Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hygge is all around you

Hygge! Daar staat Denemarken bekend om; het woord dat ongeveer hetzelfde betekent als onze ‘gezelligheid’. Ik kreeg de kans om mijzelf onder te dompelen in de Deense gezelligheid en ik genoot van smørrebrød, schnaps, de sprookjes van Hans Christian Andersen en maakte uiteraard een kiekje van de (erg) kleine zeemeermin, wachtend op haar prins in de haven van Kopenhagen.

Reis en verblijf
Het gloednieuwe,  in 2017 geopende Steel House Copenhagen nodigde mij uit voor de complete luxury hostel ervaring. Vanaf Groningen Airport Eelde vloog ik met Nordica (in samenwerking met LOT Airlines)  in minder dan een uur naar Kopenhagen. Ideaal! Als je met het openbaar vervoer gaat neem dan de shuttlebus (lijn 100):  een rechtstreekse verbinding tussen station Groningen en de luchthaven. Wat ik zo fijn vind aan GAE is dat het niet nodig is om uren van te voren aanwezig te zijn. Daarnaast ook geen lange wachtrijen bij de incheckbalie of de douane. Hoezo relaxed de lucht in? Daarnaast is de prijs ook geweldig. Je zit al vanaf €98-, retour in Kopenhagen. Twee keer per dag, behalve op zaterdag, kun je vanuit het Noorden van en naar Kopenhagen. Met de vlucht van 9.15 stond ik voor 11 uur in de lobby van het Steel House Copenhagen. Laat die hygge maar komen!

Het hostel bevindt zich in het oude hoofdkwartier van de vakbond van Metaalwerkers. Van buitenaf ziet het er robuust en authentiek uit, het interieur ademt warmte en hygge: houten meubels, fauteuils in bruin-blauwe tinten en chesterfield banken in de gezamenlijke ruimte. Het is zeker geen straf om hier tijd door te brengen. In de bioscoop kun je liggend genieten van films. Geen zin om te luieren in de bioscoop of de tv kamer? Verbrand je energie dan in het zwembad of de gym. Net als voor het gebruik van de keuken moet je hiervoor betalen, maar dat is slechts 20 dkk. Naast de dorms — met of zes bedden of  vier bedden— zijn er ook aparte kamers te boeken; zowel één als tweepersoonskamers. Ik verbleef in een tweepersoonskamer: een groot bed —met aan de ene kant een muur en enorme ramen aan de andere kant (dat me deed denken aan de bedstee waar mijn moeder het vroeger wel eens over had)- een badkamer met douche en toilet en een groot plasmascherm aan de muur. Praktisch gebruik gemaakt van de ruimte. Wat mij tijdens mijn verblijf opviel was de variatie aan gasten: van jongeren tot zakenlui in pak. Met een afstand van 600 meter naar het centraal station en 700 meter vanaf het centrum heeft Steel House de ideale ligging. Centraal, maar niet in de drukte van Kopenhagen.

Mermaid and the city
Voor een eerste impressie van de stad is een rondvaart met Strömma aan te raden. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de stad en tegelijkertijd krijg je ook (historische) feitjes te horen. Altijd handig voor een pub quiz! Met de Grand Tour kom je onder langs de Kleine Zeemeermin, Opera House, het gekleurde en ‘hygge’ Nyhavn met de huizen van H.C. Andersen en vaar je onder de meest lage bruggen door. Mind your head!  Hoewel ik altijd de stad ter voet verken is een ticket voor een hop on- hop off bus ook erg handig. Met een 48 uur durend ticket van Strömma heb ik mij eerst laten rondrijden door de wirwar van straatjes. Uiteraard was er een korte stop bij de Kleine Zeemeermin. Ik moest me even langs/door de groep Japanners wurmen om haar op een foto te vereeuwigen, maar het is me gelukt!

A Royal Affair
Met Strömma’s ‘HOHO’ ticket kon ik gemakkelijk tussen Amalienborg Palace, Rosenborg Castle en Christiansborg Palace hoppen. Helaas heb ik bij Amalienborg niet het paleis van Christian VII kunnen bezoeken, dit kan alleen met een rondleiding en dit viel niet op mijn geplande ‘Royal Affair’ dag; het paleis van Christian VIII, het prachtige plein met standbeeld en de wisseling van de wacht was zeker de moeite waard. Neem gelijk ook even een kijkje in de Marmeren Kerk met haar prachtige plafond.

Rosenborg Castle; wat een juweeltje! Met prachtige aangrenzende tuinen vol met bomen waar je lekker op een bankje kunt genieten van jouw ontbijt/lunch of een boeiend boek. Ik heb simpelweg genoten van de mooie herfstkleuren.

Voor wat brandstof ging ik naar Restaurant Palaegade en werd ik getrakteerd op de meest Koninklijke smørrebrød zoals witte gemarineerde haring met citroen mayonaise en ossenstaart met gepaneerde tarbot. Heerlijk! Niet te vergeten de huisgemaakte schnaps die zorgde voor wat nodige warmte.

