Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Lunchen bij Little Sal, Jarige Jacobsz en een freakin’ good freakshake

Net toen ik even dacht deze Food Feed voor mijn vakantie af te maken lukte het niet…dus hebben jullie deze nog van me tegoed. Bon appetit!

Lunchen bij Little Sal
Eind juli opende het broertje van Sal Muera op de Rozengracht, Little Sal. Latijns-Amerikaans eten is booming momenteel (in de meeste nieuwe tenten staan opvallend vaak gerechten als ceviche of taco’s en tortilla’s op de kaart, is het je opgevallen?) en Little Sal biedt de streetfood variant van het succesvolle restaurant op de Rozengracht. Omdat de eigenaren van Argentijnse origine zijn en de chef afkomstig uit Peru leek het mij een goed idee om daar op een zonnige zondag te gaan lunchen. Vriendinnetje MH heeft een tijd op de Rozengracht gewoond, kende de keuken van Sal Muera al en had net als ik de verwachting dat een taco’tje hier wel authentiek zou smaken.

Het is een kleine ruimte want Little Sal huist in de voormalige bijkeuken van Sal Muera. De muren zijn voorzien van een indrukwekkende muurtekening. Gelukje dat er behalve een paar Scandinavische toeristen niemand zit en dat we aan een van de tafels kunnen bijkletsen terwijl onze empanadas, quesadilla en taco’s worden bereid. We drinken er een Agua Fresca bij: een verfrissende huisgemaakte limonade, in ons geval die met ananas en limoen. Eerst krijgen we de Aji empanadas die nog warm zijn en uitermate smakelijk. Daarna volgen de Four Finger Quesadilla met chorizo en guacamole en de Tacos de Santo met kruidig varkensvlees, ananas, lente-ui en groene tomatillo salsa. Blijft lastig eten zo’n taco maar ondanks mijn geklungel lukt het me toch om een paar happen te nemen waar alle smaken bij elkaar komen. Little Sal is een fijne aanwinst en mijn alternatief voor de welbekende late night snacks, want je kunt hier in het weekend tot 1:00 u ’s nachts terecht.

Little Sal
Rozengracht 106h
Dagelijks geopend van 11:00 tot 19:30, in het weekend tot 1:00

Jacobsz_view

Jacobsz_interieur1

Jarige Jacobsz
Dat er nog een flink aantal restaurants op onze lijst staan lijkt misschien verrassend, maar dat is in Amsterdam vrij logisch. Er komen veel nieuwe zaken bij en we kunnen niet aan alles toe komen. Zo gebeurde het dat we –shame on us– nog niet bij Jacobsz waren geweest. En na alle laaiend enthousiaste verhalen van onze mede-foodies stond dit nog ‘jonge’ restaurant hoog bovenaan de lijst. Op de eerste dag van augustus was het eindelijk zover. Daarbij vielen we met onze neus in de boter want Jacobsz was jarig! Al één jaar huist dit restaurant in de voormalige herberg ‘Het Regthuys’ aan de Ringdijk, randje Watergraafsmeer. Een prachtig monumentaal pand met twee eetzalen op de begane grond en een moderne wijnkelder (dus niet ín de kelder). Boven bevinden zich een private dining room, een sigarenlounge en whiskybar. Grappig is het schilderij van Napoleon geschilderd door de vader van één van de eigenaren. Grootmoeder van mijn moeder’s kant was Corsicaans en ze menen dat Corsicanen allemaal afstammen van die kleine man met grootsheidswaanzin. Het zij zo, ik moet in elk geval altijd even grinniken bij een beeltenis van die Monsieur Bonaparte (what’s in a name).

Maar dan het eten. Want daar kwamen we voor. Ik laat me graag verrassen door de chef, en daar was tafelgenote Manon van Yourambassadrice.com ook voor te porren. Als eerste komt een amuse op tafel wat het beste te omschrijven is als ‘de smaken van een Franse uiensoep verpakt in een bite’. Het zet de toon voor de onderscheidende gerechten die we tijdens het diner voorgeschoteld gaan krijgen; combinaties en bereidingen die je zelf niet zo snel zou verzinnen.

