Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Iens Insider launch bij MOS, Welkom BAUT West en Rijsttafelen bij Mama Makan

Iens Insider launch bij MOS
Met stip de beste afsluiter van een maandagavond: dineren bij sterrenzaak MOS. Normaal zijn ze gesloten op maandag maar ter gelegenheid van Iens nieuwe feature -de Iens Insider- schoven we aan bij dit restaurant met waanzinnig uitzicht over het IJ. MOS hadden we nog niet aangevinkt op de lijst met ‘to go’ restaurants dus dit was perfecte timing. Na een aperitief bij de bar op de begane grond werden we naar boven geleid waar allemaal ronde tafels gedekt met kraakvers wit linnen op ons stonden te wachten.

Eerst een korte introductie van Iens en de reden van het diner. Iens Insider is een nieuwe ‘onafhankelijke’ feature op de website en de app. Dat houdt in dat er een top notch lijst horecazaken is samengesteld uit een selectie van het in gidsen gebundelde aanbod van culinaire autoriteiten zoals Michelin, Gault Millau en Bib Gourmand, aangevuld met topzaken uit eigen bestand die garant staan voor een culinaire ervaring. Om in aanmerking te komen hoeft een zaak -anders dan gewoonlijk- niet bij Iens aangesloten te zijn: één of meerdere Michelin-sterren, een vermelding in Bib Gourmand of Gault Millau, of met een score van 9 en hoger op basis van 25 reviews bij Iens, en een minimale prijs van €35 voor een 3-gangen menu zijn de criteria. Aangezien ik altijd roep dat smaak subjectief is en dat je beter zelf kunt ondervinden of een restaurant in jouw straatje past (dat is ook de reden dat we genuanceerd schrijven over onze ervaringen bij eetgelegenheden, met de nadruk op ‘onze ervaringen’) vind ik deze feature een goede aanvulling.

MOS heeft een Michelin-ster, dus er is hier ontegenzeggelijk sprake van culinaire kwaliteit. Chef Egon van Hoof kookte eerder bij Aan de Poel (**) en Maître Sommelier Henry Pattiwael van Westerloo bekleedde zijn functie, voordat hij met van Hoof MOS startte, onder meer bij Fitou in Loosdrecht.

We krijgen eerst een plaatje van een amuse waarvan ik vergeten ben op te schrijven wat het precies was. Het voorgerecht is er één waar mijn foodie hart sneller van gaat kloppen: een trio van langoustine-bereidingen. Met geroosterde bloemkool, crumble van framboos, en zeewier en gepofte quinoa. Hemels! Langoustine is verfijnder dan kreeft maar blijkt even veelzijdig en verrassend te combineren. Daarna volgt geroosterde tarbot met knolserderij in zoutkorst gegaard, macadamia en beurre blanc met oester. Tarbot is en blijft een prachtvis. Zelfs minder enthousiaste vis-eters kunnen niet anders dan dit lekker vinden. Deze vond dan ook gelukzalig zijn weg naar binnen. Toen was het de beurt aan het vleesgerecht: gebraden hertenfilet met structuren van kool, een jus van koffie en zoethout. Een van de koolsoorten was mij onbekend; een wokkel-vormige, kleine krokante mini-kool. We zijn er nog steeds niet achter…

Aan de wijn die we erbij geserveerd krijgen, ‘Sous Le Manteau’ kleeft nog een leuk verhaal: in het Frans betekent het letterlijk ‘onder de jas’, dus ‘stiekem’. De twee broers Amiel die de (biologische) wijn maken, zaten bij de overname van de wijngaarden nog vast aan een contract met een coöperatie aan wie ze hun druiven moesten verkopen. Dus hielden ze druiven achter om de ‘stiekeme’ Merlot te produceren.

Een laatste verrassing tijdens deze smakelijke avond is één van de ingrediënten van het dessert –to say the least– namelijk: krokante kippenhuid. De nieuwe kletskop! En het smaakt wonderwel met de duindoorn, vanille en gezouten karamel.
Kortom: MOS is een Umami-festijn waar finesse de boventoon voert. Een beetje verborgen zo onder de vleugels van het Paleis van Justitie, maar voor het genieten van de prachtgerechten en ‘stiekeme’ wijn in deze zaak zul je niet terecht staan ;)

MOS
IJdok 185
Amsterdam

___________________________

Welkom BAUT West
Een klein vreugdedansje is hier wel toepasselijk want BAUT‘s kakelverse pop-up is geland in West! En laten wij daar net aan de overkant van het Westerpark zitten dus met een koprol zo in de (door studio Noun) eclectisch ingerichte zaak binnenvallen.

