Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: de fluffy pizza’s van nNea, laidback lunch bij Vanderveen en diner met uitzicht op de Dam bij De Roode Leeuw

Toe aan een smakelijke break? Lees dan in deze kakelverse Food Feed waar we afgelopen tijd aanschoven:

De fluffy pizza’s van nNea

Ik moet altijd erg lachen om de quote: “I love you, but I love pizza more“. Op dagen dat je je lief achter het behang wilt plakken zal dit zeer zeker het geval zijn. En al helemaal als je de pizza’s van nNea hebt geproefd. Man, man, wat zijn die pizza’s daar toch een feest. De pizzadeegmeester en medeoprichter, Napolitaan Vicenzo Onnembo, wil met zijn pizza’s een pizza renaissance in gang zetten. Waar de receptuur van de authentieke Napolitaanse pizza’s afstamt uit begin 18e eeuw, experimenteren de pizzabakkers bij nNea (wat overigens een afkorting is van New Neapolis) met het deeg.

Zo hebben de deegmeesters van nNea een deeg bedacht wat 38 uur rijst. Het resultaat hiervan is een heerlijk licht deeg met opstaande rand, ofwel een fluffy pizza die de perfecte basis vormt voor zowel wat klassiekere als vernieuwende toppings. Wat te denken van bijvoorbeeld de ‘Kaas ‘n Cactus’ met Ricotta, blue di bufala, parmigiano reggiano, fior di latte, cactus confiture en walnoten, of de ‘Cabo Noord’ met kabeljauw, taggiasche olijven, piennolo tomaten, fior di latte di Agerola, gefrituurde kappertjes en citroen? Een simpele pizza Marinara (vegan) heb je al voor €8.

Terwijl je wacht tot jouw goddelijke pizza uit de Fazzone oven komt, drink je een lekker glas wijn uit Campanië. Zorgvuldig voor je uitgezocht door sommelier Gianluca Pio. Het grotendeels vulkanische gebied rondom Napels, is namelijk een van de oudste Italiaanse wijnregio’s met druivensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Oh, en ondanks dat ze bij nNea een beetje wars zijn van tradities, is er wel een strenge regel wat betreft het aansnijden van je pizza: deze knip je met de gulden pizzaschaar. En daarna is het gewoon genieten geblazen.

nNea
Bilderdijkstraat
Amsterdam

Laidback lunch bij Vanderveen

Voor wie een beetje bijhoudt wat de status is van de Amsterdamse winkelstraten weet dat de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid altijd bezig is met verbetering en vernieuwing. Zo kan het gebeuren dat de ene horecagelegenheid waar je nog dacht heen te moeten gaan alweer vervangen is door iets nieuws. We hadden al een tijdje weinig meer gehoord over Teng Janssen, een restaurant waar de sous-chef van het Mallorcaanse fusion restaurant Canela zijn gerechten aan het Nederlandse publiek voorschotelde. De meningen waren verdeeld (de meest voorkomende klacht: goed eten maar te kleine porties) en de zaak was blijkbaar geen lang leven beschoren.

Nu zit daar Vanderveen Bar & Kitchen. Een all-day concept waar je van ontbijt tot diner plaats kunt nemen op een bank, velvet kruk of vintage design fauteuil. De zaak is uitnodigend, voelt als een huiskamer van de buurt en daar zullen de bewoners van de Beethovenstraat het roerend mee eens zijn. Het is er aardig druk als wij er op een woensdagmiddag neerstrijken. Een groep kakelende brugklasmeisjes confisqueert de tafel naast ons om hun vrije schoolmiddag in te luiden.

Wij hebben ons in een hoek op de bank genesteld en bestellen verschillende gerechten van de kaart die we gaan delen. Ik heb de softshell crab met yoghurtsaus gespot. Die zit ook bij het visplateau dus besluiten we daarmee te starten. Een glas bubbels erbij om de smaakpapillen aan te wakkeren. Het is immers ‘woensdag breek de week’. Hierna willen we een paar ‘specials’ proeven: namelijk befaamde deli gerechten die refereren naar de historie van de straat, zoals de ‘Rueben on Rye’ en de Lobster Roll (vergezeld door zoete aardappelfriet voor een eigentijdse twist). De klassieke Rueben sandwich met pastrami, zuurkool en Emmentaler is een flinke jongen, dus bestel die vooral als je veel trek hebt. Vol maar voldaan is er geen ruimte meer voor het aangeboden dessert. Dus komen we weer terug. Want de Italiaanse barman heeft ons een Espresso Martini beloofd. En die lusten we maar al te graag.

Vanderveen Bar & Kitchen
Beethovenstraat 27 a
Amsterdam

Diner met uitzicht op de Dam bij De Roode Leeuw

Of we bij de St Nicolaaskerk willen verzamelen om in ouderwetse stijl naar het onlangs vernieuwde De Roode Leeuw gebracht te worden? We voelen ons welhaast toerist in eigen stad. Op het afgesproken punt worden we opgehaald door een paardenkoets! Zo zitten onze royals er dus ongeveer bij met koninklijke gelegenheden. Het heeft wel wat, zo’n tour door de binnenstad. Het tempo is minstens zo rap als met de fiets en voor we het weten staan we op de stoep op het Damrak voor De Roode Leeuw. Voor ons Amsterdammers is het Damrak zelden een locatie waar we voor zouden kiezen om te gaan eten. Teveel tourist traps. In het geval van dit ruim 100-jarige icoon mag je best een uitzondering maken. De brasserie onderging de grootste transformatie tot nu toe, met als doel om juist ook de locals weer naar binnen te verleiden.

Bij binnenkomst zie je gelijk het logo in de vloer getegeld. Dat heeft altijd iets historisch en chique. Iets wat je ook vaak ziet bij de oude Parijse brasseries. En laat dit net de sfeer zijn die de gerestylede brasserie De Roode Leeuw wil uitstralen. De stalen constructie van de serre en het frisse interieur (van de hand van gerenommeerd interieur-architecte Evelyne Merkx) geven de zaak meer allure.

Op het menu staat Hollandse Haute Cuisine. De trend voor de nieuwerwetse Hollandse keuken heeft ook haar weg hiernaartoe gevonden en vertaalt zich in interessante smaakcombinaties waaronder in een tussengerecht van rogvleugel in palingbouillon met oesterzwam en krokante spitskool en een dessert van tonkabonen, rabarber, advocaat en crumble. Om het diner af te sluiten krijgen we een fotogenieke cocktail: de cotton candy gin. Het hoekje op het Damrak hoef je niet meer voorbij te lopen maar ga er juist zitten in die fijne serre en aanschouw de reuring van de stad.

De Roode Leeuw
Damrak 93-94
Amsterdam

 

Beeld: ©The Digitalistas, Vanderveen Bar & Kitchen
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.