Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hamburg Cityguide: onze ‘eat-stay-shop’ spots

Hamburg is na Berlijn mijn favoriete Duitse stad. Het is minstens net zo snel te bereiken en is zowel chique als rauw. Wij begrijpen wel waarom Sylvie Meis het hier naar haar zin heeft: je kunt hier fantastisch uit eten, de stad is groot maar overzichtelijk en er is veel groen.

Op uitnodiging van Come to Hamburg reisden Vivian van The Daily Dutchy en ik eind mei naar deze fijne stad. Deze keer niet met het vliegtuig maar op duurzame wijze: met de trein. NS International brengt je in 5 uur en 15 minuten van Amsterdam naar Hamburg met 1 overstap in Oberhausen. Het is zelfs betaalbaar als je 1e klas reist en andere bijkomende voordelen zijn dat je in het centrum van Hamburg aankomt -scheelt weer tijd- en lekker los kunt met shoppen want geen gedoe met bagage. Nou ja, het ligt natuurlijk helemaal aan jezelf hoe zwaar je het maakt ;)

Bepakt met onze, trolleys, to go koffies en verse croissants stappen we om 9:15 in de trein om er rond half 3 weer uit te stappen in hartje Hamburg.

Waar slapen we?
In het 25 Hours Hotel. Hamburg telt er twee: 25 Hours Hafencity en 25 Hours Number One (update 2020: dit hotel is niet meer beschikbaar maar vervangen door 25 Hours Hotel Alte Hafenamt) . Wij verblijven in laatstgenoemde, welke iets noordelijker ligt. Dat was een van de eerste 25 Hours hotels dus deze is minder funky dan bijvoorbeeld die van Hafencity of het 25 Hours Bikini Berlin waar we fan van zijn. Maar, we hebben een ruime tweepersoonskamer met een enorme pui en balkon. En een knuffelbeer op bed. Oh, en op de bovenste verdieping een enorm dakterras met ligstoelen and all.
Aan de overkant van de straat hebben ze een soort B&B met een koloniale look wat ook bij dit hotel hoort. Leuk om te weten voor een volgende keer. En, ook niet onbelangrijk: een burgertruck! Er staat een zilveren airstream voor de deur waar biologische hamburgers worden gebakken. Hongerig als wij bij aankomst zijn wordt dit gelijk onze lunch. Met zoete aardappelfriet erbij. When in Hamburg, eat a hamburger!

De buurt verkennen
Omdat we nu in een ander deel van de stad zitten en verder weg van het centrum, zijn we aangewezen op het openbaar vervoer. We hebben een Hamburg City card waar we 3 dagen lang gebruik van kunnen maken. In de buurt van het hotel is weinig leuks dus we besluiten naar de levendige wijk Schanzenviertel te gaan, vier haltes met de bus. De wijk is mij al bekend van vorige bezoeken en daardoor weet ik dat we er in ieder geval voor hele goede koffie terecht kunnen bij Elbgold. We nemen een ijskoffie en er is genoeg lekkers voor erbij maar we gaan ‘s avonds eten bij Izakaya, en geloof me, daar wil je niet zonder trek aankomen!

Eten bij Izakaya Hamburg en cocktails bij Le Lion
Het avondprogramma voor de eerste dag hebben we strak gepland dus snel omkleden en naar het centrum. Voor de langere ritten is het toch verstandig om taxi’s te pakken. Ubers kennen ze hier niet (geen idee waarom), maar bij de meeste taxi’s kun je met pin of CC afrekenen, dus prima. Izakaya Asian Kitchen & Bar is gelegen aan de rand van Speicherstadt (Katarinenstrasse, 29). Je loopt de marmeren trap op en waant je gelijk in een luxueuze omgeving. Het restaurant bestaat uit twee delen en is prachtig ingericht door design studio FG Stijl.

Wij worden begeleid naar het gedeelte met de open keuken waar we de chefs ijverig aan het werk zien. Als je net als wij een liefhebber bent van de Japanse keuken met een Peruviaanse twist (ook wel Nikkei genoemd) dan is Izakaya een trefzekere keuze. Een cocktail om mee te beginnen: de Tokyo Trash Baby met Grey Goose Vodka, watermeloen, grapefruit, champagne en wasabon sugar en de Tagatomis Downfall met Bacardi heritage, lychee, ananas, limoen en shiso. Verder laten we ons verrassen door de chef en krijgen we een variatie van signature dishes en wat nieuwe gerechten. Ceviche van zalm en avocado, Yellowtail sashimi met rode chili, koriander en yuzu/soja dressing, de spectaculaire Toro tartaar geserveerd in een ijs-iglo, crispy soft shell crab met mango & chili limoen dressing, krokante en smeuïge pork belly met gember tozasu salsa, een selectie Izakaya style sushi, een salade met kreeft, king crab en avocado, Chileense zeebaars met black beans, gember en lente-ui…Wat een genot!

