Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Waarom het Wijnfestival Groningen alles behalve stoffig is

Er zijn tegenwoordig overal festivals voor: muziek, food, gezondheid, maar ook wijn. Voor nog veel mensen heeft wijn, ook in combinatie met een festival, een stoffig imago; een wijnproeverij voor en met oude(re) mannen die paisley chokers dragen en vrouwen met een parelketting en bijpassende oorbellen. Ook ik had eerst mijn twijfels toen ik hoorde dat er een wijnfestival werd gehouden in Groningen. Hoewel ik geen stevige wijndrinker of kenner ben, ging ik toch een kijkje nemen in de indrukwekkende Der Aa Kerk.

 

Voorbereiding is geboden

Voor een lichtgewicht zoals ik is het belangrijk om voorbereidingen te treffen; dat betekent niet met een lege maag wijn gaan proeven. Bovendien is het, in mijn geval, ook zonde om thuis te komen en erachter te komen dat al je foto’s onscherp zijn. Eerst dus een bescheiden bodem(pje) leggen. Beter voorkomen dan genezen. Hoewel er ook genoeg te eten is op het festival is het zonde om je gelijk te buiten te gaan aan een kaasplankje. Dan zijn je muntjes ook al gelijk op. Een ticket voor het festival kost (online) €17,50 en daarvoor krijg je een proefglas en vier muntjes. Aan wijn en andere lekkernijen. Een glas wijn kost gemiddeld één munt, dus de meeste bezoekers bevinden zich al snel in de rij voor extra muntjes. Gezelligheid en drank in de man zorgen ervoor dat de euro’s uit de portemonnee vliegen.

Gezelligheid kent geen tijd

Hoewel het in de prachtige Der Aa Kerk wordt gehouden is de sfeer authentiek— warm en uitnodigend in plaats van kil en ouderwets— en handig opgezet. Ook is het niet massaal, maar intiem. Het oog wil uiteraard ook wat en naast de kleurrijke flessen wijn en kraampjes is het interieur opgeleukt met gezellige picknicktafels en glazen waterflessen voor de mensen die even de mond moeten spoelen of dorst hebben gekregen van de heerlijke kaas, jambon of flammkuchen. Ook spot ik een mooie ouderwetse vaalgroene auto die je zo voor je ziet in een Franse wijngaard. Langzamerhand verdwijnt het (voor)oordeel dat een wijnproeverij ‘snobbig’ is en alleen voor de elite. Het is een leuke en lekkere manier om kennis op te doen van de diversiteit van wijn.

Wijn en spijs

De wijnhandelaren reflecteren het publiek in de kerk; van jonge kleurrijke hipsters tot ingetogen oudere mensen. Als je om je heen kijkt zie je allerlei scenario’s: mensen op een bankje kletsend en genieten van een glas wijn terwijl ze een stukje oude kaas in de mosterd of balsamico dippen; intensief luisterend naar het advies van de handelaar om daarna met de neus in het glas het boeket van de drank op te snuiven. Hier en daar zie je zelfs iemand het hoofd achterover gooien om een verse oester naar binnen te laten glijden. Net als het festival, zijn ook de hapjes kleurrijk en vernieuwend. Voor de mensen die geen wijn drinken of teveel wijn hebben gedronken is er ook een koffiekar voor een stoot cafeïne en/of een stuk Tony Chocolonely chocolade. Wat wel zeker is, je loopt vrolijker de kerk uit, dan dat je hem binnengaat.

Mocht je het festival dit jaar gemist hebben, houdt het laatste september weekend van 2019 alvast vrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.