De Food Feed: Tropisch borrelen, Winters genot bij Meneer Nieges en Hummus happen in Oost

Een nieuwe week, een nieuwe Food Feed! Weer lekker divers en smakelijk. Lees je mee?

De eerste Food Feed van het nieuwe jaar! En dat nog net op de valreep met februari…Januari was dan ook -letterlijk en figuurlijk- een goed gevulde maand.

Tropisch borrelen
Groen, warm en exotische gerechten. Dat is wel een omschrijving om de Tropen te duiden, al hebben we het hier over Café de Tropen in Amsterdam Oost. Het café wat hoort bij het Tropenmuseum. Vanuit het café kijk je uit op het mooie Oosterpark -met nog meer groen. Veel mensen bezoeken het café in combinatie met het museum maar als je dan toch in Oost bent, waarom zou je dan niet even een lunch of borrel meepakken? Zo multicultureel als Oost is, willen ze je bij café de Tropen ook iets van die diverse culturen laten proeven. Of dat nu een Surinaams broodje Pom is of een Quesadilla. Vergezeld door een sapje van Caribische sapbar Juiciety zoals bijvoorbeeld de Got Me Twisted met ananas, munt en sopropo. Is die laatste niet zo’n enorm bittere groente uit Suriname? Yep. Blijkbaar is ananas z’n perfecte tegenhanger.

Wij gingen onlangs borrelen bij de Tropen en lieten ons de Thaise bitterballen welgevallen, maar de meest interessante vondst vonden we de Spekkoeklikeur! (ja het gaat weer over drank, sorry) In de vorm van een frisse cocktail is dit serieus lekker! Ticket 2 Bali heette de bewuste cocktail met spekkoeklikeur, gin, ginger ale, limoen en verse munt. We waanden ons weer even op Bali…*bedenk en er zelf palmbomen en dito tropische temperatuur bij*

Café de Tropen
Linneausstraat 2
Amsterdam

_________________________

Winters genot bij Meneer Nieges
Gezellige vent wel hoor, die Meneer Nieges. En niet al te ver van huis. ‘s Zomers zitten we er regelmatig op het terras want het uitzicht over het IJ is natuurlijk top en het terras een grappige mix van picknicktafels, losse zitjes, een prieel en van die loungehoeken. ‘s Winters stijken we vaak neer bij andere locaties, terwijl het bij Meneer Nieges eigenlijk nog steeds goed toeven is. We noemen maar even: een open haard. En inmiddels weten we ook: verrukkelijk eten! Beter is dit nu onze all-season stek.

Een nieuwe chef (en mede-eigenaar) betekent ook kakelverse gerechten op het menu die wij mochten voorproeven. Dat stelde allerminst teleur want chef Casper weet waar ie mee bezig is. Stond hij eerder bij zaken zoals de Librije, Sinne en Breda in de pannen te roeren, nu tovert deze man winters genot op onze borden, getuige het Chef’s menu:

Amuse
Witlofchutney, geitenyoghurt en mosterdschuim

Voor
Gerookte zwaardvis, romesco saus & koolrabi

Tussen
Krokante spruitjes, gember, ponzu Hollandaise en gepofte rijst
Ossenstaart, aardappel crème, gepofte ui en ossenstaart dashi

Hoofd

Wilde eend, zuurkool, pastinaak, eendenjus

Amuse dessert
Duindoornbes, worteltaart, witte chocolade

Dessert
Hazelnoot roomijs, hazelnoot schuim, gezouten karamel, zeezout

Het was allemaal om je vingers bij af te likken. Robuuste smaken maar culinair verpakt. De porties zijn precies goed want als je je bord hebt leeggegeten wil je eigenlijk meer. Vinden wij altijd een goede graadmeter. Een andere graadmeter van de chef’s kwaliteiten is als hij het voor elkaar krijgt een ingrediënt wat niet iedereen lief heeft -bij deze de spruit (en spreken wat betreft deze groente ook heel erg voor onszelf)- op zo’n manier te bereiden dat iedereen aan tafel eigenlijk op wil staan om zich naar de keuken te haasten en opnieuw op te scheppen. Dat is in een restaurant natuurlijk not done maar geeft wel aan wat voor comfortabel gevoel deze krokante spruit met romige Ponzu Hollandaise teweeg bracht.
Het hoofdgerecht met wilde eend was ook een winterse verwennerij waar we zonder twijfel nog een portie van op hadden gekund: het sappige vlees vormt de perfecte driehoeksverhouding (als eend mag je best polyamoureus met groenten zijn vinden wij) met de zoet-zuur combinatie van pastinaak en zuurkool.