De dag van het openingsdiner was voor mij nogal hectisch te noemen want ik had die middag het huwelijk van één van mijn lieve vriendinnen in 010, een auto die weigerde te starten, files op de weg terug en een hoosbui op het moment dat ik op de fiets sprong. Ik heb dus de hele introductie en één gerecht (de zalm) moeten missen maar de hele sfeer en de fantastische locatie (een oude kapel) maakten dat dubbel en dwars goed. Evenals het eten (hallo dorade met bloemkool, pastinaak en beurre noisette!). En de wijn. De rode bleek afkomstig van het Estate van filmmaker Francis Ford Coppola en paste wonderwel bij de Eend met saavooienkool, mosterd en pruimen. Het werd een ouderwets gezellige avond die we afsloten met een Espresso Martini aan de bar en toen kon je me opvegen.

Anderhalve week later ben ik met contributor Lukas bij BAUT gaan lunchen. De lunchkaart heeft een paar Aziatische gerechten zoals Vietnamese Bahn Mi sandwiches en Thaise Thom Kha Kai soep (ik vond ‘m erg lekker) afgewisseld met een tosti en vega oersalade.  Overdag is de BAUTbar de plek voor koffie en lunch, ‘s avonds kun je er terecht voor signature cocktails en mixers. Wat te denken van de toepasselijk genaamde Old Houthaven? Wij proberen bij een volgend bezoek in ieder geval de BAUT Sour Bitch met Ketel One Vodka, Crémant d’Alsace, passievrucht en limoen.

Bij deze nieuwe BAUT pop-up ligt de focus ook heel erg op de culturele invulling van BovenBAUT. De ruime eerste verdieping van het pand is een plek waar creatieve geesten samenkomen om te genieten van exposities, theater en muziek. Op de Facebookpagina vind je de actuele programmering.

BAUT West
Spaarndammerstraat 60
Amsterdam

_____________________________

Rijsttafelen bij Mama Makan
Sinds ik terug was uit Bali had ik eigenlijk geen Indonesisch meer gegeten. Ik verheugde me wel weer op een soto soep, saté en rendang. Op een dinsdagavond ging ik daarom met mede-foodies Culi Amsterdam en Little Wanderbook naar Mama Makan om te proeven van hun rijsttafel.

Mama Makan is het restaurant wat hoort hij het Hyatt Regency in de Sarphatistraat maar heeft een eigen ingang aan de Spinozastraat. Het is er mooi en modern ingericht. Ook valt ons op dat het relatief druk is voor een dinsdagavond.
We vangen aan met een glas bubbels, kroepoek en dipjes. Vrij snel volgt daarna de Soto Madura. Deze is echt heerlijk maar we hebben hem nog maar nèt op en de volgende gang komt alweer op tafel. Het tempo waarmee de gerechten op tafel komen is de gedurende het hele diner vrij hoog en ook al is een beetje snelheid soms wel fijn, het mag hier een tandje lager.

De voorgerechten van de rijsttafel bestaan uit Saté Ayam en Daging Dan Lilit en twee salades waarvan één met rauwe tonijn en een andere met kip. Qua smaak springt de Saté Ayam eruit, hier worden we blij van. Daarna wordt de tafel vol gezet met knappe borden waarop de verschillende gerechten (zoals het een rijsttafel betaamt) en proeven we: Opor Ayam Java (kip-kokos curry), Tongseng Kambing (lamsstoof met kokos, tomaten, kool en kruiden), Rendang Daging, Ikan Goreng Sambal Matah (gefrituurde vis met citroengras en sambal van sjalotten), Sambal Udang Woku (gewokte gamba’s met chili en lente-ui), Tahu Kalas (tofu in een saus van kurkuma), Tumis Buncis (gewokte sperziebonen met rode pepers) en Terung Sambal Balado (gebakken aubergine in hete saus).

De kip-kokos curry, de sperziebonen en de pittige gamba’s vinden we het lekkerst. Zelf vind ik het gebruik van runderwang voor de rendang een aangename verrassing want het vlees is vetter en malser dan runderlappen. De overige gerechten missen echter de diepe en volle smaak die mij herinneren aan Bali. Daarbij komen de gerechten niet ‘heet’ op tafel, wat een beetje jammer is als je meerdere gerechten tegelijk moet proeven. Maar, voor een gezellige avond en Indonesisch eten bereid met goede en verse ingrediënten, zit je, mits niet te veeleisend als het op de Indonesische keuken aankomt, prima bij Mama Makan. Je kunt er namelijk ook lunchen met de Mama’s Daily Lunch Special: voor een schappelijke €15 heb je één van de signature dishes, inclusief koffie/thee. En hopelijk is de spekkoek dan ook weer terug van weggeweest.

Mama Makan
Spinozastraat 61
Amsterdam

Beeld: ©The Digitalistas, Janneke Nooij (BAUT interieur)
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.