Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

When in Rome…onze tips!

Oh Rome! Wat duurde het lang voor ik je mocht bezoeken, maar je stelde me niet teleur. Wat een prachtige stad ben je. En dat terwijl ik pas een fractie van jou heb mogen ontdekken. Met al je oker, roest en zachtroze kleurschakeringen. Je hebt de tand des tijds doorstaan, want je heet niet voor niets ‘de Eeuwige Stad’ met je ruïnes en hobbelige straten, maar alsnog lijkt het alsof je het begrip esthetiek hebt uitgevonden. Ok, dit begint bijna op een liefdesverklaring te lijken, maar wat wil je, Rome heeft me verleid!

Ik heb al best wat Italiaanse steden bezocht en eigenlijk vond ik het maar gek dat het er nog niet van gekomen was om de hoofdstad te bezoeken. Alle clichés zijn waar: Rome is een groot openluchtmuseum. Maar het heeft ook iets waanzinnig charmants. En als je zoals wij (Lieke van Littlewanderbook en ik) een Airbnb in een relaxte buurt kiest, dan heeft het ook iets dorps.

Ons appartement was overigens een lot uit de loterij. We hadden niet beter kunnen treffen qua locatie (bij Piazza Navona, het Vaticaan en 10 min lopen van de leuke wijk Trastevere) en inrichting. De vrouw van de eigenaar blijkt interieurarchitecte en dat zie je aan alles af. Het is niet eens een makkelijk in te delen appartement (het heeft allemaal gekke hoekjes) en toch is het wonderwel gelukt. Er is zelfs een walk-in closet! Het zit in zo’n oud pand met zware deuren, heerlijk authentiek. We vonden het zo’n fijn appartment dat we er eigenlijk niet meer naar weg wilden…De perfecte uitvalsbasis voor een trip naar Rome.

Ik neem jullie per dag mee op onze ontdekkingstocht door Rome in 72 uur.

Dag 1: de buurt verkennen
Onze easyJet vlucht naar Rome vertrekt heel vroeg, om 7:20. Binnen een paar uur staan we op het vliegveld van Rome, Fiumicino. We bestellen een Uber waarvan de chauffeur ons gewoon met een bordje staat op te wachten in de aankomsthal (hoe leuk!) terwijl wij al de nodige heen-en-weertjes buiten hebben gemaakt om hem te vinden. In een krap half uur komen we aan bij ons appartement. Daar worden we ontvangen door Caterina (die zelf een inspirerend insta-account heeft, check het hier). Nadat we ons prachtappartement voor de komende dagen even in ons op hebben genomen en de koffers hebben geparkeerd is het tijd om te lunchen. De eerste stop is Barnum Cafe (Via del Pellegrino, 87): een fijne koffie/lunchtent in de buurt. We doen ons tegoed aan een verse pasta met kip en een ijskoffie.

Tranquilo verkennen we onze buurt want ‘s avonds hebben we een Airbnb Experience geboekt: een food tour. Het meeting point is in Trastevere op de Piazza Trilussa. Het zou een soort ‘secret food tour’ zijn, werd ons beloofd, maar het blijkt meer een ‘street food tour’ (kan aan de Engelse spelling van de Italianen liggen?). We maken kennis met de Romaanse pizza’s (die zijn nml vierkant en gemaakt van zuurdesem) bij La Renella Forno Antico (Via del Moro,15), panzerotti  (een soort mini-calzone van griesmeeldeeg) bij Gusteria Pizza e Fritti (Via Giovanni Battista Morgagni, 16) -wat trouwens een ideale snack is na het uitgaan-, proeven kazen, ‘Guanciale’ (varkenswang in plakjes wat in de Romaanse keuken wordt gebruikt ipv pancetta) en worstjes bij Antica Cacaria (Via di S. Francesco a Ripa, 140A/B). Bij de buren worden ‘Arancini’ (de welbekende risottobal) gehaald. Voor de toet stoppen we bij Frigidarium (Via del Governo Vecchio, 112)  waar we een bol chocolade-ijs met chocoladelaag (heftááág!) krijgen.

