Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Bar Fisk’s wijnmenu, ontbijten bij Madam Pancake en Frank’s smoked smaakmakers

Wijn en spijs, de beste pancakes van de stad en smokey goodness die onmisbaar is bij de kerstdis. Je leest het allemaal in deze Food Feed. Eet smakelijk.

Bar Fisk’s wijnmenu

Bar Fisk was een van onze favoriete nieuwkomers in 2017. Een ongedwongen restaurant waar je tot laat lekker Mediterraan kunt eten en cocktails drinken; een stukje Tel Aviv in de Pijp. Vis (Fisk betekent nml ‘vis’ in het Zweeds) speelt hier wel de hoofdrol in de gerechten maar ook als je vlees of vega wilt staat er wel wat voor je op de kaart.
De nieuwe troef is dat je nu ook een wine tasting menu kunt doen met enkel Israëlische wijnen. Israël is als wijnland nog een ondergeschoven kindje en dat is zonde! Voldoende zon om die druiven te laten rijpen en daar smakelijke wijnen mee te maken. Als je houdt van Italiaanse en Griekse wijnen zul je van het Israëlische druivennat ook blij worden want die houden daar een beetje het midden tussen. Vind ik.

Mede-foodie Vivian (The Daily Dutchy) en ik kozen ook de perfecte koude maandagavond om op te warmen in Mediterrane sferen bij Bar Fisk. Het eerste glas wijn -een Sauvignon Blanc/Viognier uit Galileo (Galil Mountain White) vergezelt een amuse van gerookte makreel en rode bietencarpaccio. We houden dezelfde wijn voor het voorgerecht: witte tonijntartaar met rode grapefruit, chili mayo en pistache. Ons bord gaat schoon op. Ondertussen verschijnt ook een verse broodstengel met sesam (Jerusalem bread) en twee dips en ingelegde groente op tafel. Dan volgt een salade van gepekelde zeebrasem met romaine sla, venkel, olijf en granaatappelpitten. Zout, zoet, zuur en bitter bij elkaar maar toch het minst geliefde gerecht van de avond. Erbij wordt een Riesling (Gamla Winery) geschonken, wat dan weer wel een zeer aangename wijn is.

De gebakken calamari met tahini, bloemkool en verse oregano maakt dat weer goed. Een gerecht wat mij herinnert aan Zuid-Frankrijk. Niet iedereen is dol op calamari (niet te verwarren met de rubberachtige gefrituurde inktvisringen) want het is een wat vlakke smaak, en het dient ook mals te zijn. De geroosterde bloemkool en tahini geven het een ietwat bittere smaak die wordt opgevangen door een volle Chardonnay (‘Odem’ Yarden).
Van vis gaan we over op vlees. ‘Pulled’ duck met spätzle, citroen en een pluk verse kervel. Heerlijk herfstig. Een rode Sangiovese (Italiaanse druiven gedijen goed in Israël, zo blijkt) in het glas. Niks meer aan doen.

Gang 5 is een op de huid gebakken zeebaarsfilet met kikkererwten, chili en een groene kruidensaus. Hierbij krijgen we een Chardonnay/Sauvignon Blanc (‘Katzrin’ Yarden). Elke wijn doet precies z’n werk bij dit menu: het gerecht balanceren of aanvullen. De dessertwijn (Gewürtztraminer, Yarden, Golan Heights) die wordt geserveerd bij de ‘Malabi’ – een soort panacotta van yoghurt, kokos, rozenwater en pistache (rozenwater heeft wel een specifieke smaak waar wij niet per se fan van zijn)- en Kataifi van geitenkaas, ricotta, oranjebloesem, honing, pijnboom- en pompoenpitten (die is dan weer heerlijk!) is niet te zoet en verbindt de zoete en hartige onderdelen van dit dessert met elkaar.

Ben je ook benieuwd naar Israëlische wijnen? Dan is dit echt een aanrader! Bar Fisk is overigens ook een leuke plek om met een date te gaan eten.

