Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Kerstspecial!

Wie ons de laatste tijd op Instagram heeft gevolgd is het vast opgevallen dat er nogal wat pre-kerstdiners aan de hand waren. Bijna elke dag schoven we de afgelopen weken aan bij een lunch of diner en daar zijn we zó verwend dat we de kerstdis dit jaar zelf sober houden met family time in Zuid-Frankrijk. In de tussentijd hopen we je met deze Food Feed Kerstspecial te inspireren voor je eigen kerstdiner. Of alvast voor volgend jaar ;)

Waanzinnige Wellington bij het Conservatorium hotel
Een van onze parels van hotels in Amsterdam is het Conservatorium Hotel. Eerder dit jaar hadden we het geluk er te mogen overnachten (waarover binnenkort meer in #hotellife) en te ontbijten. Maar echt uitgebreid kennisgemaakt met de keuken hadden we er nog niet. Bij cocktailbar Tunes al eens wat borrels gehad waarbij er uiteraard ook werd geproefd van de prachtige gerechten van chef Schilo van Coevorden, dus een pre-Xmas lunch met een proeverij van zowel  Taiko als de Brasserie van het Conservatorium kon niets meer dan goeds voorspellen.

Als er een hemel bestaat waar ze coquilles serveren dan was het wel in de vorm van dit gerecht. Drie bereidingen van met de hand gedoken coquilles uit Noorwegen (Google het eens om te zien hoe dit gebeurt); als tartaar, sashimi en ceviche. Het zou namelijk zonde zijn om deze goddelijk verse schelpdieren te bakken. Rauw bereid zijn ze romig, smeltend op de tong en met de kenmerkende lichtzoete smaak. We werden er even stil van…

Het volgende gerecht van de Brasserie was een velouté van Topinambour (ofwel aardpeer, ofwel Jerusalem artichokes), Bloemendaalse gele kool ennn…verse truffel. Die truffelschilfers werden ook piekfijn voor onze neus over de soep geschaafd. ‘Zoals het heurt’, zou ene Jort K dan zeggen. Een feest van aardse smaken. Nog nooit van Bloemendaalse gele kool gehoord? Dit is een mooi voorbeeld van een streek- en seizoensproduct, want deze kool wordt net achter de duinen bij Haarlem geteeld en is verkrijgbaar van oktober tot januari.

Tarbot is een prachtige platvis van de duurdere categorie. Deze matig vette vis heeft een stevige structuur en is een ware verwennerij die in de bereiding weinig poespas nodig heeft. Wij kregen de Taiko-versie met miso en hazelnoot, geserveerd op een gouden blad. Een vis met een gouden randje: perfect voor het kerstdiner.

Als je weleens kerst hebt gevierd in Groot-Britannië, dan weet je dat Beef Wellington een traditioneel gerecht is wat bij menig Brits gezin de weg naar de kersttafel vindt. Een stevig hoofdgerecht waarbij de deegkorst en het vlees een harmonieus geheel moeten zien te vormen. Vaak heb ik het niet gegeten, doch was een aantal keer genoeg om een vergelijking te kunnen trekken en te concluderen dat dit de beste is die ik ooit heb geproefd. Werkelijk ALLES klopte aan deze Beef Wellington (en ja, daar speelt top notch rundvlees een belangrijke rol in), tot aan de garnituur van rode wijnjus, een stoofpeer met aardappelpuree, spruiten en gekarameliseerde kastanje aan toe. Gaat dit proeven!

Conservatorium_6

Last but not least was er het meest Instagrammable dessert van alle kerstmaaltijden bij elkaar. Uit de koker van Taiko kwam een allerschattigst winters tafereel: Japanese Winter Garden. Met 80% chocolade, Nikka whiskey en zwarte kardamom als ingrediënten. Laat je niet misleiden door de cuteness-factor van dit dessert want de smaken zijn stoer en aanwezig. De zwarte kardamom heeft zelfs een anijs-achtige smaaksensatie. Daar wordt je wel nieuwsgierig van, toch?
Mooi. De Christmas Celebration Menu’s (scroll ook even door naar de New Year’s Eve menu’s) zullen eenieder bekoren die op chique wil dineren in één van Amsterdam’s top hotels.

Conservatorium Hotel
Van Baerlestraat 27
Amsterdam

Reserveren kan hier.

______________________________

Clean Eating Christmas met MUNCH
Dat we met z’n allen aan het minderen zijn qua vlees- en visconsumptie betekent dat er ook steeds meer food concepten bij komen waar plantaardig voedsel en clean eating in het middelpunt staan. Een goede ontwikkeling waar zelfs ik als alleseter enthousiast van kan worden. MUNCH Fit Food To Go aan de Beethovenstraat is ook zo’n concept. Niet per se vega of vegan, maar wel ‘clean’. Dat betekent uitgebalanceerde maaltijden die je ondanks dit haastige leven toch de nodige voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten) opleveren. Je vindt er wekelijkse fit meals, (cold pressed)juices, health pots, wraps en guilt-free snacks.