Ruimte voor het dessert is er niet meer maar dat is niet erg want na dit zalige diner hebben we een plek gereserveerd aan de bar bij het bekende Le Lion -Bar de Paris (check even de Top 50 World’s Best Bars), een paar straten verderop.
Le Lion (Rathausstrasse, 3) is een cocktailbar en staat bekend om de Gin Basil Smash. Een frisse cocktail met, je raadt het al: basilicum!

 

Op de fiets naar Ottensen
De volgende ochtend springen we bijtijds op de fiets naar de wijk Ottensen. Jawohl, mit dem fahrrad, want je kunt bij het hotel fietsen huren. Voor een halve of hele dag. Wij doen een halve want we willen ook nog andere dingen zien. Er is een klein dingetje waar je met het fietsen in Hamburg echter rekening moet houden: de fietspaden bevinden zich op de stoep. In plaats van aangelegde fietspaden is er dus een deel van de stoep afgesnoept. Daar moet je als voetganger vooral alert op zijn.
Ottensen ligt aan de rechteroever van de rivier Elbe en grenst aan het Altona-district. Het is Hamburg’s tweede grootste shopgebied, waar je vooral meer onafhankelijke winkeltjes dan bekende modeketens zult vinden. En ook genoeg koffie- en eettentjes, een top notch supermarkt (Rewe) en allerlei culturele etablissementen zoals de Zeise Factory, een bioscoop in een oude scheepschroevenfabriek met een binnenplein en terrassen waar je met je biertje in de zon kunt chillen.
Ottensen staat ook bekend om de statige huizen. Sommige delen waren inderdaad goed bedeeld met een kluit villa’s per vierkante meter, waar naar het schijnt de Hamburgse beau monde z’n intrek heeft genomen.

 

Nog een paar Ottensen tips om te shoppen en eten:
24 Colours – Bahrenfelder Straße 151: Berlijnse kledingwinkel waar ze leuk spul voor weinig verkopen en waar van ieder kledingstuk maar 400 stuks zijn gemaakt
Su – Bahrenfelder Straße 107
L’Ephemere – Bei der Reitbahn 3
>>>
Lieben Bisschen – Spritzenplatz 5: Mooie tearoom met zelfgebakken taarten die ook afgehaald kunnen worden
Rain Cafeatery – Große Rainstraße 15
Knuth – Große Rainstraße 21
Mikkels – Kleine Rainstraße 10
Kaiserwetter Zeise – Friedensallee 11: voor een snelle lunch en de meest kitscherige dienbladen ooit. Is eigenlijk een cateringbedrijf maar ze hebben een grote lunchroom/take away in Ottensen

Planten und Blomen park
Hamburg heeft veel groen en misschien wel het mooiste park is het welbekende Planten und Blomen (Marseillerstraße), wat dateert uit 1930. Het is een openbaar park waar je bijvoorbeeld wel entree betaald voor de Hortus Botanicus, maar dat moet in A’dam ook. Voor de rest kun je in het  uitgestrekte park wandelen, met een boek op een stoel zitten of gewoon in de zon liggen. Wij waren vooral benieuwd naar de Japanse theethuin waar ze dagelijks theerituelen doen. Voor dat laatste waren we te laat maar we kregen wel een kop groene thee en waanden ons heel eventjes in Japan tussen de bonsaï en knusse vijvertjes. Vanaf hier is het zo’n half uur lopen naar Speicherstadt waar onze volgende dinerlocatie huist: VLET. Een restaurant met een moderne twist op de Hamburgse keuken.

