De Food Feed: stijlvol vogelhuis The Birdhouse, Voldaan’s nieuwe concept en Moer geeft wèl een moer om onze natuur

De Food Feed had even een zomerstop (we aten uiteraard wel door) maar it's back! Lees hier waar we afgelopen zomer zoal gegeten hebben...

De Food Feed had even een zomerstop (we aten uiteraard wel door) maar it’s back! Lees hier waar we afgelopen zomer zoal gegeten hebben…

Stijlvol vogelhuis The Birdhouse
Die Plantage-buurt, daar mocht wel wat nieuws komen vonden we. Het was al iets te lang stil in die hoek. Totdat er in het voorjaar/begin zomer vogels begonnen te tjirpen dat ze een onderkomen hadden gevonden in de vorm van The Birdhouse. Tegenover de zijkant van Artis (niet geheel toevallig aan de kant van de flamingo’s) kom je binnen in een fijn ingerichte ruimte met een flinke bar en allemaal hoge en lage zithoeken. Parallel aan het raam staan eettafels waar wij later aanschuiven voor het diner. Maar ho! Hier houdt het niet op. Want als je doorloopt naar achteren ontvouwt zich nog een hele andere mooie ruimte met nog meer zitjes en eettafels en uitzicht op de binnentuin. Een flink vogelhuis is het geworden, waar ze een All Day menu van ‘Bowls & Toasts’ hanteren. Waarom in een bowl? Nou ja, dat is schijnbaar iets hips en waarom ook niet wat je kunt vrijwel vanalles uit een bowl eten. En komt het niet in een bowl, dan op een toast.

Aan het eten moest her en der nog wat worden bijgeschaafd, maar naar horen zeggen (of tjirpen) schijnt de verbetering al te zijn opgetreden. Vooral prettig aan deze zaak is dat er de hele dag door divers pluimage voorbij komt: toeristen die in het naastgelegen hotel verblijven of uit Artis doorrollen naar de overkant, moeders die hun kroost komen voederen zoals elke moedervogel dat doet of de flexwerkers die in de volière voorbij fladderen om nog een zaadje (lees: bite, bowl of toast) komen meepikken. En natuurlijk de toevallige voorbijgangers en buurtbewoners die de concrete jungle graag even verruilen voor een designoerwoud waar de deuren van de vogelkooi dagelijks van 7:00 tot 22:00 geopend zijn.

The Birdhouse
Plantage Middenlaan 46
Amsterdam

__________________________

Voldaan’s nieuwe All Day Brunch concept
Soep met ballen. Daar begon het ooit mee op de Jan Pieter Heijestraat. Dat voldeed niet meer voor eigenaar Matthijs van Voldaan dus werd de boel even omgegooid. Wat zou de gehaaste Amsterdammer nu wel naar dit piepkleine, knusse hoekrestaurant trekken? Als je alles van de kaart de hele dag door kunt bestellen. Want wie bepaalt er nu dat je Eggs Benedict enkel ‘s ochtends kunt eten? Of boekweitpannenkoeken niet als diner kunt serveren? Of wentelteefjes for that matter. Nu kan en mag dat allemaal wel bij Voldaan. Even zitten aan de lange tafel om even op adem te komen en een soep of sandwich eten kan (tip: probeer de Kimchi soep eens als je van spicy houdt). Maar als je haastig en hongerig bent kun je die goed gevulde Latin salade -van zoete en roseval aardappelen uit de oven, kappertjes en avocado afgetopt met een pittige gerookte paprikadressing (lekker dat ie is!), pompoenpitten rode ui en koriander- of de smakelijke surf & turf mini-burgers met vis en kip en zoete aardappelfriet on the side gewoon meenemen of bestellen via de welbekende maaltijdbezorgservices.

Voldaan
Jan Pieter Heijestraat 121
Amsterdam

________________________

Moer geeft wèl een moer om onze natuur
Biologisch en lokaal zijn vaak gehoorde kreten bij restaurants tegenwoordig maar Moer voegt graag de daad bij het woord. Om te laten zien hoe ‘from urban garden to table’ gekookt wordt werden we eind juni op een mooie zomerdag getrakteerd op een Al Fresco diner in de natuur. Terwijl een deel van de mede-foodies al courgettes uit de grond trok om ons voorgerecht voor te bereiden, waren wij nog de Amsterdamse grachten onveilig aan het maken op een borrelboot. Het contrast van stad naar stadstuin was een welkome afwisseling.

De locatie was nog geheim dus werden we door taxi’s opgewacht bij het restaurant om weer uit te stappen bij Mijn Stadstuin in Amsterdam-West. Tegemoet gekomen door een allerschattigst kwispelend hondje, omgeven door groen en rust terwijl je toch aan de rand van de stad bent en eten wat er net geoogst is, dat wil je toch?
Aan de lange gedekte tafel genoten we van een ceviche van groene en gele courgettes en watermeloen, subtiel op smaak gebracht met basilicum en oude kaas. Erg lekker en fris! Daarop volgde het hoofdgerecht van heirloom tomaten, gegrilde Oosterschelde kreeft, Opperdoezer aardappel en venkel. Een op en top zomers gerecht wat eigenlijk nog beter smaakt zo in de buitenlucht.

Chef Dirk Mooren wil samen met zijn team op deze manier laten zien dat zij hun groente daadwerkelijk bij de lokale boer halen en hun filosofie van ‘groenten in de hoofdrol’ bij Moer te onderstrepen. Bij Moer geven ze namelijk wèl een moer om onze natuur. Onlangs werd er voor consumenten een ‘Back to nature’-diner georganiseerd en we hopen dat ze dit groene uitstapje er voor volgend jaar in houden. Nu nog fingers crossed dat het net zo’n mooie zomer wordt.

In het restaurant van Moer eten is uiteraard ook geen straf (we aten hier na afloop van ons uitstapje het dessert): gehuisd in de voormalig Michelin-garage aan de Amstelveenseweg is de ruime zaak ook prettig voor het oog. Daarbij zijn ze bij Moer actief met het organiseren van events of zelf aanwezig bij onder mee het Amsterdam Wine Festival eind september. Check de website voor meer info.

Moer
Amstelveenseweg 7
Amsterdam

 

Beeld: ©The Digitalistas en ©Lavinia Cooks (Voldaan)
Tags from the story
, ,
More from Karine Bloem

Thursday Treat: L.O.V.E. Food Book

My mom has an obsession with food and cooking. She has a...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.