Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zal DGTL het eerste circulaire festival ter wereld worden?

Als we één festival moeten noemen wat als kick off van het festivalseizoen geldt dan is dat wel DGTL. Het internationale festivalconcept van Apenkooi Events (met edities in Spanje, Chili, Brazilië en Israël) heeft niet alleen een insane goede line-up maar zet ook het juiste voorbeeld omtrent duurzaamheid. Het doel is zelfs om van DGTL in 2020 het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld te maken. Dat doet DGTL op inspirerende wijze, waarvan wij vinden dat je daar als festivalbezoeker ook meer van moet weten.

Closing the Food Loop

Voor ons, enthousiaste foodies, is het altijd interessant om te zien wat de food courts op festivals te bieden hebben. Er is daar een flinke ontwikkeling gaande, maar DGTL zette in 2016 al de toon om volledig plantaardige maaltijden te bieden. Elk jaar wordt er een extra stap naar de duurzaamheid van het voedselaanbod gezet. Zo introduceerde DGTL vorig jaar ‘s werelds eerste circulaire food court, waarbij voedselafval werd omgezet in compost en wordt dit jaar het hele voedselsysteem omgedraaid. In plaats van voedselverspilling te gebruiken voor compost, gebruikt het festival onverkochte en verspilde producten om hun (vleesvrije) maaltijden mee te koken. DGTL draait hiermee – samen met The Food Line-UpInstock en de Revolution Foundation – het systeem om. Het menu is niet langer gebaseerd op wat bezoekers zouden willen eten, maar op die 30% van de producten die nooit wordt gegeten, afkomstig van de beschikbare reststromen van lokale voedselketens.

Hardcup systeem

Wegwerp cups zijn op menig festival een bron van ergernis terwijl dit makkelijk kan worden opgelost met een hardcup systeem. Als DGTL-bezoeker zul je je drankjes geserveerd krijgen in herbruikbare hardcups. Dit bespaart niet alleen een enorme hoeveelheid plastic afval, maar maakt ook dat je zelf gaat reflecteren op je huidige “lineaire” gedrag (take-make-waste) en het geeft een nieuw perspectief op het hergebruik van kostbare hulpbronnen. Het eten zal ook geheel volgens duurzaamheidsprincipes worden geserveerd op biologisch afbreekbare borden.

Recycle Hub

Een groots festival wat wordt bezocht door tienduizenden bezoekers produceert een afvalberg van jewelste. Zou je denken. Want dat hoéft namelijk niet! DGTL heeft de afvalstroom al in zoverre weten te beperken dat het al 7 keer minder afval produceert dan elk ander festival. Komende editie zul je dan ook geen vuilnisbakken op het terrein tegenkomen. Afval wordt door DGTL niet langer beschouwd als materiaal dat moet worden verbrand of gestort, maar als een verzameling aan waardevolle grondstoffen. Het festival biedt drie centrale ‘Resource Collection Points’ voor bezoekers, om een ​​hoge mate van recycling van grondstoffen te garanderen. Alle grondstoffen moeten daar worden verzameld, gereed gemaakt voor scheiding en verwerking. Op het terrein en zichtbaar voor alle bezoekers, zal het festival alle grondstofstromen sorteren, opschonen en verwerken in hun “Recycle Hub“. Ook zullen er in plaats van de op festivals gebruikelijke DIXI’s, composttoiletten worden ingezet, genaamd KAKIS.

En wat nog meer?

De duurzaamheidsstrategie van DGTL heeft nog meer te bieden. Ook interessant om even uit te lichten zijn de innovaties in samenwerking met Innofest. Het bedrijf gebruikt toonaangevende Nederlandse festivals als proeftuinen voor innovaties, en verandert hun festivalterrein in living-labs. Zo zullen er tijdens DGTL drie concepten worden getest: Litti – een aansteker en asbak in één, Calix – 3D geprinte bekerhouders voor festivalbezoekers en Mobiele Stroom – een voorziening die biogas gebruikt om energie op te wekken, ruimten te verwarmen en lucht te circuleren.

En, het festival wil ook iets teruggeven aan de stad. Drie studenten van het masterprogramma MADE (Metropolitan Analysis, Design and Engineering van de TU Delft en de WUR) zullen daarom een circulair en modulair object ontwerpen dat een permanente plek krijgt op de NDSM-werf. De constructie zal tijdens het festival functioneren als festivalverlichting. Na het festival wordt de structuur opnieuw vormgegeven om permanent een stedelijke functie te vervullen: openbare verlichting op de NDSM-werf, die de openbare ruimte van de stad Amsterdam verrijkt.
Verder zullen de artiesten die op DGTL optreden zo duurzaam mogelijk worden vervoerd en gehuisvest. Dit doen ze door elektrische voertuigen in te zetten en de artiesten onder te brengen in het circulaire Hotel Jakarta.

Als je het ons vraagt staat er nog maar weinig in de weg om van DGTL het eerste circulaire festival ter wereld te laten worden. Wat denk jij?

DGTL Festival
19-20-21 april
NDSM-werf
Amsterdam

 

Beeld: ©DGTL, Tom Doms, Tim Buiting, Jordy Brada
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.