Daarna was het tijd voor het magnifieke Christiansborg Castle op Slotsholmen: de Koninklijke keuken, theater, stallen en opgravingen horen allemaal bij het bezoek. Een bezoek aan de toren met een prachtig uitzicht was gratis en zeker de moeite waard! De kerk met de crypt was helaas gesloten. Erg praktisch waren de overschoenen die je aan moest trekken. Zouden meer musea moeten doen. Het paleis had teveel indrukwekkende elementen om allemaal te benoemen, maar vooral in de Grote Zaal en de Troonzaal keek ik mijn ogen uit.

De dag sloot ik af met mijn eigen veldslag; een 15 gangen diner bij Gorilla in het Meatpacking District. Heerlijk eten voor een goede prijs!

Gucci in Strøget vs. kunstnijverheid in Frederiksberg
Alle (dure en luxe) internationale merken en ketens zijn vertegenwoordigd in de chique winkelstraat Strøget, maar voor authentieke winkeltjes en producten moet je zijn in Frederiksberg, een up and coming buurt. Dynamisch, kleurrijk en hip. Hier vind je ook de lekkerste havermout van Kopenhagen (en die ik ooit heb gehad); bij GRØD. Tip: neem de All in! Porridge met alle toppings; zoet, zout, zuur en knapperig. Op de terugweg naar het centrum loop dan even over het Assistens Kirkegård, de begraafplaats waar je de graven van onder andere Kierkegaard en Andersen kunt bezoeken. In de zomer kun je picknicken tussen de graven, dus neem dan je picknickmandje mee!

Food Madness en alternatief Christiana
Een van de trekpleisters van Kopenhagen zijn de food hallen Torvehallerne, met allerlei standjes/aanbieders waar je heerlijk kunt eten. Alle zintuigen worden geprikkeld: kleuren, geuren en smaken. Een walhalla voor foodies. Daar heb ik dus ook genoten bij Palaeo; dit restaurant gaat uit van eten uit het Stenen Tijdperk; Primal Gastronomy. Niet allerlei (kunstmatige) toevoegingen dat wij tegenwoordig gewend zijn. Een van hun signature dishes is de Palaeo Burger; een authentieke en pure runderburger geserveerd met zoete aardappel schijfjes. Heerlijk en gezond dus!

Alternatief en primitief zijn ook kenmerken voor de vrijstaat Christiana. Controversieel en kleurrijk, maar beter niet te bezoeken als het donker wordt…Naast de prachtige (straat)kunstwerken en unieke huizen en hutjes kreeg ik ook even inzicht in het dealen van drugs. Helaas heb ik geen foto’s kunnen maken van het unieke van Christiana, omdat de bewoners dat liever niet hebben. Is natuurlijk ook wel te begrijpen, het zal voor hen net voelen als een soort van aapjes kijken.

Last but not least
Uiteraard zijn er nog talloze dingen te zien en bezoeken in Kopenhagen zoals onder andere de Rundetaarn, Tivoli (die helaas gesloten was), Carlsberg’s Glyptoteket en de Carlsberg brouwerij, de eerste food market Copenhagen Street Food in een oude papierfabriek

Qua eten heb ik nog een paar tips: lekker ontbijten voor een goede prijs? Dan zit je bij Bistro Royal aan een van de mooiste pleinen van Kopenhagen goed.

Kopenhagen

Sushi meets smørrebrød kun je eten bij het Royal Smushi Café; naast het Royal Copenhagen vind je dit originele café met een unieke, sprookjesachtige interieur. Bovendien is alles wat je ziet (bijna alles) te koop.

Trakteer jezelf op de heerlijke gerechten van Aamanns 1921, waar ik naast een heerlijke smørrebrød kip heb gehad op perfect brood, ook werd getrakteerd op de meest lekkere zelfgemaakte limonades zoals citroen en hibiscus. Het lam gewikkeld in kool was ook om te watertanden.

Fru Nimb is te vinden in park Tivoli. Chique, klassiek, maar ook modern en ruimtelijk. Mijn tartar smørrebrød was een feestje voor het oog en mijn smaakpapillen. Hun kippenpasteitje was heerlijk. Aangezien ik een zwak heb voor rijstepap was ik erg blij toen ik het traditionele Deense kersttoetje kreeg: rijstepap met amandelen en kersen. Ook gaf een vriendelijke medewerker het verhaal achter deze traditie.

 

Kopenhagen ademt ‘hygge’ : de mensen zijn behulpzaam en vriendelijk. Het enige minpuntje, zoals ze zelf ook toegeven is de ‘road rage’ van vooral de fietsers. Als je denkt dat fietsers in Nederland brutaal zijn…

Met liefde ga ik weer een keer naar Kopenhagen en dan verblijf ik waarschijnlijk weer in het Steel House Copenhagen.

Met dank aan Groninger Airport Eelde en Steel House Copenhagen.
Foto’s © Annika Hoogeveen
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.