Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vlaamsch Broodhuys: brood, Bourgondisch eten en vooral veel liefde

Als halve Française heb ik van kleins af aan geleerd wat goed en lekker brood is. En ook al smeerde mijn moeder vroeger met liefde boterhammen voor me, de kleffe, Hollandse boterham is nooit zo mijn ding geweest. Doe mij maar een knapperige korst en luchtig zuurdesem deeg. Dimitri Roels, zelf half Belgisch, vond dat het brood-assortiment in Nederland beter kon. Een brood-revolutie was ontketend.

Broodwinning
Dankzij Dimitri en zijn vrouw Diante kunnen we sinds 1996 genieten van écht goed brood. Eerst waren het de restaurants die het brood van het Vlaamsch Broodhuys op de tafels introduceerden en langzaamaan werden de broden omarmd door de consument. Als je het verhaal van Dimitri en Dian hoort weet je dat er enorm veel liefde en passie in hun product zit. Ze hebben het bedrijf vanaf scratch samen opgebouwd en zijn altijd trouw gebleven aan zichzelf. Die authenticiteit is, als je het mij vraagt, het geheim van hun succes. Onderstaande video is een mooie samenvatting:

Meer dan brood
Met een achtergrond als chef was het natuurlijk een kwestie van tijd tot het bij Dimitri begon te borrelen om ook meer dan brood te kunnen bieden in zijn zaken. Het openen van een nieuwe zaak op de Middenweg in Oost was het uitgelezen moment om het concept uit te breiden, dus zo geschiedde. Op deze locatie van het Vlaamsch Broodhuys kun je alle vertrouwde producten vinden en nu ook uitgebreid (warm) lunchen en dineren. Op een heerlijk huiselijke manier, alsof je bij Dimitri en Diante aan tafel aanschuift. Dat was ook precies wat wij deden een paar weken geleden toen we mochten komen proeven van de uitgebreide kaart.

Zoals thuis
Dimitri en Diante wilden geen hoogdravende gerechten maar een menu wat naadloos aansluit bij het Vlaamsch Broodhuys. Diverse soorten brood met olijfolie, hummus en tandoori crème om te smeren of dippen mogen natuurlijk niet ontbreken. Crudité met een frisse kruidendip, burrata met tomaat, gegrilde paprika, tomatenvinaigrette en basilicum-olie met ansjovis en een bord charcuterie waren de appetizers van de Bourgondische lunch die zou volgen.

Zo moet je de ambachtelijke garnalenkroketjes naar recept van Sergio Herman absoluut proeven, zó lekker! Dat is even terug naar Dimitri’s Zeeuws-Vlaamse roots. Na het eten van de kibbeling van Pladijs valt alle andere kibbeling die je ooit at in het niets. Een krokante Panko-korst en tartaarsaus: niets meer aan doen.
Andere huiselijke gerechten -en tevens Dimitri’s favorieten- zijn het Belgisch Stoofvlees en de Kalfs Blanquette. Geserveerd in van die knusse pannetjes. Comfort food van de bovenste plank. Heerlijk!

Nog iets toe
Het rogge-krentenbrood past natuurlijk perfect bij een kaasplank, dus ook die kregen we te proeven. Waarna de zeer copieuze lunch werd afgesloten met Dimitri’s dessertfavoriet: luchtige cream cheese in een bowl met speculaas crumble en rood fruit.
Heb je liever een Espresso Martini toe? Of een andere cocktail? Ook dat kan. De Ketel One flessen staan klaar om ‘in the mix’ te worden gegooid. De zaak in Oost heeft ook een loungeruimte beneden die afgehuurd kan worden. Heb je gelijk weer een adresje voor die boozy brunch met vrienden ;)

Vlaamsch Broodhuys Oost
Middenweg 43
Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.