#Hotellife: Apollo Amsterdam

Het Apollo hotel, daar aan het begin van de Apollo-laan net na het SHELL-pompstation, heeft een metamorfose ondergaan. En wat voor één! Het interieur is compleet op de schop gegaan en je herkent het niet meer terug. That’s a good thing. Want met het ene na het andere luxe design hotel wat in de hoofdstad uit de grond wordt gestampt is het goed jezelf te vernieuwen.

Weelderige tijdcapsule
Van buiten is het nog niet helemaal zichtbaar maar zodra je een voet door de draaideur hebt gezet kom je in een weelderige tijdcapsule terecht die je in één klap vervoert van de jaren 20 tot 70 : een decadente mix van Art Nouveau, Art Deco, Palm Springs en post-luxury. Bij de receptie zelfs een verwijzing naar de Olympische Spelen van 1928. De restyling was in handen van Will Erens, internationaal gelauwerde interior designer van het Belgische architectenbureau Too Many Agencies.


Het vernieuwde Apollo is een Tribute Portfolio Hotel van Mariott, wat betekent dat het aan een aantal criteria moet voldoen waaronder een onderscheidend interieur-design. Dat is in dit geval zeker van toepassing. De stijlen- en materialenmix (fluweel, marmer, leer, messing) die is toegepast is weliswaar opulent, maar op een of andere manier werkt het wel. Van groene oase met vogelkooi-fauteuils tot aan een boudoir-achtige rookruimte met Chesterfields en al. Over the top is het zeker terwijl het toch niet ordinair aanvoelt. Misschien is dat waar het talent van Erens in schuilt? Ongewone combinaties tot een smaakvol geheel brengen: overdaad schaadt hier niet.

Flamingo-behang
De design kamer waar The Daily Dutchy en ik sliepen was minder heftig ingericht, al dan wel met opvallende details zoals een behang met slangenreliëf wat doorliep in het plafond en de kleuren rood, zwart, taupe en grijs. Prima, maar eigenlijk wil je als je in zo’n hotel verblijft stiekem slapen in een bijzonder ingerichte kamer voor de totaalbeleving…

De volgende ochtend hebben we toch snel een kijkje genomen in een design suite, waar ik, ondanks mijn iets bescheidener smaak in interieurinrichting, viel voor het flamingo-behang (wil ik ook!!). In de suite wordt deze gewaagd gecombineerd met blauw geglazuurde tegels en gele verf. Verder in de suite vind je wederom fluwelen fauteuils, een marmeren salontafel en referenties naar vervlogen tijden. De ruimte had niet misstaan als decor voor The Wolf of Wall Street (ik wil deze suite graag met je delen hoor, Leo). Een associatie die ik waarschijnlijk maak vanwege het glazen bureau en de in transparante hars gevangen kwal als presse-papier.

The Living Room
Van de overload aan indrukken die je krijgt in het vernieuwde Apollo hotel vond ik The Living Room een fijne plek. Je waant je hier -als verlengde van restaurant Bodon (lees hier onze review over het restaurant)- even in Parijs. Er is ook een heuse patîsserie-vitrine uit de Franse hoofdstad overgevlogen en daar neergezet. In principe nuttig je het ontbijt bij Bodon als je overnacht in het Apollo, maar als je deze gemist hebt kun je ook neervlijen in een comfortabele hoek in The Living Room en daar een koffie met croissant (ze hebben er zelfs een met kaviaar!), croque-monsieur, baguette of crêpe bestellen. ‘s Middags kun je hier terecht voor een high tea en ‘s avonds nip je hier aan een cocktail uitkijkend over de grachten.

Best leuk daar, in Zuid
De locatie van het hotel in Zuid trekt een gevarieerd publiek van nouveau riche tot zakelijk en alles daar tussenin. Voor buitenlandse vrienden vind ik het een uitstekende uitvalsbasis: op de grens van de Pijp waardoor je de weelderigheid van het hotel kunt afwisselen met de oer-Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Cultuurbarbaren zijn binnen no time in het Museumkwartier, shoplustigen kunnen los in de PC Hooftstraat of de boetiekjes in de Gerard Doustraat en de kroegtijgers hebben de gezellige buurtkroegen voor het uitkiezen.

Apollo Hotel
Apollolaan 2
Amsterdam

Een designroom boek je vanaf €137 per nacht.

Beeld: © The Digitalistas
More from Karine Bloem

Win: 3X2 tickets for Club Sandwich ADE edition

The Amsterdam Dance Event is about to start. From October 16th to...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.