Of er nog ruimte was voor het dessert? Wat ons betreft altijd. Maar oh, wacht. We kregen eerst nog een dessert-amuse om ons voor te bereiden op het echte werk. Nou, waarom niet! Wij kunnen toch altijd moeilijk kiezen, dan maar twee keer feest. En dan kun je misschien vinden dat er tegenwoordig overal karamel en zeezout opduikt, wat ons betreft hoeft dat niet te stoppen! Deze keer niet gepaard met chocola maar met hazelnoot. Net zo heerlijk.

Als je nog eens twijfel hebt of je in de winter wel van je bank af moet komen, Meneer Nieges verwelkomt je met open armen. Opwarmen doe je daar maar bij de open haard en met winters genot op het bord.

Meneer Nieges
Westerdoksdijk 40
Amsterdam

_____________________

 

 

Hummus happen in Oost
Ik weet niet wat het is met hummus maar sinds het in elk supermarktschap beschikbaar is eet ik er bakken van leeg. Maar ook hier geldt: nothing beats the real thing. Versgemaakte hummus door mensen die er verstand van hebben smaakt natuurlijk tien keer beter. Dus trotseerden we letterlijk weer en wind (weet je nog die dag met Code Rood? Die dus.) om te gaan proeven bij de nieuwe locatie van de Hummus Bistro d&a. We fietsten er eerst per ongeluk drie keer voorbij, maar hij zit  aan de Oostenburgergracht, net op de hoek van de Czaar Peterstraat, mét terras, dus fijn in de zomer. Als je eenmaal weet wat voor Meditteraans lekkers hier te krijgen is fiets je er niet zomaar voorbij, geloof ons.

Als welkomstdrank kregen we een traditioneel aperitief van Arak, grapefruitsap en munt. Ook al kwamen we net uit de sportschool gerold, die storm was het beste excuus. Daarna gingen we braaf aan de gemberthee. Er stonden al wat dingen op tafel en we klommen alvast op de stoelen om het kleurrijke eten vast te leggen. Ondertussen kwam er steeds meer bij tot de tafel nokvol stond met lekkernijen variërend van labneh, baba ganoush, geroosterde aubergines met tahini en granaatappelpitjes, rul gebakken licht gekruid lamsgehakt, shakshuka (met en zonder spinazie en feta), groene falafel, Kababonim (lams-en rundvlees kebabs), ingelegde groenten, volkoren en gewone pitabroodjes, pita chips met dukkah en -uiteraard- zacht romige hummus. Daarvan ook twee varianten: de originele en met stoofvlees. Ehm ja, we hebben het hele menu ongeveer gehad maar dat is de enige manier om een beeld te vormen van alles wat er bij Hummus Bistro te bestellen is. Dat is veel, allemaal even smaakvol en schappelijk geprijsd. Daarbij zijn er genoeg vegetarische opties waar je non-vlees etende vrienden weer blij van worden. Hummus Bistro is namelijk uitermate geschikt om met vrienden te gaan eten. Laat gewoon de hele tafel vol zetten en ga voor shared dining. Zo doen ze dat in Israël ook en dat zorgt voor een saamhorig gevoel. Eten is verbinden. Daar kunnen wij in de Noordelijke contreien nog wat van leren. Een van de eigenaressen vertelt ons dat ze in haar thuisland de hele dag door bezig zijn met eten. Ik denk dat we snel een ticket naar Tel Aviv moeten boeken. Food all day, errrrday!

Hummus Bistro d&a Oost
Oostenburgergracht 185
Amsterdam

Hummus Bistro d&a West
Westerstraat 136
Amsterdam

Dagelijks geopend van 11:00 tot 23:00

 

 

More from Karine Bloem

Singapore Airlines: Book the cook

Planning a trip to Asia? Flying business with Singapore Airlines perhaps? You...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.