We zitten zo vol van de (behoorlijk vette happen) dat we besluiten het eraf te wandelen. Het populaire Bar del Fico (Piazza del Fico, 34/35) ligt helaas niet meer op de route, dus onderweg terug naar het appartement stoppen we voor een wijntje bij Vinoteca Vino e Olio (Via dei Banchi Vecchi, 14), waar zich voornamelijk locals bevinden. Zo krijg je pas goed de smaak van een stad te pakken.

Dag 2: een beetje toeristisch, een beetje local
Aan de overkant van ons appartement hadden we Ecru (Via Acciaioli, 13) al gespot. Een vegan (!) ontbijt/brunch restaurant. Leuk om te ontdekken in het land van de ‘carbs’. Een gezond begin van de dag met een glutenvrije avo sandwich, cashew yoghurt met granola en Turmeric latte’s.

Omdat je in Rome nauwelijks om de toeristische trekpleisters heen kunt, is het plan om er een aantal mee te pakken waaronder het Pantheon en de Trevi fontein, aangezien ze vlakbij elkaar zitten. Maar eerst een koffie bij een van de oudste/bekendste café’s: Sant Eustachio Il Caffé (Piazza di San Eustachio, 82).


Voordat we naar Rome vertrokken had ik toevallig een aflevering van Anthony Bourdain’s layover gezien en daar eet hij -naar eigen zeggen- de beste panini Porchetta van Antica Salumeria (Piazza della Rotonda, 4) vlak naast het Pantheon. Drie keer raden wat wij deden! Druk is het er zeker, maar het moet gezegd: de oude mannetjes in hun bordeaux-rode schorten dragen wel bij aan de charme van deze Salumeria aka antipasti walhalla.


Next stop: de Trevi fontein. Misschien hadden we mazzel dat het hoogseizoen nog pril was dat we het enigszins voor elkaar kregen om acceptabele foto’s te maken, maar het wemelt alsnog van de met selfiesticks zwaaiende toeristen. Een paar kiekjes en wegwezen! Na deze inspanning hadden we zin gekregen in een gelato en daarvoor is Giolitti (Via degli Uffici del Vicario, 40) één van de beste spots. Laat je niet afschrikken door de rij want ze hebben een best goed werkend systeem waarbij je eerst afrekent (aantal bollen ijs) en een nummertje krijgt. Vervolgens gaat het vrij rap.


Omdat het prachtig weer was en inmiddels tijd voor aperitivo leek een rooftop bar ons een goed idee. Toevallig liepen we langs Hotel Raphaël (Largo Febo, 2 -Piazza Navona). Een tuttig chique 5***** hotel mét Michelin-restaurant en rooftop bar waar je onder het genot van een vino kunt genieten van een waanzinnig uitzicht. Soms moet je gewoon denken ‘yolo’.

Twee glazen Pecorino verder werd ons een dinerplan in de schoot geworpen. Een oude bekende van mij was ook in Rome en had een tafel bij Osteria Da Zi Umberto (Piazza di S. Giovanni della Malva, 14) gereserveerd. Een plek die ons al door meerdere mensen was aanbevolen. Het werd een gezellige avond waarbij we nieuwe vrienden maakten met het Britse stel van de tafel naast ons, en met wie we voor een afzakker terecht kwamen bij Cajo e Gajo (Piazza San Callisto, 10). De lieve bediening maakte op aanvraag Espresso Martini’s en die gingen er goed in!

Dag 3: het eindigt met Tiramisù…
Lichtelijk brak van de avond ervoor, pakken we onderweg naar de wijk Monti en het Colosseum, een healthy juice bij Esco Sazio (Via dei Banchi Vecchi, 135). Een organic juice & food bar die we al op het oog hadden toen we door onze ‘wijk’ struinden.


