namen die de trek aanwakkeren. Vooraf koos ik voor een Tasty Tataki -dungesneden entrecôte, komkommersalade, wakame, ponzusaus & gember-cashew crème. De gerechten hebben allemaal een Aziatisch tintje. Hou ik van. Mijn keuze voor het hoofdgerecht werd de Daring Duck. Niet per se zo spannend als de naam doet vermoeden maar lekker is ie wel. Gewoon een smakelijk stuk eendenborst in hoisinsaus (daar zwemt een eend gewoon lekker in) met prei, paksoi en shiitake.

De guilty pleasures konden we niet aan ons voorbij laten gaan en zo gebeurde het dat er een Shocking Choco – een chocoladebol met daarin een chocolade panna cotta, ijs, cake en tapiocaparels- overgoten met een saus van karamel-zeezout, op tafel verscheen. Hoogst instagrammable om daar een Boomerang van te maken, dat snap je. Ik kon het na dit chocoladegeweld toch niet nalaten om ook de Crème Brûlée van citroengras, gember en citroenblad/mangosorbet te proeven. Al zou ik ze eerder los van elkaar aanbieden want het een is niet een toegevoegde waarde op het ander. Daarvoor zijn de smaken van zowel de crème brûlée als het ijs iets te geprononceerd.

Dit allemaal kunnen nuttigen op het enorme en aangename terras aan de voet van het bekendste park van Mokum is natuurlijk helemaal top. Een hele leuke toevoeging vanaf deze zomer is dan ook dat je een plek op het terras kunt reserveren! Makkelijk via de reserveringslijn of via de website. Klik hier voor meer informatie en reserveringen.

Kitchen & Bar Vondelpark3
Vondelpark3, Amsterdam

 

Sjefietshe

Hoe zou een ras-Amsterdammer ‘ceviche’ uitspreken? Nou zo dus. We wisten al eventjes van de komst van deze parel en nu is het zover! Een aantal weken geleden opende Sjefietshe -de ceviche bar, officieel zijn deuren. Het pop-up concept van Seger Abels en een paar van zijn vrienden heeft een vaste plek gekregen. Hiep hoi! Daar word ik als ceviche-liefhebber maar wát blij van. Ceviches staan voor mij gelijk aan ‘zomer op je bord’.

De Sjefietshe boys hadden het meteen goed aangepakt want ze stonden met hun ceviche goodness huppetee op Taste of Amsterdam. Om ons daar ook een voorproefje van te geven was er een lunch waar we behalve heerlijke ceviches van gast chefs als Lars Scharp van LARS Amsterdam en Daan Damen van Serre, Hotel Okura, een ander signature gerecht van de kaart kregen. Heb je weleens ‘Fish & Waffles’ geproefd?  Dan moet je dat zeker daar bestellen! Het is de dagvangst (wij hadden Noordzeetong als ik het goed heb) in een Beurre Blanc en daar komt als ‘side’ een wafel met crème fraîche en forelkaviaar bij. Wil je toch je tafelgenoten imponeren dan kun je die forelkaviaar upgraden naar Anna Dutch kaviaar. Whatever tickles your fancy.

Als toet hadden we de Sjefietshe citroentaart. Een zeer fijne afsluiter bij deze aanwinst voor de reeds bestaande horeca in de Pijp met -niet te vergeten- prettig petit terras op de hoek van de Van Ostadestraat en de Ruysdaelkade. Zon op je bol, G&T erbij en genieten als een God in Amsterdam.

Sjefietshe
Van Ostadestraat 1
Amsterdam

Beeld: © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.