Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het voorjaarsmenu proeven bij Jacobsz

Het nieuwe menu komen proeven bij Jacobsz? Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Daar maken wij West-side meisjes het ommetje naar Oost wel voor.

Oh zo fijn

We sturen ook niet voor niets vaak familie, vrienden en kennissen naar deze fijne stek. Want fijn, dat is Jacobsz. Fijn qua locatie (historisch pand), qua interieur (uitnodigend maar niet pretentieus), qua service (altijd vriendelijk, voorkomend en kundig) en allerbelangrijkst: qua eten. Hier wordt creatief gekookt dus laten we ons graag weer verrassen. We hebben nog niet met onze ogen geknipperd en er staat knapperig brood voor onze neus en een glas ‘champagne’ van Le Petit Beaufort. Een vin naturel van Pinot Noir en Chardonnay met een bubbeltje.

Daarop volgt het eerste gerecht: Yellowfin tonijn met een gazpacho van paprika, korianderzaad en sinaasappel. Fris, met de sinaasappel die de vaak aanwezige smaak van paprika wat verzacht. Een goede start en de Von der Terrassen riesling smaakt er wonderwel bij. Daarna proeven we beide tussengerechten van het menu: Rode biet met Barba di Frate, geitenkaas en dille. De combinatie van bieten en geitenkaas zal menig vegetariër wellicht doen zuchten (want vaak voorkomend vegetarisch gerecht) maar het is een knap tafereel op het bord en ik houd nu eenmaal van het bietjes en geitenkaas-huwelijk.

Salmiak?

Het volgende tussengerecht met Iberico presa, sjalot, salmari en dragon oogt wellicht sober op het bord maar de smaak! Wat een heerlijke umami-explosie. Mals zoetig varkensvlees in een salmiak-jus (Salmari is een salmiak-likeur) en een soort ratatouille van sjalot. Tja, als je het zo hoort denk je misschien niet direct wat een mindblowing gerecht maar het tegendeel is waar. De pittige rode Delmoro uit Valencia geeft het gerecht een extra kick.

Na vlees komt weer vis: Roodbaars met aubergine, pinda en rabarber. Ja rabarber is zo’n typische seizoensspecialiteit die het goed doet in zowel zoete als hartige gerechten. Ik ben er in elk geval dol op. Er wordt een Griekse wijn bij geschonken: Roditis. Tijdens mijn bezoek aan een paar Griekse eilanden heb ik aardig wat Griekse wijnen geproefd en ik moet zeggen dat ze me best goed smaken.

Bijzondere kaas

Dan zijn we inmiddels aangekomen bij de nagerechten. Eerst hebben we nog trek in kaas dus besluiten we een kaasplank en een dessert te delen. Op de kaasplank liggen drie kazen: Fiore Oudwijker, rijpe Remeker en Shropshire Blue. De laatste is een oranje schimmelkaas.  Kaaskenners zijn vast bekend met Comissiekaas -in het Frans ‘mimolette’ genaamd en dit is daar een bijzondere variant op. Beetje scherp van smaak, dus onze favoriet van de plank is de romige Fiore Oudwijker.

Port is wat mij betreft de beste vriend van kaas. We krijgen een glas 10 Year aged Tawny, Vale d. Maria, een perfecte keuze. Het dessert van ananas, witte chocolade, rooibos en anijs wordt vergezeld door een Jurançon, Lapeyre met frisse zuren en tonen van geconfijt fruit. Wat ik noem een ‘lichte dessertwijn’. Eentje waarvan ik graag het hele glas opdrink.

Wees er snel bij als je dit menu nog wilt proeven want Jacobsz maakt zich alweer op voor het volgende menu. Maar, wat je ook op je bord krijgt, een avond bij Jacobsz is hoe dan ook genieten en dat moet je jezelf af en toe even gunnen.

Jacobsz
Ringdijk 1
Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.