Jacobsz_amuse

Omdat we alles willen proeven krijgen we ieder andere gerechten en delen we elk gerecht. We trappen af met Witte asperges, frisée sla, en lardo. De zoetsappige asperges, het bittertje van de frisée en de romige lardo gaan goed samen. Toch is het andere gerecht van BBQ Watermeloen, Rettich gemarineerd in Korianderolie, gekoelde Tomaten Consommé, Limoenblad Rouille, Rauwe Cashew gekarameliseerd in soja en ketchup van geroosterde Tomaten er één die blijft hangen. Het wordt geserveerd als ware het een steak tartare en het moet gezegd: watermeloen barbecueën? Daar waren we nooit op gekomen. Het resulteert in een vlezige consistentie en heeft tezamen met de consommé en limoenblad rouille een ontzettende Umami-smaak.

Daarna volgen Gepocheerde zeewolf, wortel kardemom velouté en strooisel van geroosterde koffiebonen en Borsjt (Russische bietensoep), aubergine, ponzu en beukenzwam. Ik houd zelf erg van vis dus heeft het gerecht met zeewolf meer mijn voorkeur. Ook omdat het ten tijde van dit diner hartje zomer is en mijn smaakpapillen nog niet toe zijn aan té aardse smaken. Borsjt associeer ik heel erg met winter en kou. Wel een mooi vegetarisch gerecht, al overheerst de biet een beetje de smaak van de aubergine.

De daaropvolgende Entrecôte, hazelnoot, bimi, meiknol, en merg sluit hier qua aardsheid overigens goed bij aan. Een mooi stuk vlees, saignant gebakken, vergezeld door al dente groenten. De hazelnoten geven een lekkere crunch. Tegenover mij is Manon begonnen aan de Ravioli gevuld met kefir kaas en peulvruchten in een beurre blanc saus afgetopt met zuring en stengels van gefrituurde knolselderij. Wat een feest aan texturen! En het tegenovergestelde van de daarvoor geserveerde gerechten want de smaken zijn fris en zacht.

Dan is de tijd aangebroken voor het dessert. Eerst de kaasplank met zachte en harde Hollandse en buitenlandse kazen van zowel kaas als geit, welke komt met een handvol walnoten en rozijnen, vijgenchutney en huisgemaakte crackers. Het gaat er goed in want de wijn die we al de hele avond drinken, een Grüner Veltliner (Dockner Tom Pletzengraben) uit 2016, past overal wonderwel bij. Zoetekauw die ik ben wil ik toch nog een dessert van de kaart proeven. Wat ik voorgeschoteld krijg is wederom een verrassing: IJs van kokos en basmatirijst, in sake en grapefruitsap gemarineerde pruimen, besprenkeld met gepofte basmatirijst. Bijzonder. Je proeft de subtiele smaak van de basmati, de gemarineerde pruimen vormen een lichtzure tegenhanger, en -erg fijn- het ligt niet zwaar op de maag. De conclusie van een ongewoon en onderscheidend diner.

Verwacht bij Jacobsz originele en creatieve gerechten die je worden geserveerd door een zeer attente en vriendelijke bediening. Dat smaakt naar meer en daarom: op naar vele jaren Jacobsz!

Jacobsz
Ringdijk 1, Amsterdam Watergraafsmeer
Reserveren kan hier.

Krasnapolsky_floor

Freakin’ good Freakshake
Grand Café Krasnapolsky was de laatste waar we een freakshake op de kaart zouden verwachten en toch vond de manager het een goed idee dit op de kaart te zetten. Er verblijven immers veel toeristen uit de States en Australië in het hotel wie dit zal welgevallen. En waarom ook niet meegaan met een trend als je het zorgvuldig uitvoert? Wij kunnen dat alleen maar toejuichen. Dus namen we de proef op de som. Hella good!! De freakshake komt in de smaken aardbei of chocola en kost een schappelijke €6. Zorg er wel voor dat je nog niet veel hebt gegeten want een freakshake draagt niet voor niets deze naam: de shake is versierd met allerlei zoetigheden variërend van donuts en macarons tot stukken Kit-Kat. Je begrijpt dat een rondje rennen om de Dam na het nuttigen ervan wel een aanrader is ;)

Grand Café Krasnapolsky
Dam 9
Reserveren doe je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.