Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Urban Antwerpen: street art, moderne kunst en koffie

Art is all around you. Dat werd duidelijk toen ik door de straten van Antwerpen liep. Ik ging naar Antwerpen voor een dagje street art, moderne kunst en koffie! Na een relaxte reis met de NS, waar ik kon genieten van de voordelen van de 1e klas coupe kwam ik rond tien uur aan op het absoluut  prachtige station van Antwerpen. Eenmaal buiten stond de zon hoog in de hemel: een goed begin van de dag dus waar art centraal staat.

Caffenation (3)

Koffie. Voor sommigen is het een essentieel element om de dag te beginnen of door te komen. Wat is dan een betere plek dan een koffiebar waar de koffiecultuur is ontstaan? In Caffènation aan de Mechelsesteenweg 16 werd onze kennis over speciality koffie bijgespijkerd. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht, draait het hierbij om zoveel mogelijk aroma uit de bonen te halen en niet om het toevoegen van smaken en shots zoals bepaalde koffiezaken doen. Ik noem geen namen, maar het begint met ‘Star’ en eindigt op ‘ucks’. Volgens onze expert van Caffènation is de gouden combinatie: goede kwaliteit bonen plus het aantal graden waarop de branding plaatsvindt. Gezien de hoeveelheid mensen dat bij Caffènation geniet van een heerlijk kopje koffie  — regular of speciality — is dat inderdaad the key to succes. Hoewel ik niet heb kunnen proeven van een echte kop Caffènation koffie — dat kon ik mijn collega’s zo vroeg op de dag niet aandoen — , de Masala Chai Latte was een van de lekkerste die ik ooit heb gedronken.

Caffenation (1)Caffenation (5)

Graffiti en street art

Met de benodigde brandstof volgde ik het pad dat street art heet. Onze gids Tim, het brein achter Street Art Antwerp, nam ons mee door de straten van bekend en onbekend Antwerpen waar kunstenaars gebouwen hebben versierd met hun kleurrijke creativiteit; van immense muurschilderingen tot —  in verhouding — minuscule paste ups van insecten. Het is overal te vinden, alleen je moet weten waar je moet kijken. Een soort van schatzoeken. Waar het bij graffiti vooral gaat om kwantiteit; op zoveel mogelijk plaatsen jouw tag achterlaten, draait het bij streetart om kwaliteit. Bovendien is het, in tegenstelling tot graffiti, legaal: de streetart kunstenaars hoeven niet ’s nachts halsbrekende capriolen uit te halen om hun ‘brand’ te plaatsen.

De wandeling leidde ons langs werken van artists van over de gehele wereld: van Dabs Myla (een echtpaar) uit Australië tot het expressionisme van de Belgische acteur Matthias Schoenaerts. Onder de naam Zenith gaf hij in zijn jongere jaren kleur aan de straten van Antwerpen. Er zijn jammer genoeg niet veel werken meer van hem te vinden. Mijn persoonlijke favoriet van de wandeling vind je in de Aalmoezenier straat; een ‘Dia de los Muertos’ werk van Rise One van de Aerosolkings en RBLX. Naast een prachtig ontwerp en sprekende kleuren, trok het onderwerp mij zeer aan: ik heb een zwak voor het ‘macabere’. Ik vier Halloween dan ook met Bram Stoker’s Dracula. Ook was ik zeer gecharmeerd van Pol Cosmo’s paste ups van insecten: hij tekent ze zelf en kleurt ze in, om deze werken dan in alle anonimiteit in het Antwerpse straatbeeld te verspreiden.

Street Art Antwerpen_Pol Cosmo

De laatste stop van onze tour was Galerij Artifex aan de Oude Koornmarkt. Eigenaar Steve Locatelli is een bekende naam in de graffiti-wereld en zijn galerij hangt vol met prachtige canvassen van bijvoorbeeld contrastrijke en kleurige schedels. Daarnaast houdt Locatelli ook van werken met houtskool en creëert daarmee de meest mooie zwart/wit werken.

Street Art Antwerpen_Galerij Artifex (1)

Shoppen tijdens het eten

Na deze interessante en inspirerende street art wandeling moest ik even bijkomen en afkoelen. De lunch bij Stay Antwerp kwam dan ook als geroepen. Het leuke en lekkere food-shopping concept vind je aan de Nationalestraat 49. De lunch werd geserveerd achter in de winkel waar de witte en grijze tinten een lichte en ruimtelijke sfeer creëerden. Met gerechten zoals een frisse quinoa salade, groententaart en heerlijke verse jus d‘orange was het even heerlijk bijtanken. Wat ook erg leuk was, was dat je alles wat je zag kon kopen; van de borden en glazen tot de peper- en zoutmolen aan toe.

Stay Antwerp (2)

Hedendaagse kunst in het M HKA

Als laatste stond een bezoek aan het M HKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen gepland. In de nieuwe bibliotheek van het museum vertelde Algemeen en Artistiek Directeur Bart de Baere meer over onder andere de verschillen tussen België en de omringende landen qua museumcultuur en de plannen voor de toekomst. Met een rondleiding langs de permanente collectie en een drankje op het indrukwekkende dakterras was mijn dagje Urban Antwerpen ten einde. Deze door Toerisme Vlaanderen en Visit Antwerpen georganiseerde sneak peek heeft er zeker voor gezorgd dat ik Antwerpen vaker ga bezoeken!

Beeld © Annika Hoogeveen
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.