Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Rock on op Roskilde Festival

Geen Justin Bieber met bijbehorende hordes gillende tienermeiden op Roskilde Festival, maar wel de Foo Fighters, The Weeknd en Rag ‘N’Bone Man. Dit zijn maar enkele indrukwekkende namen uit de line up die optraden tijdens het enorme muziek- en cultuur festival in Denemarken. Roskilde Festival is in die acht dagen qua grootte de vierde stad in Denemarken, maar met betrekking tot plezier en creativiteit de nummer één!

Van verschillende personen hoorde ik dat Roskilde Festival ‘gaaf ’en dat de sfeer ‘geweldig’ was. De ‘Orange feeling’ is een term dat je veelvuldig voorbij hoort komen op het festival. Het verwijst naar het grootste podium en het gevoel dat je hebt als je in het publiek staat bij de Orange stage: een gevoel van euforie en elkaar willen helpen. Dus ik was er klaar voor: voor het eerst in jaren ging ik weer kamperen. Op de ‘restricted international press section’ stond hij klaar; mijn persoonlijke orange tent met slaapzak en kussen. Ik moet toegeven dat #RF17 echt een ervaring was en ik begrijp ook waarom Roskilde Festival bestempeld wordt als een van de leukste en beste festivals van Europa.

Saamhorigheid en creativiteit
Hoewel het Roskilde Festival acht dagen duurt, komen de meeste mensen voor de laatste vier dagen: dan vinden de muzikale optredens op de zes diverse podia plaats. Tijdens de eerste vier dagen staat het bouwen van ‘communities’ centraal:  ongeveer 15.000 mensen komen dan naar Roskilde om op een van de diverse campings iets op te bouwen; het draait om samen dingen doen en maken en om mensen vanuit de hele wereld leren kennen. Creativiteit en een gevoel van samenhang kenmerkt deze communities. Over saamhorigheid gesproken; ik heb nog nooit zoveel mannen zien urineren op een festival. Ze waren echt overal!

Muziek en de Orange Feeling
Samen met de andere internationale (pers)fotografen was ik er de laatste vier dagen; dan vind het echte muziekfestival plaats. Een paar namen die dit jaar optraden waren : Foo Fighters, The Weeknd, NAS, Rag ‘N’ Bone Man, Erasure, Lorde en Solange (het zusje van Beyoncé). De grote namen  onder andere Foo Fighters, The Weeknd, NAS — hadden de eer om te spelen op Orange Stage terwijl de iets minder bekende headliners — Solange, Erasure en Lorde—  het publiek uit hun dak lieten gaan op het Arena podium. Rag ‘N’Bone Man (waar ik naar uit keek en die ook zeker niet teleurstelde) moest het nu nog doen met Avalon stage. Ik had pit access tot alle concerten —waaronder die van The Weeknd en Solange— maar er zijn altijd artiesten met diva gedrag die een uur van te voren bepaalde restricties doorgeven. Zo sta je op de lijst…en zo niet meer. Dus uiteindelijk geen toegang tot Solange en The Weeknd, maar wel tot de Foo Fighters! Rock on! Uiteraard waren er ook restricties bij de Foo Fighters: dus niet in de pit, maar onder begeleiding naar een zone 15 meter verwijderd van het podium tussen de bezoekers. Een groen fluoriserend hesje aan, geen statief en geen tas mee. De opwinding, anticipatie en spanning bij het publiek was tastbaar. Heerlijk!

Je moet ook zeker de wat onbekendere artiesten bekijken, want naast de uitbreiding van je muzikale vocabulaire is het natuurlijk altijd leuk om tijdens een social gathering te zeggen: “Die heb ik nog op Roskilde gezien voordat ze bekend waren.”

Erg opmerkelijk was trouwens de overdaad aan rook tijdens het optreden van  Jesus and Mary Chain. Het was zo erg dat sommige fotografen grapten dat dit was om te verbloemen dat het niet de echte zanger was die op het podium stond. Je weet wat ze zeggen: “Waar rook is…”

Roskilde Festival (1)

Kunst en cultuur
Naast de muziek is er nog zoveel meer te doen op Roskilde festival. Naast de Art Zone, waar je kunt genieten van de verschillende kunst projecten, is er ook Rising Village — de plek voor de toekomst waar milieu, up and coming artiesten, projecten, maar ook vraagstukken en lezingen met betrekking tot gelijkheid centraal staan — en Street City met onder andere halsbrekende stunts door skaters en voetbal-, volleybal- of basketbalwedstrijden. Nieuw dit jaar was KlubRå; club voor progressieve kunst en muziek. Heb je zin om te zwemmen of te vissen? Dat is natuurlijk ook mogelijk! Je kunt alleen niet hengelen naar mooie heren of dames, want beide activiteiten vinden plaats in een ander meer. Voor wat mannelijk of vrouwelijk schoon kun je terecht bij the Naked Run dat twee keer plaats vind: mannen en vrouwen racen compleet naakt —wel met schoenen— voor de eerste prijs. Dit is een gratis ticket voor volgend jaar. Het is dat ik een spier verrekt had, want anders…had ik nog niet meegedaan.

Eten, drinken en nog meer eten
Overdaad schaadt, maar niet met betrekking tot het voedsel-aanbod op Roskilde. Naast ontelbare kraampjes en foodtrucks was er ook een (overdekte) food court; aan beide zijden standjes met in het midden enorme tafels waar mensen konden zitten, praten en eten. Er was werkelijk waar van alles te eten en drinken en voor ieders smaakpapillen was er wat te genieten: Deense tapas, pizza, sprinkhanenpesto en falafel. Ik heb mij ook laten vertellen dat er dit jaar ‘smoked sausage’ bier was, maar ik heb het maar bij een ananas smoothie gehouden…en een immens stuk coconut dream cake. Heerlijk! Wat ik ook een succes vond was de Deense rib sandwich met rode kool en augurk; een feestje in mijn mond!

Ananas smoothie

Non-profit en organisch
Als je naar Roskilde Festival gaat, geniet je niet alleen, maar je doet ook gelijk iets goeds voor een ander. Het festival is geheel non-profit en doneert alle gemaakte winst aan diverse goede doelen. Daarnaast probeert het festival zo veel mogelijk organisch te zijn en daar blijken ze zeer succesvol in: dit jaar hebben ze de target van 90% gehaald. Onder andere door standhouders op te leiden met behulp van (kook)cursussen en gebruik te maken van zoveel mogelijk ecologische materialen. Duurzaamheid is de term.

Water voor de bezoekers

Roskilde is zo’n festival dat je moet ervaren dus noteer in je agenda voor volgend jaar: 30 juni tot en met 7 juli 2018. Have fun and enjoy the Orange Feeling!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.