Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wat betekent muziek voor jou?

Altijd heb ik muziek aan staan. Zelfs, of juíst als ik aan het werk ben. Het doet blijkbaar iets met mijn hersengolven waardoor ik lekkerder in mijn flow kom. Ik kan zelf geen noot lezen, heb nooit een instrument bespeeld, en toch is muziek een hele bepalende factor in mijn leven. Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven.

Verbinding
We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet. Dat had Bowers & Wilkins goed in de smiezen want zij organiseerden een ontzettend fijn diner dat in het teken stond van muziek en de betekenis die het voor iemand heeft: ‘Storied Sound for Every Moment’. We werden allemaal gevraagd een favoriet nummer door te geven wat tijdens het diner gedraaid zou worden. Daar moest ik wel een poosje over nadenken…Mijn muzieksmaak is heel breed en ongeveer alles wat op mijn Spotify staat zou ik kunnen bestempelen als favoriet, dus het moest echt een nummer zijn wat in een bepaalde fase van mijn leven van betekenis is geweest. Alsnog een lastige opgave en ik ben een echte Weegschaal dus kiezen is niet mijn sterkste punt. Enfin, het werd ‘Freedom 90’ van George Michael. Het staat op het album ‘Listen without Prejudice’ -wat ik overigens een erg goede titel vind voor een plaat want juist door zonder oordeel naar muziek te luisteren stel je je open voor het eventuele effect wat het teweeg brengt.

Het verhaal achter de plaat
Dat effect kan zowel betekenen dat je er vrolijk of melancholisch van wordt, dat het je compleet onderdompelt in een ‘zen’ mood waardoor je lekker in slaap doezelt, of juist aanspoort om dat extra rondje hard te lopen. Hoe dan ook, dat is voor iedereen verschillend. Tijdens het Bowers & Wilkins diner vond ik het interessant om andermans muziek te ontdekken en vooral welk verhaal erachter schuilt. Dat gaat gepaard met het effect ervan op die persoon. Sommigen vonden hun gekozen nummer/artiest bijvoorbeeld eerst helemaal niet zo leuk, maar toen ze er later eens zonder oordeel naar luisterden bleek het veel betekenisvoller te zijn dan ze dachten en werd het opeens een favoriet. Een ander had weer weinig met de artiest in kwestie maar koppelde toch één bepaald nummer aan een herinnering. De algemene deler was dat we allemaal een persoonlijk verhaal hadden wat verscholen zat achter de betreffende plaat en wat we nu openlijk met elkaar deelden.Een hap Wagyu beef, een slok wijn, een lach en een traan
Daar zit dat stuk verbinding ‘m in. Op een aantal na, kende ik de meeste mensen aan tafel namelijk niet of nauwelijks. Je stelt je behoorlijk kwetsbaar op zo tussen een hap (overigens goddelijke) Wagyu beef en slok wijn door. Het zette mij aan het denken dat het een uitstekend thema is voor een diner met vrienden. Je leert ze toch weer op een diepere manier kennen. Muziek dient dan als katalysator voor emoties die ze in een normale hoedanigheid wellicht minder snel zullen tonen want muziek raakt je ziel. Zelfs degene die beweert niks met muziek te hebben zal er op z’n minst iets mee associëren. Muziek omringt ons altijd en overal. Let maar eens op.

Het belang van goede geluidsapparatuur
Om je muziek af te spelen is het best van belang welke apparatuur je daarvoor gebruikt, dus – nu volgt er een lichte commerciële mededeling want we waren natuurlijk niet voor niets door Bowers & Wilkins uitgenodigd- of je nu muziek luistert via een box of koptelefoon- kwaliteit en esthetiek spelen ook een rol. B&W heeft een fraaie collectie gelanceerd genaamd de 600 series, welke bestaat uit luidsprekers van verschillende formaten die bovendien schappelijk geprijsd zijn. De baanbrekende functie van de nieuwste 600-serie is de integratie van de door B&W ontwikkelde geavanceerde Continuum ™ Cone, die ‘een gelaagd midrange-geluid creëert met een ongerepte soundscape’: het menselijk oor is van nature afgestemd op geluid in deze frequentie. Interessant detail: de audio-apparatuur van B&W wordt onder andere gebruikt in bekende opnamestudio’s zoals de Abbey Road Studio in Londen (die van The Beatles ja) dus we hebben het hier wel over top notch spul wat je online of in de winkels kunt kopen.

Wat betekent muziek voor jou? Laat het ons weten in de comments!

Beeld © Kirsten van Santen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.