We bedachten eerst dat we met de bus naar Monti konden gaan maar die bus bleef weg (hoe dan??), dus na een half uur wachten (zonde van de tijd!) houden we een taxi aan. Taxi’s in Rome zijn eigenlijk heel betaalbaar dus dat onthouden we voor een volgende keer.
We stoppen bij Bottega del Caffe (Piazza della Madonna dei Monti, 5) want we zijn inmiddels hangry…Hier bestel je makkelijke Italiaanse happen, dus ik neem een Melanzane. Ondertussen bereiden we ons mentaal voor op de toeristeninvasie bij het Colosseum. We willen het vooral even ‘live’ zien (moet je toch eens gedaan hebben in je leven) maar no way dat we naar binnen gaan. Dat is ook niet het doel van deze trip. Het beste is dat je het Colosseum off season bezoekt en er gelijk ‘s ochtends voor de deur staat wanneer het open gaat. Indrukwekkend is het zeker, of eigenlijk: kolossaal (nu weet je waar het woord vandaan komt) en vooral ‘massaal’.

Na de obligate kiekjes duiken we nog even de wijk Monti in. Je vindt er wat toffe cafés en boetiekjes maar je bent er ook snel doorheen. Dus pakken we een taxi richting de Piazza di Spagna. Precies, de Spaanse Trappen. Hebben we die ook weer afgevinkt. In een zijstraat zit Ginger (Via Borgognona, 43-46), een fijne plek waar twee vestigingen van zijn (ook bij de Piazza di Sant Eustachio) en waar ze organic food serveren. Ze hebben er enorme schalen die lijken op zulke waar je fruits de mer op krijgt, maar dan gevuld met vers fruit. Feest! En een heerlijke Açai bowl (heb ik voor je uitgetest). Een groot deel van het menu kun je de hele dag door bestellen. Vinden we ook prettig.
Omdat we ‘s avonds niet te zwaar willen tafelen (we hebben gedurende de dag al best veel hebben gegeten), gaan we voor de ‘Aperitivo’ naar Cul de Sac (Piazza di Pasquino, 73,). Een van de betere enoteca’s en daar is geen woord van gelogen. Ik heb zelden zoveel ‘oeh’s en aah’s’ uitgesproken bij een simpel bord charcuterie en kaas (aanraders zijn het truffelkaasje en de worst van wild zwijn). Kwam ook door de wijn denk ik. Een god-de-lijke Primitivo di Manduria – Passo del Cardinale uit 2014 (hoort bij de 5% beste wijnen ter wereld, snap je).

Ons bezoek aan Rome besluiten we met Italië’s bekendste dessert: Tiramisù! Bij Mr 100 Tiramisù (Via dei Sediari, 11/12) kun je kiezen uit- jawel- 100 verschillende variaties. En ze hebben er een lopende band met tiramisù. Dus dat. Heb je ook zo’n moeite met kiezen? Doe dan de ‘tasting’ waarbij je drie tiramisù’s kiest om te proeven. Dit wil je! Mijn trio bestond uit:
1. Dulce de Leche en Paranoot schaafsel
2. Framboos, witte chocolade en Amaretto
3. Zwarte bessenlikeur, verse munt en blauwe bessen
Deze tent is tevens een wijnbar dus je kunt hier ook voor de hartige hap terecht. Wat ons betreft een hele dikke aanrader!

Heb je ook zin gekregen om naar Rome te gaan? easyJet vliegt 7 dagen per week in 2 uur naar de Italiaanse hoofdstad. Tot en met oktober al vanaf € 48,60 (de prijs is gebaseerd op een enkele reis voor één persoon bij een boeking voor twee personen).

Ciao bella città. Non vediamo l’ora di una prossima visita! Met andere woorden: heel veel hartjes voor Rome!

Beelden © The Digitalistas. Deze reis is mede mogelijk gemaakt door easyJet en Airbnb

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.