Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Volle Franse smaken bij Hoofdstad Brasserie

We waren al een tijdje niet meer bij Hoofdstad Brasserie geweest. Na het vertrek van chef Alex Haupt werd het concept namelijk omgegooid en kun je nu bij de fijne brasserie -die deel uitmaakt van Hotel De L’Europe- terecht voor een menu met volle Franse smaken.

Frans feest der herkenning

Aan het roer van alle gastronomische afdelingen van De L’Europe staat nu Executive Chef Tjaco van Eijken (chef Bas van Kranen van Bord’Eau runt zijn eigen afdeling, gesteund door van Eijken), een chef die onder andere lange tijd voor Alain Ducasse heeft gewerkt. Dan weet je als chef wel wat de klassieke Franse keuken inhoudt. Veel van de brasserie-klassiekers zoals Escargots à la Provençale, Steak Tartare, Vol au Vent, Canard à L’Orange en Sole Meunière zijn dan ook vertegenwoordigd op het menu.

‘Tout est meilleur avec du beurre’

Dit is de uitspraak van een bevriende Franse chef en ja, ik moet toegeven dat roomboter toch een onmisbaar element is in de Franse keuken. In de gerechten die ik bij Hoofdstad Brasserie proef is men ook scheutig geweest met de boter, dus maar goed ook dat ik er wat sportlessen tegenaan heb gegooid. Alles voor de balans hè. De ‘La Ratte’ aardappelen die als bijgerecht mijn al in boter gebakken zeetong vergezellen smaken dankzij de boter ook net als die van mijn opa vroeger.

De zeetong is mijn hoofdgerecht. Een vissoort waar je mij voor wakker kunt maken. Naast tarbot, dorade en zeeduivel. Daarvoor genoot ik van Gravad Lax met venkel/grapefruit salade en vanillecrème. Een mooie verhouding van zoet-ziltig, fris en romig. Mijn keuze voor vis in plaats van andere ook zeer aanlokkelijke gerechten is omdat het wat lichter is, maar ik vond het nog behoorlijk lastig daar de Vol au vent met kreeft en zwezerik en de Canard à L’Orange vanaf de menukaart mijn naam leken te schreeuwen. Enfin, ik wist dat ik ruimte moest overhouden voor het dessert…

Baba au Rhum naar mijn hart

Het was namelijk niet één dessert. Deze gulzige dames (mijn tafelgenoten en ik) proefden voor de vorm even alle nagerechten op de kaart (behalve de kaasplank want dat werd anders echt too much). De Baba au Rhum is een dessert wat net als de Crèpes Suzette aan tafel wordt klaargemaakt. Zoals het heurt. Eigenlijk mocht ik tijdens deze te gekke lunch even geen alcohol maar indirect kreeg ik met beide desserts mijn portie rum en Grand Marnier wel binnen. Ik kon er van blijven eten!De Baba au Rhum is een absolute topper: het gebak luchtig en sponzig om de rum (overigens Nederlandse Union 55, vind ik dan weer leuk) goed te absorberen. Het bittertje van kumquats en de boeren-vanilleroom maken het een Baba au Rhum naar mijn hart. Kon me niet meer heugen wanneer ik die voor het laatst zo lekker heb gegeten!

Ben jij een fijnproever met een liefde voor de klassieke Franse keuken? Een 3-gangen Bib Gourmand menu heb je al voor €37. Reserveer snel hier een tafel! Houd ook de website van Hoofdstad Brasserie in de gaten voor nieuws en events. Onlangs nam de brasserie deel aan Goût de France: een festival om in vijf wereldcontinenten de Franse gastronomie te vieren, geïnitieerd door het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.