De Food Feed: casual dining bij The Uptown Meat Club, Sous Bar-Bistro en Dimitri’s

Het aanbod van horeca in Amsterdam breidt zich in rap tempo uit en de meeste zaken zitten in het casual dining segment. Dat betekent voornamelijk goede kwaliteit maar toch betaalbaar en plekken waar je ook gewoon spontaan op een doordeweekse avond terecht kunt. Dus, deze Food Feed staat in het teken van Casual Dining:

The Uptown Meat Club
Ontelbaar vaak langs gefietst, echter gegeten had ik er nog niet. Tot voor kort op zo’n benauwde zomeravond, samen met mijn soort van vaste eetclub: The Daily Dutchy, Little Wanderbook en Amsterdamlisted (voor mij heten ze trouwens gewoon Viv, Lieke en Eef). Dat belooft behalve (altijd!) een gezellige avond, geen rare blikken waarom we op stoelen staan om foto’s te maken. Het is verder niet zo druk dus de bediening lijkt het ook wel gezellig te vinden.

De zaak is ruim met kleurrijke schilderijen aan de wanden en stellages met flessen wijn. Het wordt een ‘wijn & vleesch’-avond! Zoals de naam al doet vermoeden draait het hier namelijk om ‘meat’. Afkomstig van Dubbeldoelkoeien. Deze hebben eerst gediend als melkkoe en groeien daarna uit tot volwaardige vleeskoe. Kwaliteitsrundvlees van eigen bodem. Voor vegetariërs zijn er ook opties dus die hoef je voor een bezoek aan deze zaak niet thuis te laten.

Liefhebbers van charcuterie en goede wijn die we zijn, doen we als voorgerecht de Spaanse plank en daarbij losse voorgerechten als gerookte runderribeye, rundercarpaccio en Vitello Tonnato. De borden gaan schoon op.
Bij het hoofd gaan we voor grof geschut en wordt de Côte de Boeuf, een Poussin en een selectie bijgerechten op tafel getoverd. Vergezeld door een overheerlijke Mocavero Salice Salento Rosso. We kunnen namelijk alle vier een Negro Amaro uit Puglia wel waarderen al ben ik zelf misschien wel de grootste fan (ik weet niet wat het is met rode wijnen uit Puglia maar ik vind ze allemaal bijzonder lekker). Het vlees wordt bereid in een Mibrasa houtskool grilloven en dat laat zo’n heerlijke grillsmaak achter op het vlees. De malse en sappige Côte de Boeuf is dan ook een groot succes. Haricots verts met bacon en friet met parmezaan en truffelmayo erbij en wij zeggen: niks meer aan doen! De Poussin (piepkuiken) gevuld met citroen, knoflook, tijm en rozemarijn is ook precies zoals ie hoort te zijn. Kortom: voor een avond ‘vleesch en wijn’ weet ik waar ik moet zijn!

The Uptown Meat Club
Van Baerlestraat 7
Amsterdam

______________________

Sous Bar-Bistro
Daar in die Wolvenstraat heb ik menig avond doorgebracht. Bij het Wolfje (helaas nu een winkel voor elektrische sigaretten), Bar 22 (het inmiddels ook fijne Libertine) en Brix. Gelukkig wilden vrienden Ruben Charbon en Guus Merkx de goede oude tijd ook een beetje laten herleven. De laatste der Wolvenstraat mohikanen is dus onlangs door de mannen onder handen genomen en gaat nu verder onder de naam Sous Bar-Bistro. Nog steeds in het souterrain, wel iets lichter en ruimtelijker, nog steeds even knus. Perfect voor een bijkletsavond (zoals ik deed met Sabine van Yourambassadrice) of date night.

Wat verder nog een metamorfose heeft ondergaan is de menukaart, waar nu vooral de Italiaans getinte gerechten het voortouw nemen. Chef Mattia zwaait namelijk de pasta-lepel in de keuken. Hiervoor werkte hij onder meer bij 5&33 (waar hij Soho House Londen voor verliet) en als chef bij Grand Café Krasnapolsky.

