Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Verborgen (eetbare) schatten vind je bij Kluis

Het blijft gek dat ik op sommige plekken in mijn eigen buurt nog nooit was geweest. Zo ook het geval met Kluis. Voorheen Roebling’s. Voorheen Dulac. Nu moet het gezegd dat je wel een beetje door die massieve muren heen moet prikken want het is een oud bankgebouw. En vroeger waren dergelijke gebouwen niet heel uitnodigend.

Ruim en licht
Zodra je de drempel over bent kom je nu juist in een royale, lichte ruimte terecht. Mede mogelijk gemaakt door het deels glazen dak waar je de torens van de Posthoornkerk bovenuit ziet piepen. En met het mooie weer is op de stoep ervoor een knus mini-terras wat ook al een hoop goedmaakt. Het is namelijk zonde om deze plek zomaar over te slaan tijdens een shopsessie op de Haarlemmerstraat! (ga ik ook niet meer doen)

Shop til you’re hungry
Je kunt bij Kluis de hele dag terecht (toch wel fijn die All Day concepten). ‘s Ochtends of ‘s middags neervlijen op een van de Chesterfield banken of de velours fauteuils (stiekem blij dat die trend nog niet is overgewaaid) en ‘s avonds aanschuiven aan een van de tafels voor een 3-, 4-, 5-, of zelfs 6-gangen tasting menu. Doordat het ruim en licht is ook een prima plek om te werken of voor lunchafspraken. Ideaal voor-, tijdens of na uitgebreide shopsessies want de Haarlemmerstraat barst van de fijne shops en winkelen is een hele intensieve, hongerig makende bezigheid (kunnen wij weten).

Uit de Kluis, op het bord
Er wordt nogal wat uit de kluis getoverd aldaar en dat mochten wij afgelopen week meemaken. Kluis is van dezelfde eigenaar gebleven die hier eerder Roebling’s runde, het concept is echter aangepast en er staat een nieuwe chef in de keuken. De Schotse chef William was op z’n 22ste al een keuken aan het runnen. Met een toegewijd team serveren ze toegankelijke gerechten tijdens brunch en lunch, maar die wel aan een hoge standaard voldoen: “Of het nu een salade of burger is, alles is huisgemaakt en we malen zelfs ons eigen burgervlees van vier stukken vlees voor de best mogelijke smaak”, aldus William.

Hij vervolgt: “Tijdens het diner is het ons moment om te shinen en maken we verse seizoensgerechten met het gebruik van overwegend klassieke Franse technieken in combinatie met moderne invloeden uit de wereldkeuken. Het menu zal vaak veranderen om ervoor te zorgen dat stamgasten zich niet vervelen en er is altijd iets nieuws en spannends is om te proeven.”

Verborgen (eetbare) schatten
We proefden van zorgvuldig opgemaakte gerechten, waaronder Makreel/kaviaar/komkommer/appel/karnemelk die lekker fris-ziltig was en van Coquille/King Crab/Trompette de la Mort/maïs/beurre noisette. Het valt op dat maïs steeds vaker deel uitmaakt van verfijnde gerechten. Ook hier: de stukjes kolf zijn licht gegrild en de crème van maïs zacht en smeuïg. Wat ons betreft is maïs een verborgen schat die eindelijk meer erkenning krijgt.

De Kluis gekraakt
De Kluis hebben wij dus alvast gekraakt voor je. In plaats van het goud van weleer vind je daar nu vloeibare rijkdom in de vorm van wijn. Ter plekke proefden we van een verrukkelijke Spätburgunder, de Mehrdinger Bühl, uit het geboorteland van de bevlogen sommelier: Duitsland. Ons glas ging gezellig mee naar boven om verder te worden bijgevuld en het hoofdgerecht met eend/cranberry/groene kruiden/Shortbread te vergezellen.

Kluis
Haarlemmerstraat 118
Amsterdam

Beeld: © Kluis en © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.