Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Tonnetje rond na 24 uur Turijn

Zet mij op een vliegtuig naar Italië en grote kans dat ik er bij terugkomst weer tonnetje rond uitrol. Want als ik iets niet kan weerstaan dan zijn het de culinaire geneugten in het land van La Dolce Vita.

Turijn_Superga_uitzicht

 

Fiat en het licht
Nèt voor Kerst gingen we voor 24 uur naar Turijn en ik weet nu al: hier kom ik terug! Want Turijn vond ik na 5 minuten al leuker dan Milaan; groots, overzichtelijk, heeeel veel winkels to shop til’ you drop en ook nog eens aan de voet van de Alpen dus een goede uitvalsbasis voor een ski-trip. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen vliegen op Turijn en met de nieuwe Fiat Tipo S-design soepel de bergen inrijden.

Waarom Fiat? Nou, omdat ongeveer 1 op de 3 auto’s in Turijn een Fiat is. Dat is natuurlijk niet zo gek want hier is het populaire Italiaanse automerk geboren – het betekent letterlijk Fabrica Italiana Mobili Torino- en het testen van deze nieuwe Fiat was de hoofdreden voor deze korte trip. Reden nummer 2 was…je voelt ‘m al: ETEN. En wijn. Of was dat reden nummer 3??

Er is in Turijn namelijk ook een lichtfestival -de Luci d’Artista (vrij vertaald: lichtkunst). Deze hebben ze elk jaar en als je rapido bent kun je dit lichtspektakel nog zien t/m 18 januari. Wij pakten het uiteraard even mee, maar eerst reden we langs wat andere bezienswaardigheden waar Turijn om bekend staat: de Basilica di Superga en de Monte dei Cappucini (heeft niets met cappuccino te maken maar met de Orde van de Kapucijnen, een religieuze hervormingsbeweging die voortkwam uit de Franciscanen).

De eerste konden we bewonderen in al haar pracht tijdens de befaamde ‘golden hour’, wat mooie plaatjes opleverde. De tweede biedt een waanzinnig uitzicht over de stad en een bijbehorende kerk die volledig is opgetrokken in Renaissance-stijl. Een aanrader als je graag naar plafonds staart want als je een blik omhoog werpt zie je een prachtig exemplaar.

EATALY baby!
Maar even terug naar het eten hè. Als je ooit van het food walhalla Eataly hebt gehoord dan moet je je als de wiedeweerga naar Turijn. In een buitenwijk, pal tegenover Lingotto -de voormalige Fiat-fabriek (met op het dak een heus circuit!)- bevindt zich 11.000 vierkante meter aan alles waar de maag om knort. Van vers (vlees, vis, kazen, antipasti, groenten en fruit, brood, gebak…) tot het heerlijkste uit doos, blik, fles of (weck)pot -pasta, risotto, sauzen, olijven, olie & azijn, wijnen, bieren, oneindig veel soorten Grappa, dolce lekkernijen en wat al niet meer- die je niet kunt weerstaan om in je winkelwagen (winkelmand is te klein mensen!) te stoppen.

Eataly_buiten

Vino, prego.
Veel tijd om een lijst van must go spots te kunnen maken hadden we in die 24 uur niet (alleen al daarom moeten we terug), maar zodra we die hebben samengesteld zal Casa del Barolo daar niet op ontbreken. Er zjn twee vestigingen, een Enoteca waar je wijnen kunt proeven met Aperitivo hapjes, en de Enotavola waar wij hebben gedineerd. Je kunt er kiezen voor A La Carte of voor een samengesteld menu. Een daarvan is het Menu Degustazione Piemontese, ideaal als je typische streekgerechten wilt proeven.

Er volgde een 4-gangen menu met Vitello Tonnato, Piedmontese Raviolini gevuld met vlees en een saus van boter en Toma-kaas, Kalfssucade geglaceerd in eigen jus en het dessert was een Bavarois-taartje van Piedmonte IGP hazelnoten, kastanjes en een sabayon crème. Wat we daarbij dronken? Een heerlijke Nebbiolo d’Alba uit 2015. Uit een Magnum-fles! Nu heb ik al een voorkeur voor  Italiaanse rode wijnen dus dit was helemaal een feest. Gelukkig hebben we na dit copieuze diner nog een rondje door de stad gelopen om nog even na te genieten van het lichtfestival. Het afzakkertje in de (overigens fijne) hotellobby van het AC Torino werd een lekker kopje warme thee. Mocht je van plan zijn de Eataly leeg te kopen dan is dit hotel (onderdeel van Mariott) trouwens een handige tip: het ligt namelijk om de hoek van dit foodies paradijs.

Torino, we’ll be back! Want, weten we uit betrouwbare bron, er zijn ook tal van authentieke koffietentjes in deze stad. Dit was dus enkel een ‘voorproefje’.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.