Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed Indo flavours: Hotel JAKARTA, Bali Brunch en Bumbu Kitchen

Deze week een Food Feed met een exotische twist: namelijk Indo flavours! En geheel toevallig zijn alledrie de restaurants onderdeel van een hotel:

Hotel Jakarta
Er zijn altijd wel plekken in een stad waar wat reuring mist. Dat gold ook voor Java Eiland/ de Kop van Oost. We schrijven specifiek in verleden tijd want sinds Hotel Jakarta daar is neergestreken gaat dat alleszins veranderen. Dit ‘groene’ hotel staat precies op de plek waar ooit de lijndienst (per boot) van Amsterdam naar Jakarta vertrok en is ook nu bedoeld als ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers.

Hotel Jakarta is het duurzaamste hotel van Nederland, gebouwd met transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt zijn gebleven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Voordat Hotel Jakarta op het Java eiland in Amsterdam opende mochten wij al voorproeven. Niet in het hotelrestaurant zelf want dat stond nog in de steigers, maar in de Hortus Botanicus. Ook wel een toepasselijke locatie en niet geheel toevallig aagezien de Hortus Botanicus een van de partners was die dit hotelconcept bij de gemeente Amsterdam hebben ingediend toen deze een pitch uitschreef voor het herontwikkelingsprogramma van het gebied. Tevens is de Hortus Botanicus verantwoordelijk voor de subtropische binnentuin en het Tropenmuseum voor de culturele invulling.

We maakten kennis met de keuken die bij Café Jakarta gevoerd gaat worden: Two Worlds Connected. Wat zoveel betekent als Indonesisch met een Westerse twist want van de twee chefs die verantwoordelijk zijn voor het menu is er een Frans en de ander Indonesisch. Executive chef Stéphane Besse werkte onder meer voor de gebroeders Roux en bij Bridges. Sous-chef Rendy Reanaldy deed de nodige ervaring op bij Het Bosch en restaurant Blaauw.

Het resulteert in gerechten waar je Franse verfijning in terug ziet (en proeft) in combinatie met de rijke Oosterse aroma’s. Een greep uit wat we hebben mogen proeven: Tempé mousse op een lotuswortel cracker als amuse, Wortel-gembersoep met koningskrab, MRIJ rundertartaar met sambalmayonaise, Coquille St Jacques met zoete laos aardappel een korst van kaffir en koriander-olie, Sate Campur, Zeebaars in bananenblad met sambal matah en Forelkaviaar, Rendang met krokante sjalotten en bloemkool, en Kokos cheesecake, mango en ananas granité als nagerecht.

Hotel Jakarta 
Javakade 766
Amsterdam
_______________________________

Bali Brunch
Weleens zin in iets anders bij de brunch op zondag dan Eggs Benedict of wentelteefjes? Vaar jij wel bij een Indonesische rijsttafel, whenever, wherever? Dan is de Bali Brunch bij Mama Makan vast iets voor jou! Niet alleen bevind je je in een prachtig ingerichte setting, je kunt kiezen uit een ruim buffet met Indonesische gerechten. Een deel wordt vers voor je klaargemaakt zoals de Gado Gado of Soto soep. En we kunnen je verklappen dat je het dessertbuffet meerdere keren zult bezoeken…

Neem vooral je vrienden en familie mee en ga aan een tafel met ronddraaiend blad zitten want dat is wel ultiem gezellig.

Je kunt elke zondag om 12:30 terecht bij Mama Makan. Voor €35 p.p. ben je onder de pannen. Wil je ook fris, bier of wijn? Dan kun je upgraden voor €45 p.p.

Bekijk hier de Facebook eventpagina.

Mama Makan
Spinozastraat 61
Amsterdam

______________________________

Bumbu Kitchen
Paarse muren met hier en daar een kunstwerk, blank houten tafels en stoelen en verder weinig opsmuk. Best een basic interieur als je bedenkt dat Casper Reinders -bekend om zijn eclectische smaak en verzamelingen van kunst en vintage snuisterijen- samen met Jaimie van Heije achter Bumbu Kitchen zit. Het restaurant heeft geen directe ingang, wat jammer is, want het contrasteert nogal met het vijfsterren hotel NH De Doelen waar het gevestigd is. Dat oogt wat stijf terwijl het ons de bedoeling lijkt dat Bumbu Kitchen ook voor niet-hotelgasten uitnodigend moet zijn.

We zijn met een vrij grote groep en we nemen plaats aan de Chef’s Table, oftewel de bar die doorloopt naar de volgende ruimte en waar je direct met je neus op de keuken zit. Jaimie is er zelf ook en dat vinden wij alleen maar leuk. Er heerst nog best een misverstand over de keuken van Bumbu Kitchen want verwacht hier niet authentieke Indonesische gerechten maar juist creaties die daarop geïnspireerd zijn met toevoeging van Jaimie’s creativiteit. We krijgen een selectie gerechten van de kaart om een beter beeld te krijgen.

Eerst nog wat snacks zoals roze kroepoek, rendang bitterballen, pangsit en maïskoekjes en de trek is aangewakkerd. De Gado Gado is totaal anders dan je verwacht met witlof op een schijf gefrituurde tempeh en een pinda vinaigrette. Al heb ik liever het traditionele gerecht (ben nog steeds geen fan van witlof), het is wel mooi gepresenteerd. Er komen nog een paar andere gerechten waar wat aan bijgeschaafd mag worden zoals de ceviche van zeebaars in kokosmelk -mag iets meer pit want het smaakt wat vlak- en de Ikan Pepesan daarentegen is heel erg zout. We vermoeden doordat de makreel gerookt is waardoor het zout al erg naar boven komt en de boemboe die daaraan is toegevoegd waarmee het geheel in bananenblad is gestoomd gooit er ook weer een schepje zout bovenop.

Van de Babi Pangang (het varkensvlees is 24 uur gepekeld, 48 uur gemarineerd en 12 uur sous vide gekookt) en de Satay Ayam (naar recept van Jaimie’s vader) worden we wel enthousiast. Het hoogtepunt van het diner zijn de desserts. Er staan er vijf op het menu waarvan we er drie proeven: de Indo Sundae (hallo sambal karamel!!!), de Katjang karamel (met een pindacake en popcornijs) en de Kelapa muda (tapioca in rozenwater). Zelfs de minder enthousiaste dessert-eters zijn om.

Bumbu Kitchen heeft ook een cocktailbar met ervaren mixologen en is eigenlijk het leukst voor cocktails en snacks (de tempura oysters glijden er goed in) of een avond shared dining met vrienden. De gerechten zijn prima geprijsd: reken tussen de €10 en €15 voor een hoofdgerecht.

Gezien Jaimie’s talent (had hij niet onlangs Superstar Chef gewonnen met Ronald de Boer? Just saying.) en het feit dat ‘expirementele gerechten’ niet voor niets zo heten en we een beetje freestylen wel kunnen waarderen, weet Bumbu Kitchen vast wel z’n draai te vinden. Wij weten in elk geval waar we voor terugkomen: sambal karamel is namelijk wel een hele fijne uitvinding. Wil je dit alsjeblieft in een potje gaan verkopen, Jaimie?

Bumbu Kitchen
Nieuwe Doelenstraat 26
Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.