MUNCH_xmas1

Vanaf 1 januari -het moment waarop men als een malle weer healthy en fit wil worden- start MUNCH met een Clean Eating Programma. Het is een persoonlijk op maat gemaakt programma afgestemd op jouw persoonlijke doel en voorkeuren.Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of in spiermassa aankomen, of een (beginnende) veganist bent en wel wat hulp hierbij kunt gebruiken. Binnen het programma heb je de keuze uit vier pakketten: Lean, Balanced, Performance en Vegan. Je kiest zelf de duur van het programma en het aantal maaltijden per dag.

MUNCH_xmas5

Om te laten zien dat je al tijdens kerst met Clean Eating kunt beginnen heeft MUNCH een kerstmenu samengesteld wat wij alvast hebben voorgeproefd. Het kerstmenu en de gerechten zijn vanaf nu tot en met eind januari te verkrijgen. (voor-, hoofd- en na-gerechten + salade):

Voorgerecht: Velouté van Knolselderij (soep) €5,-
Hoofdgerecht: Portobello gevuld met vegan shoarma of Kip, boerenkool/spinazie €8,5
Bijgerecht: Salade van rucola, spelt, cranberry, granaatappel (optioneel feta) €5,-
Nagerecht: Energy ball biet&framboos (€2,-) en superfoodlatte: biet – kokos  €3,5
MUNCH Fit Food To Go
Beethovenstraat 77
Amsterdam
_________________________________

Kerstig kaasdiner met Parrano in de Goudse (kaas)Waag
Er zijn van die locaties die erom vragen om bezocht te worden. Of om te dineren. Zelfs als dat uitzonderlijk is. Foodie-vriendin Susam (Bysam.nl) raakte tijdens de Toscane trip met Parrano (wij maakten deze een paar jaar geleden, lees het hier) in de ban van de ‘kaas met een Italiaans tintje’ en organiseerde een kerstdiner in de Goudse Waag. Hoe leuk! Er werd een heuse chef gestrikt – Fernando Páez van Bar Centraal aan de Amsterdamse Ten Kate markt- en met dank aan Parrano werd de historische locatie getackled. Alle elementen voor een geslaagd kerstdiner waren aanwezig. Oh ja, laten we het leuke gezelschap niet vergeten! Prop vijf food-liefhebbende vrouwen in een autootje met Italiaanse culinaire geneugten in het vooruitzicht en off they go!

Stadhuis Gouda

Ik was zelf nog net koud geland uit Italië alvorens door te stomen naar dit kerstdiner dus de Italiaanse vibes zaten er bij mij al vol in. Daarbij heb ik in een ver verleden even in de kaasstad gewoond en dan is zo’n trip down memory lane best leuk. Het stadhuis op de Grote Markt stond er met alle reuring en kerstverlichting mooier bij dan in mijn herinnering en ook toen we de Goudse Kaaswaag betraden kreeg ik weer een kleine déja vu.

Parrano_xmas1

Een lange tafel was knus en kerstig versierd, waar Fernando het een na het andere heerlijke gerecht op tafel toverde. Het menu had hij geïnspireerd op wat de Italianen traditioneel met kerst eten, maar dan met een creatieve twist en in elk gerecht een link met kaas.

De ‘antipasti di nonna’ bestond uit Copa di Parma, ingelegde aubergines, Parrano Originale en een heerlijke crème van tomaat waarin we het zuurdesembrood of focaccia konden dippen. Daarop volgde mijn favoriet: Burrata met ansjovis, kappertjesbladeren en radicchio. Umami to the max! Het zacht romige van de burrata, de zoute ansjovis, de zurige kappertjesbladeren en de bittere radicchio waren een smaakbom waar je ‘U’ tegen zegt. Natuurlijk geen Italiaans menu zonder pasta: Raviloi gevuld met Parrano, zwarte olijven, verse tomaat en geraspte Parrano Robusto erover.
Het hoofdgerecht was weer eens een ander soort gevogelte, namelijk Patrijs. Een stuk borst en gekonfijte patrijspoot in een saus getrokken van het gevogelte en rode wijn, met daarbij gerookte knol. Vooral de gerookte knol vond ik interessant omdat het lekker knapperig was en door het roken kreeg de smaak meer diepte.
De friszoete afsluiter kwam in de vorm van een duo van citroen en chocolade crème en knapperige Pannetone. Daarna nog een stukje Parrano kaas met gekonfijte kastanjes en druiven en een koekje van rozemarijn.
Uiteraard werd dit alles vergezeld door (natuurlijke) Italiaanse wijnen. Bar Centraal -Fernando’s zaak- is het broertje van wijnbar GlouGlou en daar staan ‘vins naturel’ centraal. Dat betekende dat er de volgende dag ook geen sprake was van een kater. Love it!

Parrano_xmas6

Interesse om de Goudse Waag te bezoeken? Dit historische pand dateert uit 1667 en is een Kaas- en Ambachtenmuseum waar je vanalles te weten kunt komen over de geschiedenis van kaas, maar ook een kaasproeverij (eventueel met glas wijn) kunt boeken. Meer informatie vind je hier.

Fijne Feestdagen allemaal!!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.