Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: tjirpend naar de Kanarie Club, klassieke kost bij Café Americain en aan de bingo bij La Lotteria

Jaaaa daar is ie dan! De eerste Food Feed van het jaar. Lees hier waar we afgelopen maand aanschoven.

Tjirpend naar de Kanarie Club

De Kanarie Club is een oude bekende. Eentje waar je regelmatig terugkomt als je de drukke Foodhallen wilt ontvluchten, op zoek bent naar een fijne flexwerk-plek of uitgebreid wilt lunchen na een shoprondje Ten Kate markt/Kinkerstraat. Tegenwoordig kun je ook de tropisch ogende, als zwembad vermomde vogelpoel (de Pool bar) op de eerste verdieping afhuren voor je Bday bash of bedrijfsborrel.

Wij vallen op de avond dat we hier gaan eten met onze snavels in het vogelzaad. De nieuwe menukaart is nèt geïntroduceerd en we mogen als eersten daarvan proeven. Onder het genot van een glas bubbels van het huis bekijken we alvast de wijnkaart en oh yeah, mijn lievelingswijn staat erop: Bacca Nera. Sinds ik deze rode wijn een paar jaar geleden voor het eerst dronk wil ik alleen nog maar rode wijnen uit Puglia, en dan het liefst Primitivo of Negroamaro. Deze wijn is een combinatie van beide druivensoorten. Naarmate je vaker wijn drinkt ontwikkel je bepaalde voorkeuren en voor deze wijn kom ik m’n bed uit, van de bank af, fiets ik met liefde een ommetje door een regenbui (zelfs dat)…enfin, elke plek die deze wijn serveert staat bij mij al 1-0 voor.

Terug naar het menu. Vooraf nemen we de Ceviche van zalm gemarineerd in tijgermelk, met maïs en guacamole en de Gerookte eend met peking eend bitterbal, hoisin en sesam. Beiden goede smaakopwekkers voor de hoofdgerechten. Omdat het buiten guur is neigen we naar ‘comfort food’. Ik kies voor de USA Sucade (wat je niet zoals ik eerst deed moet verwarren met draadjesvlees want dit is wat de Amerikanen ‘brisket’ noemen) met aardappelmousseline, Madeira jus en kalfswang, en mijn tafelgenote voor de Parelhoen, polenta en saus van specerijen en sherry. Onze borden gaan schoon op.
Omdat hierna nog een dessert komt zijn we maar wat blij dat de gerechten in proportie zijn zodat je na drie gangen niet tonnetje rond van tafel rolt maar juist tjirpend wegfladdert. Het huisgemaakte romige vanille-ijs met een (perfecte!) amandeltuile en karamelsaus is om je vingers bij af te likken en het Gin & Tonic dessert de ideale oplossing voor een Dry-January cheat.


Wat zeggen ze altijd over dat vogels altijd terug naar hun nest vliegen? Dus dat.

Kanarie Club
Bellamyplein 51
Amsterdam

___________________________________________

Klassieke kost bij Café Americain

Met klassieke kost is niets mis. Integendeel. Soms heb je gewoon geen zin in poespas maar in simpel doch goed bereide gerechten. ‘Klassiek’ past ook bij de entourage van Café Americain, behorend tot het monumentale Americain Hotel aan het Leidseplein. Het prachtige Art Deco interieur trekt al sinds de jaren ’50 een intellectuele en artistieke scene. Met het DeLaMar theater als buurman wordt daarom ook ingespeeld op de theaterbezoekers met daarop afgestemde menu’s. Elke vrijdagavond is er live jazz muziek en dan waan je je in een on-Nederlandse setting waar de tijd even heeft stil gestaan.

