Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wij proefden een primeur: de eerste sulfietvrije wijn

Vraag jij je weleens af waarom je na het drinken van een bescheiden glas wijn weleens hoofdpijn krijgt? Of wellicht een allergische reactie? Dan zou dat heel goed aan sulfiet kunnen liggen. Een stof die in wijn wordt toegevoegd voor de houdbaarheid. En wat als je vanaf nu sulfietvrije wijn kunt drinken?

Conserveermiddel
Sulfiet is een antioxidant afkomstig uit zwavel, wat oxidatie en fermentatie tegengaat maar tevens een allergeen; het kan behalve hoofdpijn ook gewrichtspijn, hartkloppingen, ademhalingsproblemen of zelfs huidproblemen (bv eczeem) veroorzaken. Wijn drinken en bepaalde producten eten kan hierdoor behoorlijk onaangenaam worden en dat is zonde.

Nu is er een Nederlands bedrijf (mogen we best trots op zijn) met een natuurlijke vervanger voor sulfiet op de markt gekomen. Natural4Sure heeft een vloeibaar extract ontwikkeld bestaande uit citroenmelisse (in NL geteeld) en een kruidenmengsel (geheim recept). Dit alternatief voor chemische sulfiet werd mede-ontwikkeld met vooraanstaande wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch.

“Een sulfietvervanger voor wijn levert een product op dat zijn werking ook in andere levensmiddelen kan laten gelden. De toepassingen zijn eindeloos. Ons doel is om voeding te vernieuwen, gebruikmakend van de kracht van de natuur. Met SURE willen wij een grote, positieve impact maken op de wijnindustrie als ook op andere industrieën waarin veelvuldig gebruikt wordt gemaakt van chemisch sulfiet.”, aldus Ferencz Deli en Rolf van Milligen van Natural4Sure.

SURE
Het goedje heeft ook een naam gekregen: ‘SURE’, en staat voor Sulfite Replacer. Behalve toegepast in wijn -wat sinds 2014 op verschillende wijnoogsten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk getest is- kan SURE nu worden doorontwikkeld om toe te passen in andere levensmiddelen. De Bio Based Product Ontwikkelings Coöperatie (BPOC,  tevens een initiatief van de HAS Hogeschool) heeft er specifiek voor gekozen om de sulfietvervanger eerst in een complex product als wijn te testen en dat blijkt succesvol. In samenwerking met wijnmaker, oenoloog en internationaal wijnadviseur Stan Beurskens is de sulfietvervanger toegepast in witte wijn met de eerste 6500 flessen als resultaat. Wij hebben deze primeur tijdens een introductielunch bij restaurant L’Invité mogen proeven en we kunnen met recht zeggen dat de wijn er niet minder om smaakt! En rode wijn dan?
De komende periode zal de sulfietvervanger verder worden getest op rode wijnen.

Beeld: ©The Digitalistas/Kirsten van Santen (hierboven)
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.