Bar Fisk
Eerste Sweelinckstraat 35
Amsterdam

___________________________________________

Ontbijten bij Madam Pancake

Of ik om 7:45 wil komen ontbijten bij Madam Pancake. Jeetje, da’s wel heel vroeg voor iemand die je als het tegengestelde van een early bird kunt beschouwen (mijn wekker gaat meestal pas om 8:00 mits er een vlucht gehaald moet worden of iets anders wat enorm dringend is dat ik er vroeg voor uit de veren moet). Toch blijkt dat ook ik met de belofte van een pancake ontbijt in het verschiet uit mijn warme bed te lokken ben. Dus sta ik bij ochtendgloren (maar voor de meeste mensen een heel normaal tijdstip om te ontbijten), op de Wallen. De Lange Niezel om precies te zijn. Waar je ook andere prettige zaken als Cannibale Royale en Xampanyeria Centra kunt vinden. De Wallen zijn onderhevig aan gentrificatie en ondanks dat dit niet elke Amsterdammer zal bekoren vind ik de komst van uitnodigende horecazaken op deze plek juist een goede ontwikkeling.

Hier zat eerst -hoe verrassend- een sexshop. Doe mij maar pancakes hoor, want er zitten nog genoeg aanbieders van plezierige speeltjes in de wijde omtrek en mijn maag wordt ook graag geplezierd. Niet alleen met zalige, fluffy pancakes bovendien. Er wordt ook lustig op los gebakken bij Madam Pancake: wat dacht je van taarten, luipaardcake (ik herhaal: luipaardcake! De print hè, niet het dier), brownies, koeken…etc.? Breakfast bowls zijn hier evengoed te bestellen voor degenen die dat prefereren.

Heel even terug naar de pancakes. Perfect gestapeld met een topping als ware het kunstwerkjes of DIY waarbij je zelf kiest (er zijn ook glutenvrije, matcha en vegan pancakes) welke pancake je voorziet van een zoete of hartige topping. Allemaal met liefde en kunde gemaakt door chef Mohamed Mahraoui (Bo Cinq, Pita Queen). Nu kan ik zelf aardige pancakes bakken (naar recept van Nigella Lawson, niet te mislukken en echt awesome) maar als ik dan buiten de deur de pancake-trek wil stillen weet ik nu waar ik heen moet. En voor die luipaardcake natuurlijk ;)

Madam Pancake
Lange Niezel 18
Amsterdam

__________________________________________

Frank’s Smoked Smaakmakers

Alle kerstkalkoenen verzamelen!! Ben jij de uitverkorene voor het bereiden van het kerstdiner? Frank’s Smokehouse to the rescue! Wederom heeft Frank Heyn, het sympathieke brein achter Amsterdam’s bekendste ambachtelijke rokerij Frank’s Smokehouse, graangevoerde biologische kalkoenen uit het Franse dorp St Gervais en Bélin gehaald. Dat is me het kalkoentje wel hoor, gerookt op Hickory-hout en zo mals en sappig. Mmmm!

Wij hebben even voorgeproefd, dat begrijp je. En behalve kalkoen (het was met Thanksgiving) ook ander lekkers in Frank’s restaurant. Want in de ruim twintig jaar dat de voormalig ingenieur zich heeft toegelegd op het maken van smokey goodness was er enkel een rokerij/winkel. Tot vorig jaar. Frank’s Smokehouse opende drie stappen van de rokerij een deli en restaurant. Daar genoten we na een bezoek aan de rokerij van toast met gerookte wilde zalm, een terrine van gevogelte met paddestoelen en eendenrillettes, kalkoen met bijbehorende side dishes (een beetje van de vulling, zoete aardappelpuree, aardappelgratin, ‘gravy’, haricots verts omwikkeld met pancetta en cranberrycompote) en een chocolade moeulleux als toet.

Frank’s Smokehouse is je one-stop-shop voor ambachtelijk gerookte lekkernijen. Of dit nu vis, vlees of vega is.

Frank’s Smokehouse
Oostenburgervoorstraat 1
Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.