Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: no nonsense Frans bij Libertine Petit Café en tussen de kunst bij Brasserie Ambassade

No nonsense Frans bij Libertine Petit Café
Proust op de Noordermarkt vond ik altijd een ballentent (excuse my French) dus zat ik (en zit soms nog) liever bij de buurman. Leuker publiek en een prima hap. Maar sinds Proust niet meer is en plaats heeft gemaakt voor Libertine Petit Café (de jongste telg uit de Libertine-familie) ben ik een klein beetje een overloper…want ja, je moet je roots niet verloochenen en deze zaak heeft Franse bistro-vibes all over.  Chef en mede-eigenaar Stéphane ken ik al sinds hij bij George werkte dus ik weet dat ik voor een no nonsense goede Franse hap bij hem aan het goede adres ben. Geen moeilijk gedoe maar oprecht bistro-voer: hier krijg je een ‘Steak Frites’ zoals je ‘m verwacht en daar heb je soms simpelweg even behoefte aan.

We begonnen op het terras, wat natuurlijk top gelegen is aan de Noordermarkt, met een glas witte wijn en een artisjok. Een gezondere snack is er bijna niet. Goed voor de lever dus het houdt de inname van wijn een beetje in balans, snap je ;) Het liefst waren we op het terras blijven zitten maar het werd fris dus gingen we voor de avonddis naar binnen. Erg comfortabel zitten de houten banken (ondanks kussens) niet, maar ze dragen wel bij aan de bistro-stijl van de inrichting. Je vergeet even dat je in hartje Jordaan zit.

 

Op het menu staan de vertrouwde Franse bistro-klassiekers; oesters met rode wijn vinaigrette, Steak Tartare, kippenlever-terrine met rode ui compôte, Burrata Caprese, salade Niçoise tournedos met pepersaus, steak of mosselen met frites, gegrilde dorade, haricots verts als bijgerecht en profiteroles als dessert…en dat is maar een kleine opsomming. Je kunt hier namelijk de hele dag terecht, te beginnen met het ontbijt tussen 7:00 en 11:00 (uiteraard voor verse croissants, ‘tartines à la confiture’, wentelteefjes en gepocheerde of roergebakken eieren), en daarna de lunch en het avondeten van 11:00 tot 23:00 waarvoor dezelfde kaart geldt. Vinden wij altijd wel zo prettig. Want de ene keer hebben we trek in een Croque Monsieur, de andere keer in een gebraden kip. Dus dat.

Libertine Petit Cafe
Noordermarkt 4
Amsterdam

_______________________________

Tussen de kunst bij Brasserie Ambassade
‘Een Franse Joie-de-Vivre ervaring’ staat er op de website van Brasserie Ambassade. Laat dat ‘joie de vivre’ een beetje onze middle name zijn dus nemen we wat dat betreft altijd graag de proef op som. Met Yourambassadrice als toepasselijke disgenoot voor een lunch op maandagmiddag. In het statige pand aan de Herengracht huist het viersterren Ambassade Hotel, waar Brasserie Ambassade toebehoort. Wat bij binnenkomst direct opvalt is de kunst: het Ambassade hotel heeft een aanzienlijk deel van de CoBrA collectie in bezit, waarmee ook de ruimtes van Brasserie Ambassade van zijn voorzien. Je luncht of dineert hier tussen de kunstwerken. Kunstliefhebbers kunnen hun lol op.

Tussen de gangen van de lunch door krijgen we van de manager van het hotel een korte rondleiding. Behalve kunst staat het Ambassade hotel ook bekend om literatuur. In de Library bar zijn ruim 4000 boeken te vinden, waarvan het voor een merendeel de eerste druk betreft, en sommigen zelfs gesigneerd zijn door de betreffende auteurs die in het hotel verbleven. Er worden ook maandelijks literaire bijeenkomsten georganiseerd.

Wat ons het meeste bekoort tijdens de lunch is het prachtige uitzicht over de grachten. Het is een zonnige dag en de glinstering op het water is magisch. Daar smaakt ons voorgerecht, Salade de Poissons Fumées, bestaande uit frisée sla, gerookte paling, zalm, heilbot, viseitjes, crème fraîche, dille en kapperappels des te beter van. Niet per se een spannend gerecht, maar de ingrediënten zijn vers en we houden van gerookte vis. Het hoofdgerecht is ook vrij klassiek: lamsvlees, lentegroenten en zwezerik in een smakelijke, lichte jus. De gerechten kleuren tevens mooi met de kunstwerken.
Als bijpassende wijn bij het voorgerecht krijgen we een Sauvignon Blanc Menetou-Salon uit de Loirestreek. Het hoofdgerecht wordt vergezeld door een Pinot Noir, Gerd Stepp uit Pfalz, Duitsland. Goed gekozen wijn-spijs combinaties, al moeten we erbij vermelden dat dit wijnen per fles zijn.


Omdat mijn tafelgenote naar een afspraak moet en we qua tijd iets uitlopen krijgen we de crème brûlée als dessert want die is in bereiding sneller op tafel te toveren. Grappig dat we de laatste tijd vaker crème brûlée bij andere diners hebben gegeten en dat onder de fijne gecarameliseerde, krakende laag elke keer een romige lauwwarme crème tevoorschijn kwam. En zo hoort het! Men lijkt de kunst van de volmaakte crème brûlee steeds beter onder te knie te krijgen, waarvoor hulde. Ook deze, in een royale portie, ging schoon op.

Ben je graag omringd door kunst en literatuur? Check. Zoek je een elegante plek met een klassieke Franse keuken op een prachtige Amsterdamse locatie met dito uitzicht? Check.

Brasserie Ambassade
Herengracht 339
Amsterdam

 

Beeld © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.