We laten ons verrassen door de chef en knabbelen van gefrituurde salietakken bestrooid met Parmezaanse kaas, gevolgd door de Pacchieri met sardines, broccoli en broodkruim, smeuïge aubergines met gerookte scamorza, tomatensaus en basilicum, burrata met heirloom tomaten (altijd goed), de gegrilde octopus met aardappelen en olijven voor mij en de gestoofde konijnenbout voor mijn tafelgenote. Speciaal voor ons wordt even een ‘grand dessert’ in elkaar geflanst (kleinere porties van de panna cotta, limoncello tiramisù en brownie) en wordt ons nog een afzakkertje aangeboden. Het is dat we er op een woensdagavond zitten en de rest van de werkweek nog voor de boeg hebben, anders zouden we prima tot 1:00 aan de bar hangen met een cocktail. Vinden ze ook leuk bij Sous want nu hebben ze ook werkelijk een ‘bar’ functie. In het weekend kun je er dus tot 3:00 terecht. We komen snel weer terug voor de befaamde Puccia (een gerecht van dun pizzadeeg wat 48 uur heeft gerezen) en een Espresso Martini. Die good ol’ Wolvenstraat voelt weer vertrouwd.

Sous Bar-Bistro
Wolvenstraat 16
Amsterdam

____________________

Dimitri’s
New kid on the Block alert! Daar diep in Oost aan de Insulindeweg vind je op de hoek bij het viaduct van het Muiderpoortstation, Dimitri’s. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit een fotograaf assisteerde die hier om de hoek woonde en toen vond ik het nog maar een shady buurt. Dat is nu wel anders! En Dimitri’s geeft je des te meer reden om hier te komen buurten.

Niet in de laatste plaats om de getalenteerde jonge chef Ray Drisdale. Deze knapperd van 22 heeft al vroeg zijn sporen verdiend in de keuken van het Okura en Hilton Double Tree. Samen met sous-chef Thomas Bijl serveren ze Mediterrane gerechten met een Arabische twist in deze stylish ingerichte zaak (knappe leren en velvet stoelen, check, mosterdgele plofbank, check). Dus hop, naar Oost we go!

Je komt hier om gezellig ‘shared’ te dineren. Voor 28,50 p.p. kun je je lol op met de Mezze’s, en onthoud, daar moeten ZEKER die Iberico fingers tussen zitten. Man o man, die zijn dus letterlijk ‘fingerlicking’ goed. Evenals de runderstoof en de bloemkool met beurre noisette. Ik ben namelijk niet zo’n bloemkoolliefhebber (ik at het bij oma vroeger alleen rauw met Zaanse mayo of gekookt van moeders met meer bechamel dan bloemkool) en wilde het bord aflikken. Enough said.
Heb je ècht grote eters bij je? Op de kaart staan ook een Porterhouse steak of Tomahawk steak van 800 gram. Vega’s en vegans hoeven niet meteen te gaan huilen want they’ve got you covered too bij Dimitri’s.

En wist je dat je de gehele dag hier terecht kunt? Van ontbijt, lunch, borrel tot diner. Voor de flexwerkers zijn er genoeg stopcontacten en de bekende hipsterhappen -je weet wel, smoothiebowls, pancakes, bananenbrood, kleurrijk belegde zuurdesemsandwiches en hummus enzo- maar dan op z’n Dimitri’s. Wat dat precies is moet je zelf maar ontdekken, daar in Oost ;)

Dimitri’s
Insulindeweg 1
Amsterdam

Beeld: ©The Digitalistas, ©The Daily Dutchy (Uptown Meat Club), ©Dishtales (Dimitri’s)
More from Karine Bloem

Milan hotspot: Nhow

When I was in Milan last month I stayed in a très...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.