Tafel met uitzicht
Als je in het oude scheepskwartier bent met al zijn bakstenen loodsen en grachten is het een mooie bijkomstigheid dat je daar tijdens het eten uitzicht op hebt. Alles voor de foto’s natuurlijk! We komen relatief vroeg aan bij VLET (Am Sandtorkai 23-24) en we krijgen een tafel aan het raam (vreugdedansje). Wat volgt is een 3-gangen verassingsmenu waarmee we een goed beeld krijgen waar de Hamburgse keuken voor staat. Eerst wat kleine amuses en diverse broodjes: van aardappel, met pompoenpitten en gedroogde peer, en met rode kool en komijn. Daarbij geitenboter en gewone boter. Weer eens wat anders! Het voorgerecht is een boekweit pannenkoek met gerookte zwaardvis, sjalottenroom en kaviaar. De bediening vertelt ons dat het menu geïnspireerd is op wat de havenarbeiders vroeger aten, maar dan een hedendaagse versie. Zoals het hoofdgerecht wat in de volksmond ‘Labskaus’ heet en een typisch gerecht is waarvan het origineel bestaat uit sukadevlees, biet, rolmops en aardappelpuree. Klinkt als een bizarre combinatie, echter is onze ‘deconstructed’ variant smakelijk. Wel wat zwaar want het is best een homp vlees. Het nagerecht is een perencompote met crumble en perenijs. Gevolgd door een cocktail van Tanqueray gin, geïnfuseerd met thee en limoensap.
Vanavond zijn geen uitstapjes naar een cocktailbar meer nodig. Er rest ons een halve dag voor we weer huiswaarts gaan. Het plan? Shoppen in het Schanzenviertel.

Beste koffie van Hamburg
Shoppen maakt dorstig (en hongerig) en ons oogt valt op Törnqvist (Pferdemarkt, 12). De eigenaar, Linus Köster, is een Deen, heeft in Groningen gestudeerd en spreekt een beetje Nederlands. Hij vertelt dat de zaak vernoemd is naar zijn geliefde overleden oma. Da’s toch zoet! Törnqvist is een feest voor de koffiepuristen: je bestelt hier ‘specialty coffee’ uit alle windstreken. Linus gaat er prat op de beste ‘roasts’ te vinden. Ik spreek mijn voorkeur uit voor een karamel-nootachtige smaak en daar word direct op ingespeeld. Over havermelk in mijn Flat White word ook niet moeilijk gedaan. En dan de zaak zelf: zwart en wit. Scandinavisch minimalistisch at its best. Geen twijfel dat dit onze favoriete koffiezaak in Hamburg is. Voor de lekkere trek bij de koffie zijn er ook verse croissants en cinnamon buns.

Berlijnse sferen
Het Schanzenviertel voelt een beetje als Oost-Berlijn. Ook hier heeft de gentrificatie toegeslagen maar de muren zijn nog rijkelijk versierd met grafitti en de winkels zijn hier nog grotendeels kleine multi-label boetiekjes met betaalbare spullen. Sommigen noemen het misschien hipster, maar ach, daar storen we ons niet aan. Nederlands brillenmerk Ace & Tate (Schanzenstraße, 27) is er ook neergestreken met een toffe winkel en je kunt er gewoon lekker rondstruinen want je moet vooral de twee belangrijkste straten onthouden: de Schanzenstraße en Susannenstraße. Hierbij een paar leuke shops voor op je lijst:
Edited Store Hamburg – Schanzenstraße 97: inmiddels een keten maar in deze flagshipstore verkopen ze ook andere labels
Frida – Schanzenstraße 45: vooral schoenen waaronder Superga, Bronx en PUMA
In Love – Schanzenstraße 79
Frauleinwünder – Susannenstraße 13
Kauf Dich Glücklich – Schanzenstraße 1 en Susannenstraße 4: een winkel vol verstopte hoekjes waar je steeds weer iets leuks tegenkomt. Oorspronkelijk uit Berlijn. Wij hebben er nu ook een winkel van in Amsterdam
Broke + Schön – Schanzenstraße 53: wederom een winkelconcept uit Berlijn met flamingos op de gordijnen en pluche krukken in de pashokken.

Omdat we nog moeten lunchen en daarna weer een redelijke tijd in de trein moeten doorbrengen besluiten we plaats te nemen bij BOK. Tijdens ons shoprondje al een paar keer voorbij gelopen en zo te zien komen veel locals hier hun lunch nuttigen op een doordeweekse dag. Het is een Aziatisch concept waarbij je een flinke keuze in gerechten hebt: van Chinese Wonton soep tot Vietnamese Pho, en van noodles tot sushi. Ze hebben er ook dagverse gerechten. Let wel: zorg dat je cash bij je hebt want ze accepteren geen buitenlandse pinpassen en dat is heel irrirant als  je dat niet van tevoren weet. Verder is het ruim met een moderne inrichting en eet je een goede portie voor een acceptabele prijs.

Benieuwd wat we eerder in Hamburg bezochten? >>>> Lees het hier.

 

Beeld: © The Digitalistas/The Daily Dutchy
Met dank aan Come To Hamburg, NS International en The Entourage Group
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.