Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Carstens is zoals wij Dutch Cuisine graag zien

Wat is (New) Dutch Cuisine nu eigenlijk? Kunnen wij als land van boeren en handelaren wel spreken van een culinair erfgoed? Niet zozeer zoals andere landen dat kunnen en toch zijn getalenteerde chefs de Dutch Cuisine steeds duidelijker aan het propageren. We hebben namelijk mooie ingrediënten, rechtstreeks van het land, en een brede multiculturele invloed die ervoor zorgt dat Nederland nu wel zeker een culinaire bestemming wordt.

Hollands Glorie
Afgelopen week is Brasserie Carstens officieel open gegaan. Het restaurantconcept van Maik Kuijpers -voormalig Head Chef van De Librije***- zetelt in het onlangs gerenoveerde Park Plaza Victoria Hotel tegenover Centraal Station. Net zo aan het eind van 2018 reden we naar de Lindenhoff in Baambrugge voor een bijzonder farm-to-table diner en tevens voorproefje van wat er bij Carstens op het menu zou staan. Buiten was het al behoorlijk aan het vriezen (de accu van m’n auto besloot het een paar uur eerder te begeven), maar aangekomen bij de Lindenhoff werden we warm verwelkomd met bubbels en Platte Zeeuwse oesters met zuurkool en spek in een té knusse setting. We schoven aan bij de lange tafels met schapenvachten en werden verrast door een fantastisch staaltje Hollands Glorie op ons bord.Ceasar Boerenkool
Gerechten die welbekend zijn zoals bijvoorbeeld een Ceasar Salad, maar dan met boerenkool (ik wil geen andere Ceasar Salad meer, zó lekker!). Of een garnalencocktail geserveerd in krokante kropsla en een Surf & Turf van dungesneden kalfstong met gebakken langoustine, gepofte krootjes en zure room. Als hoofdgerecht verscheen een stoof van varkenswang van Baambrugs big op tafel en gelakte geitenschouder met V.O.C kruiden, begeleid door stamppot met zure room en dragon.

A trip down memory lane
Het dessert was voor mij echt een trip down memory lane want na de kaasplank van Hollandse boerenkazen volgde een speculaastaartje met advocaat van het ei van de zwarte kip. Advocaat was standaard mijn oma’s borreltraktatie en als kind wilde ik altijd meedoen met de volwassenen. Daar had oma iets op bedacht: een theelepel van de goudgele eierlikeur met heel veel slagroom. De smaak van advocaat bracht deze mooie herinnering weer naar boven. Dat is nu het mooie aan eten; het creëert fijne herinneringen of haalt ze juist weer even terug.

Carstens kan wat ons betreft bijna niet anders dan een succes worden. Het is hoe wij Dutch Cuisine graag zien en ik zou eenieder die mij vraagt wat deze ‘nieuwe Hollandse keuken’ precies inhoudt dan ook ten zeerste aanraden een bezoek te brengen aan Carstens. Vanaf 1 maart is de brasserie ook geopend voor de lunch. Reserveren doe je hier.

 

Carstens
Hasselaerssteeg 1
Amsterdam

 

Beeld: ©The Digitalistas

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.