De centraal gelegen locatie trekt nog erg veel toeristen maar ook als local is het hier goed toeven. Ik vind Café Americain een ideale spot waar je met je familie of schoonfamilie kunt dineren. Je kunt er in ieder geval een goede indruk mee achterlaten.
Wij togen er met vier meiden naartoe en genoten er onder meer van de heerlijke Steak Tartare -aan tafel bereid, er word je van tevoren gevraagd naar de garnituren- die voor een voorgerecht in een royale portie komt (top!). Als hoofdgerecht kozen we respectievelijk voor de Steak Americain (ossenhaas), het Haantje en de Boeuf Bourguignon. De twee laatste gerechten kunnen hit or miss zijn maar waren een absolute hit. Mijn haan (Poussin op z’n Frans) was perfect bereid met een krokante huid, sappig en mals vlees waar de smaak van de tijm en rozemarijn lekker was ingetrokken. Als ik trek heb ik kip is dit precies zoals ik ‘m wil. Met Frites van Zuyd on the side. Al onze gerechten werden geserveerd in een gietijzeren pannetje (heerlijk Bourgondisch en gezellig vind ik dat) en wederom waren het flinke porties. Mits je een grote eter bent, voldoen twee gangen ook wel. Omdat we toch het totaalplaatje van een diner bij Café Americain wilden ervaren ontkwamen we niet aan het dessert. Zodra ik de Tarte au Citron van het Vlaamsch Broodhuys op de kaart zag staan was mijn keuze snel gemaakt.

Café Americain
Leidseplein 28
Amsterdam

___________________________________

 

Aan de bingo bij La Lotteria

Als een nieuw geopend restaurant ‘La Lotteria’ heet willen wij natuurlijk wel de gok wagen om te proeven. En zo geschiedde. La Lotteria, een Italiaanse Osteria, is gevestigd in het compleet gerenoveerde pand van de Goede Doelen Loterijen en is het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland volgens de BREEAM richtlijnen. Dat zegt je misschien niet zoveel maar laten we zeggen dat het pand voldoet aan het label ‘groen’ – er wordt gebruik gemaakt van groene stroom, er zijn zonnepanelen, klimaatplafonds voor verwarming & koeling, LED-verlichting, een daktuin van 550m2 met bijenkast en wormenhotel, meubels en materialen zijn gerecycled/hergebruikt etc.

Maar, er is nog een ander gegeven wat La Lotteria interessant maakt, namelijk dat het restaurant samenwerkt met The Colour Kitchen, een horecaonderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geeft hun talenten te ontwikkelen. De pay off is daarom ‘No food waste, no social waste’. Tevens bleek er op deze locatie in de Prinses Irene-buurt (vlakbij de Zuidas) geen goede Italiaan te zijn, dus voor de buurtbewoners is de Osteria ook een welkome toevoeging. Het restaurant is ruim, het interieur uitnodigend en het personeel vriendelijk.

In Italië zijn osteria’s buurtontmoetingsplekken voor locals en toeristen waar betaalbare, doorgaans traditionele gerechten en een brede keuze aan wijnen wordt geboden. Precies wat La Lotteria ook wil bieden aan haar gasten, en wanneer je er gaat eten maak je ook nog eens kans op een herhaalbezoek. Elke dag kunnen alle gasten een lootje trekken en de winnaar mag gratis met twee personen komen lunchen of dineren. Wij maakten tijdens ons bezoek bij het openingsdiner ook kans op een tweede bezoek en leuke troostprijzen met een heuse bingo (stiekem vind ik bingo’s best heel leuk)…Helaas niets gewonnen maar wel genoten van een entertainende avond, gevarieerde antipasti, Ravioli di ricotta e spinaci, crumble all’arancia, salsa barbecue (ravioli gevuld met spinazie en ricotta, sinaasapple crumble en bbq salsa -die ik een tikje te al dente vond), Cotoletta di vitello con alici e capperi al limone (kalfsschnitzel, citroen, ansjovis en kappers – en nee, een schnitzel is niet per se gepaneerd maar een platgeslagen stuk vlees) en als toet een combinatie van tiramisu en Limoncello cheesecake.

La Lotteria
Beethovenstraat 200
Amsterdam

Beeld ©The Digitalistas
0
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.